Ilısu Barajı balık katliamına neden oluyor, yetkililer duyarsız

Batman Ilısu Barajı'nın elektrik üretimine başlamasıyla çekilen sular nedeniyle yüzbinlerce balık telef oldu.

Antik kent Hasankeyf ile birlikte 199 yerleşim yerini sular altında bırakan Batman Ilısu – Veysel Eroğlu Barajı, elektrik üretimi için kapılarını açtı. Suların çekilmesiyle birlikte yüzbinlerce balık telef oldu. Baraj, bölgedeki doğal dengeyi tamamen bozmuş durumda. İddiaya göre yetkililer ise can çekişen balıkların kurtarılmasını isteyen vatandaşlara, “Yapacak bir şey yok!” diye karşılık veriyor.

Gazeteci Güven İslamoğlu’nun dün Batman Ilısu barajının neden olduğu balık ölümleriyle ilgili paylaşım kısa sürede binlerce kez RT’lendi. İslamoğlu, videolu paylaşımında, “Batman Ilısu barajı elektrik için kapaklarını açtı, yüzbinlerce balık öldü. İnsan biraz can suyu bırakır. Onu yapamıyorsan çukurları kapatın bari. Suyu tutunca haliyle balıklar yayılıyor, su gidince çukurlar da sıkışıp kalıyorlar.” ifadelerini kullanıyordu.

Ilısu-Veysel Eroğlu Barajı Şırnak, Siirt, Mardin, Batman ve Diyarbakır il sınırlarında toplamda 199 yerleşim yerini sular altında bıraktı. Baraj geçtiğimiz Temmuz-Ağustos aylarında tam doluluk seviyesine ulaşmasının ardından baraj bendinin de test edilmesi ile birlikte enerji üretimine başlandı.

SULAR ADIM ADIM ÇEKİLDİ

Barajın aktif edilmesiyle sular adım adım geri çekilmeye başladı. Ve baraj kotu düşürülmeye başlandı. Diyarbakır’ın Bismil ilçesi sınırları ile Batman il sınırlarında görülen su çekilmesi, binlerce balığın can vermesine sebep olmuştu. İlk olarak Batman ile Diyarbakır’ı birbirinden ayıran Zilek Köprüsü civarında meydana gelen küçük gölcüklerde sıkışan binlerce balık telef oldu. Çekilme devam etti. Ekolojik yıkımın en büyüğü ise Diyarbakır il sınırlarında meydana geldi. Su seviyesinin çekildiği alanlarda oluşan gölcüklerde sıkışan yüzbinlerce yavru balık göz göre göre telef oldu.

BÜYÜK BİR TRAJEDİ YAŞANIYOR

Batman’da yerel bir gazetede yazı işleri sorumlusu olan Mustafa Seven, yaşanan trajediyi şöyle anlatıyor: “Elektrik üretiminin başlaması ve yaşanan kuraklık sonrası sular çekildi. Sular çekilirken de küçük küçük gölcükler oluştu. Ve milyonlarca balık burada can verdi. Halen su olan gölcüklerde balıklar var. Bunların kurtarılması için de bir an önce çalışma yapılması gerekiyor. Burada gerçekten büyük bir trajedi var. Büyük bir vahşet var. Milyonlarca balık bu ölüm çukurlarında telef oldular. Bu balıkların bir kısmı canlıdır. Bu balıklar, oralardan alınıp göl havzasına bırakılabilir ve böylece en azından bir kısmı bu ölüm çukurlarından kurtarılır.”

BÜYÜK BİR VURDUMDUYMAZLIK VAR

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa ise her baraj çekilmesinin balıklar için büyük bir katliam olduğunu anlatıyor: “Maalesef baraj suyunun çekilmesi sonucunda Ağıl köyü mevkiinde yaşanan bir katliam var. Yüz binlerce balığın ölümüne tanık olduk. Bulunduğumuz bölgede toplu balık katliamı olmuş durumda. Her su çekilmesi sonrası toplu balık ölümleri meydana gelir. Beş bin, on bin değil yüz binlerce balık öldü. Bununla ilgili DSİ yetkililerini aradık. Bunun yaşanacağı biliniyordu. Mahsur kalınan yerlerde, balıkları kurtarmak DSİ yetkililerin sorumluluğundadır. Şikâyette bulunduk ama bize ‘yapılacak bir şeyin olmadığı’ söylendi. Büyük bir sorumsuzluk var. Büyük bir vurdumduymazlık var.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin