Kış aylarıyla birlikte besideki hayvanların en önemli tüketim maddesi olan samanın kilosu 1 TL’yi gördü. Halk Ekmek fabrikalarında ekmeğin tanesi 75 kuruştan satılırken, Aksaray’da samanın toptan kilo fiyatı 85 kuruşa çıkıyor. Saman ahıra gelinceye kadar 1 TL’yi buluyor. Türkiye’de ilk 2012 yılında ithal edilen saman için 5 yıl sonra yeniden ithalat kapıları sonuna kadar aralandı. İlk saman ithalatı birkaç ay önce Bulgaristan’dan yapıldı.
Sözcü’nün haberine göre, saman üretiminin azalması, bazı tüccarların stokçuluk yapması ile sezon başında kilosu 30 kuruş olan samanın kilo fiyatı ithalata rağmen durdurulamıyor. Hükümetin fiyat artışlarını durdurmak için Bulgaristan’dan saman ithal etmesi de besicilere çare olmadı. Kış başında samanın kilosu 1 TL’yi yakalayarak 1 ekmek fiyatı ile eşdeğer düzeye geldi. Türkiye’nin ithalat kapılarını aralaması ile Bulgar saman üreticileri de fiyatları yükseltti. Bulgar üreticileri tonu 40 dolar olan saman fiyatlarını Türkiye’den yoğun talep olması karşısında 60 dolara yükseltti. Böylece 1 ton samanın Türkiye’ye maliyeti 120 doları buluyor. Mercimek samanının kilosu ise 1.25 TL’yi yakalamış durumda.
Türkiye’nin önde gelen besicilik merkezlerinden olan Aksaray Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Ali Sözer, daha kış aylarının başındayken samanın kilosunun 1 TL’yi yakalamasının üreticilerde tedirginliği artırdığını söyledi. Önümüzdeki dönemde saman fiyatlarının daha da artacağı beklentisinin oluştuğunu kaydeden Sözen, saman ithalatının çözüm olmadığını bildirdi. Sözen, ”Stokçular fiyatların daha da yükseleceği beklentisi ile piyasaya saman vermiyor. Ayrıca samanı az çıkan tahıllar ekiliyor. Bu da saman verimliliğini düşürdü. Toprak Mahsulleri Ofisi yemlik arpa ihalesini yapamadı. Yemlik arpanın da fiyatı yükselişte. Arpanın kilosu şu anda 1.10-1.20 TL arasında seyrediyor” dedi.
Türkiye’nin yıllık 15 milyon ton kaba yem açığı bulunduğunu belirten Sözen, ”Et fiyatlarında istikrar sağlama amacı ile et ithalatının önünün açılması yerli üreticileri bitme noktasına getirdi. Geçen sene 25 TL olan canlı hayvanın kilosu, yem maliyetlerindeki onca artışa rağmen 24 TL’ye geriledi. Şu anki tabloda üreticileri 26.5 TL ayakta tutabilir. Besicilik yapan vatandaşı küstürürseniz, bir daha bu sektöre dönmez” diye konuştu.