Kader kavşağının teğet geçicileri: Ayhan Işık ve Ömer Şerif

YORUM | M. NEDİM HAZAR

Çağrı filmi dolayısıyla kaleme aldığımız seri yazılarda, rahmetli Akkad’ın Çağrı filmini çekmeye ünlü Arabistanlı Lawrence filmini izlerken karar verdiğini yazmıştık. Bu filmdeki Ömer Şerif’in deve üzerinde çölde geldiği efsanevi sahne Çağrı gibi bir klasiğin doğumuna vesile olmuştu.

Aslında Ömer şerif de en az Mustafa Akkad kadar enteresan bir tarihsel karakter.

Ve enteresan bir şekilde Arabistanlı Lawrence filmi Ömer Şerif ve Ayhan Işık’ın da kaderdenk noktasında nasıl bir bileşik kap gibi birbirini göstermesi açısından enteresan.

Hemen anlatıyorum.

Ömer Şerif ve Ayhan Işık…

Bir kaç yıl arayla biri İzmir, diğeri İskenderiye’de dünyaya geldiğinde kaderlerinin birbirini etkileyeceğini bilemezlerdi elbette. Işık Yeşilçam’ın, Şerif ise Mısır sinemasının yıldızı olmaya doğru yol alırken hayatlarındaki küçük ayrıntılar hem kariyerlerini hem de kaderlerini belirledi.

Ayhan Işıyan (gerçek soy ismi buydu) küçük yaşta babasını kaybedince hayata erken atılmak için İstanbul’a göç etmek zorunda. Zorlu hayat yokuşunun basamaklarını tırmanırken, asıl adı Michel Demitri Chalhoub olan Ömer Şerif ise Katolik ve varlıklı bir ailenin çocuğuydu.  Bir yandan daha çocuk yaşta cam fabrikasında, darphanede işçi olarak çalışmaya başlayan Ayhan için oyunculuk bir kurtuluş yoluydu. Michel kiloluydu ve ailesi katı yemek disipliniyle tanınan bir İngiliz okuluna onu yatılı olarak verdi. Burada sadece zayıflamadı aynı zamanda İngilizceyi anadili gibi öğrendi. Öte yandan okulun tiyatro kolu ilgisini çekti ve oyunlarda rol almaya başladı. Işık ise darphanedeki lastik mühür yapma işinden hoşlandığı için –çünkü desen çizimine eli çok yatkındı- Güzel Sanatlar’a kaydını yaptırdı. Ömer Şerif’in ailesi, çocukları hakkındaki kariyer planları bambaşka olduğu için onun tiyatroya merak saldığını duyunca çıldırdı ve ona tiyatroyu yasakladı ama elbette bunu dinlemedi oğulları.

Yıldız, Artist, Ses gibi mecmualar açtıkları yarışmalarda sinemaya yeni yüzler kazandırıyorlardı ve bunlardan biri de Ayhan oldu ve artık Ayhan Işık’tı. Ailesinin baskısından Londra’ya kaçan Michel ise tiyatro okudu ve ufak rollerle sinemaya başladı. Baba baskısından dolayı ailesini utandırmamak için adını da değiştirdi, o da artık Ömer Şerif’ti.

 

Dünya sinema sektörü ise biten 2. Cihan harbi sonrasında adeta coşmuştu. İngiliz kökenli yönetmen David Lean, Kwai Köprüsü filmiyle epey ses getirdikten sonra sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri olan Arabistanlı Lawrence için hazırlıklara başlamıştı. Dünya tarihini etkileyen insanlardan biri olan Ünlü İngiliz ajan Lawrence’in filmini yapacaklardı.

Ancak filmde önemli bir rolü olan Şerif Ali karakterini oynayacak birini bulamıyorlardı bir türlü. Sam Spiegel uçağa atladı ve orta doğuda oyuncu aramak üzere Türkiye ve Mısır’ı da kapsayan bir gezi düzenledi. Epey kabarık bir listeyle geri döndü. En beğendiği oyuncuyu yönetmen Lean gözleri renkli diye kabul etmedi. Lean, Lawrence’ı oynayacak olan Peter O’Toole’un mavi olan göz rengine kontrast bir renk arıyordu ki yakın planlarda istediği etkiyi oluşturabilsin. Ayhan Işık tam bu sırada bir davet aldı. Arabistanlı Lawrence filminde rol almak üzere çağrıldı. Koşarak gitti Işık.

Daha önce benzer bir yerli film olan İngiliz Kemal Lawrense Karşı’da başrol oynamıştı. Ancak teklif edilen rolü küçük buldu. Hiçbir zaman açıkça ifade etmedi ama İngilizcesine de güvenemiyordu ünlü yıldız. Annesinin sağlık sorunlarını gerekçe gösterip affını isteyerek geri döndü Ayhan Işık. David Lean şaşkındı ama kaybedecek vakit yoktu. Listeye baktılar, sırada Mısırlı bir oyuncu vardı ve fiziği de, İngilizcesi de rol için uygundu. Ömer Şerif’ten başkası değildi bu oyuncu.

Işık döndü ve kendi ülkesine bir yıldız olarak yaşayıp genç yaşta hayata veda etti. Ömer Şerif’in ise bahtı açıldı. Kısa süre sonra Dr. Jivago filmiyle bir dünya starı olmuştu.

Işık ve şerif… Birbirinden uzak ve alakasız görünen bu iki önemli sinema oyuncusu birbirinin kaderini etkilediklerinden habersiz şekilde hayata veda ettiler belki de. Mekanları cennet olsun.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin