İsveçli gazetecilerden Erdoğan’a çağrı: Ahmet Altan’ı tahliye et!

TR724, STOCKHOLM

İsveç’te aralarında meslek örgütleri başkanlarının da bulunduğu 16 gazeteci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek Ahmet Altan’ın salıverilmesini istedi.

Altan’ın “Dünyayı Bir Daha Görmeyeceğim” kitabının İsveççe basılması vesilesiyle kaleme alınan ve üç büyük gazetede aynı anda yayınlanan bildiride Türkiye’deki anti demokratik durum şu cümlelerle özetlendi: “2016 yılındaki başarısız askeri darbenin ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tüm yasama, yargı ve yürütme gücünü elinde topladı.” Bunun ülkenin 83 milyonluk nüfusu için ciddi ve ağır sonuçlar doğurduğu kaydedilerek HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu da hatırlatıldı. Bu arada İsveç devlet radyosu da Altan’ın kitabını “ayın kitabı” seçti ve her gün bir bölümünü yayında okuma kararı aldı.

Bildiride özetle şu görüşlere yer verildi:

2016 yılındaki başarısız askeri darbenin ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tüm yasama, yargı ve yürütme gücünü elinde topladı.

Ortaya ülkenin 83 milyonluk nüfusu için ağır ve ciddi sonuçlar çıktı:

  • Aralarında Kürt siyasi hareketinden HDP’li eski cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın da bulunduğu seçilmiş siyasiler 2016 sonbaharından bu yana görüşlerinden dolayı cezaevinde.
  • Erdoğan medyanın yüzde 95’inden fazlasını kontrol ediyor.  İfade ve basın özgürlüğü neredeyse ortadan kalktı. Türkiye birkaç yıldır gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi olmuştur ve Sınır Tanımayan Gazeteciler’in en son basın özgürlüğü endeksinde 154. sırada yer almıştır.

Keyfi toplu işten çıkarmalar ve muhaliflerin kitlesel tutuklamaları günlük yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Sosyal medyadaki bir gönderi, birkaç yıl hapis, işkence veya mahvolmuş bir kariyer anlamına gelebilir.

Erdoğan’ın muhaliflere keyfi zulmünün bedelini en ağır ödeyenlerden biri de, ünlü Silivri cezaevinde dört metrekarelik küçük bir hücrede tutuklu bulunan 70 yaşındaki gazeteci ve yazar Ahmet Altan. Darbe girişiminin ardından tutuklandı ve darbe girişimine katıldığı gerekçesiyle on yıl altı ay hapis cezasına çarptırılmadan önce üç yıl tutuklu kaldı. Bu ‘suç’u ispatlayan delil yok ve Altan suçlamaları hep reddetti.

Ahmet Altan, kitapları 23 ülkede yayınlanan, Türkiye’nin en etkili, saygı duyulan ve okunan yazarlarından biridir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemleri gibi tarihi olaylara dayanan kurgu ve gerçeklik arasında dengeli bir anlatımı vardır.  Türkiye’de tarihi ve sosyal bağlamda insanların duygusal dünyası ve karşılıklı ilişkileri romanlarında tekrarlanıyor.  Nisan ayında “Dünyayı bir daha asla görmeyeceğim; Tutuklu bir yazarın anıları” kitabı İsveççe yayınlanacak.

Hiç şüphe yok ki Erdoğan rejimi, milyonlarca hayranı olan ve ifade özgürlüğünü Türkiye geneline görüşlerini ileterek kullanan bu bağımsız sesi susturmak istiyor.

Altan’ın avukatı Ocak ayı başlarında korona salgınının Altan’ın tutuklu bulunduğu hapishane koğuşuna yayıldığını duyurdu. Altan için durum çok ciddi ve hayatından endişe ediyoruz.

Bu nedenle Ahmet Altan’ın esaretten salıverilmesini talep ediyoruz. Erdoğan’ın emriyle hapsedildiği için Türkiye Cumhurbaşkanı’na açık bir mesaj göndermek istiyoruz: Muhalifleri saçma, Kafka benzeri gerekçelerle hapse atabilirsiniz ama özgür sözleri, kelimeleri asla hapse atamazsınız.

Altan’ı derhal bırakın!

Kristina Ahlinder (İsveç Yayıncılar Derneği CEO’su)

Robert Aschberg (İsveç Yayıncılar Kulübü Başkanı)

Kurdo Baksi (Yazar)

Jesper Bengtsson (İsveç PEN Başkanı)

Anders Q Björkman (kültür yönetmeni yardımcısı Svenska Dagbladet)

Helena Giertta (baş editör Tidningen Journalisten)

Erik Halkjaer (Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Başkanı)

Ulrika Hyllert (İsveç Gazeteciler Derneği Başkanı)

Lisa Irenius (kültür yönetmeni Svenska Dagbladet

Ola Larsmo (PEN International’ın yazarı ve yönetim kurulu üyesi)

Karin Olsson (kültür direktörü ve sorumlu yayıncı Expressen)

Martin Kaunitz (Ahmet Altan’ın İsveç’teki yayıncısı)

Jesper Monthán (İsveç Yayıncılar Birliği Başkanı)

Nalin Pekgul (Eski Milletvekili)

Grethe Rottböll (İsveç Yazarlar Derneği başkanı)

Karin Pettersson (kültür yönetmeni Aftonbladet)

Björn Wiman (kültür direktörü Dagens Nyheter)

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin