Hem alaylı hem mektepli ustaya veda: Güle güle Tarkan!

PORTRE | M. NEDİM HAZAR

Yeşilçam’ın emektar ismi Türker İnanoğlu onun için şöyle diyor: “Bir Kartal Tibet vardı, Cüneyt Arkın ile beraber en önemli aktörümdü. Hasılat rekorları kıran pek çok filmimde oynadı. Sadece oyuncum değil, senaryolarımı teslim ettiğim yönetmenimdi aynı zamanda. Bugün YouTube’da milyonlarca kez izlenen pek çok filmimi yönetti. Ama bugün hiç kimse ‘Kim bu Kartal Tibet?’ diye sormuyor. Medyada hiç yer almıyor. Oysa çok değerli bir sanatçıdır.”

Usta yapımcı ve yönetmen İnanoğlu aslında çok haklı. Yeşilçam’da nadir görülen iki özelliğin aynı kişide vücut bulduğu bir sanatçıydı Kartal Tibet. Hem Yeşilçam’ın setlerinde yetişmiş, hem de oyunculuk eğitimi almış ender sanatçılarımızdandı.

İnanoğlu’nu dinlemeye devam ediyoruz:

“Kartal, Ankara Devlet Konservatuarı yüksek bölüm mezunu pırıl pırıl bir gençti. Yakışıklıydı, kültürlüydü, çalışkan ve yetenekliydi… Oyun gücü, iş ahlakı ve set disiplini olan bir oyuncuydu. Ayrıca sahnenin ve perdenin sevdiği bir fiziğe sahipti…”

Ve hemen insani özelliklerine geçiyor usta:

“Her şeyden önce dosttur Kartal. Saygılıdır, anlayışlıdır. Çok zeki ve akıllıdır. İnsan ilişkilerinde kibar ve düşüncelidir. Tüm bu özellikleri sayesinde sevilen ve sayılan, aranan, gerçek bir sanatçıdır. Bana bugüne kadar 28 film çekti. Hepsinde ya başroldü ya da ortaktı…”

Usta yönetmen Türker İnanoğlu’nun yere göğe sığdıramadığı usta sanatçı Kartal Tibet’i maalesef kaybettik.

Bir dönem Yeşilçam’a hayat veren en önemli şirketlerden olan Arzu Film haberi şöyle duyurdu:

“Üzüntümüz çok büyük. Oyunculuk yıllarından başlayan bir birliktelik, beraber üretilmiş sayısız film, birlikte paylaşılmış mutluluklar hüzünler dertler başarılar. Yaşamlarının her döneminde ağabey-kardeş ilişkisini sıklıkla gözlemlediğimiz iki kardeşin kavuşması tek tesellimiz. Yolun ışıklarla aydınlansın Kartal Tibet. Bize verdiğin hissettirdiğin yaşattığın her şey için binlerce kere teşekkürler…”

Uzun süredir sessizce köşesine çekilmiş, sağlık sorunlarıyla uğraşan usta sanatçı ardında 200’den fazla film bırakarak hayata veda etti.

İşte satırbaşlarıyla 83 yıllık yaşamı.

SANATÇI OLARAK DOĞAN BİR ÇOCUK

27 Mart 1939’da öğretmen bir anne ve babanın ilk çocuğu olarak dünyaya geldi Kartal Tibet. Belki doğduğu günün Tiyatrolar Günü olması bile onun kaderinin çok önceden çizildiğinin göstergesi. Onun oyunculuk ile ilgili yeteneği ‘doğuştan geliyor’ demek yanlış olmaz. Çünkü daha ilkokuldayken öğretmenlerinin ilgisini çekti bu alanda. Radyo Çocuk Kulübü’nde, Ayşe Abla piyeslerinde, başrolü kimseye kaptırmadı.

Kartal Tibet öyle değişti ki artık evden dışarı çıkmıyor

Oyunculuğun yanı sıra şiire karşı da bir ilgisi ve yeteneği vardı Tibet’in. İlkokuldan başlayarak üniversiteyi bitirinceye kadar katıldığı şiir yarışmalarında birincilik ödülleri kazandı.

Öğrenim hayatı sürecinde konu meslek seçimine geldiğinde ise bir tür ikilemde kaldı Kartal Tibet. Beden eğitimi öğretmenliğini bitirdikten sonra Hukuk Fakültesi’ne giren ve avukat olan babası, onun da kendi mesleğini seçmesini istedi. Öte yandan öğretmenleri de onun yeteneğini fark edip tiyatroya yönlendirdi. Fakat her ikisi de Kartal Tibet’e çok da çekici gelmedi.

Avukat olmak istememesinin duygusal bir sebebi vardı aslında. Babası avukat olduktan sonra annesinden boşanmıştı. Bu durum da Tibet’in hafızasına “avukat olanların ailesi yıkılır” düşüncesinin yerleşmesine neden oldu. O sırada dayısı mimarlık okuyordu, ondan etkilenerek Kartal Tibet de mimar olmak istedi.

Tiyatro bölümünü bitirdikten sonra mezun olduğu 1960 yılında Albert Camus’nün yazdığı Mahir Cahova’nın yönettiği Caligula’da sahneye çıktı. Bir yıl sonra da Ankara’nın ilk özel tiyatrosu olan Meydan Sahnesi’nin kurucuları arasında yer aldı. Bu toplulukla birlikte dört oyun yönetti, 20 tane oyunda da rol aldı.

SAVULUN KARAOĞLAN GELİYOR!

O dönemde Kartal Tibet’in sinema serüvenine giden yolun da ilk adımları atılmaya başlandı. Askere giden Göksel Arsoy’un yerine bir jön aranıyordu. Kendisine yapılan teklife Tibet, “Göksel Arsoy’un aldığı ücreti alırım” dediği için o role seçilemedi.

Karaoğlan (film, 1965) - Vikipedi

Kader ağlarını farklı örüyordu. O dönemin usta çizerlerinden olan Suat Yalaz, en önemli çizgi kahramanı Karaoğlan’ı beyazperdeye uyarlamak üzere başrol oyuncusu arıyordu.

1964’te Suat Yalaz, özellikle çok tanınmamış bir oyuncu arayışındaydı. Birkaç tiyatro oyuncusuyla görüşse de zihnindeki “Karaoğlan”ı bulamamıştı. Ankara’da tiyatro sahnesinde oyununu seyrettiği Kartal Tibet’i görünce şoka girdi. Hayatında hiç görmediği Kartal Tibet ile kendi çizdiği karakter Karaoğlan birebir aynıydı. Yalaz, sanki Tibet’e bakıp çizmişti Karaoğlan karakterini!

Suat Yalaz’ın Karaoğlan teklifine enteresan şekilde “Siz hangi ücreti uygun görürseniz” yanıtını verdi ve böylece sinema serüveni başladı. Bu rol için ata binme ve dövüş dersleri aldı.

ATIL KURT!

1960 yılında yayınlanan çizgi roman karakteri Karaoğlan’dan sinemaya uyarlanan Karaoğlan: Altay’dan Gelen Yiğit adlı filminde (1965) başrolü üstlendi. Dönemin jönlerinden Cüneyt Arkın’ın çizgi roman karakterleri “Malkoçoğlu” ve “Kara Murat” olarak seyircinin karşısına çıkması, bu tür macera filmlerinin popülerliğini artırdı.

Oyuncu, yönetmen Kartal Tibet hayatını kaybetti - bianet

Fantastik sinemaya çizgi roman kahramanı oynayarak geçmeyi seven Kartal Tibet’in bir sonraki projesi daha büyük sükse yaptı. Tibet, çizgi roman sanatçısı Sezgin Burak’ın çizgi kahramanı Tarkan’ı, 1969’da sinemaya uyarlanan Tarkan adlı filmde canlandırdı. Bu filmi 1970’te Tarkan: Gümüş Eyer, 1971’de Tarkan: Viking Kanı, 1972’de Tarkan: Altın Madalyon ve 1973’te Tarkan: Güçlü Kahraman takip etti. Bu filmlerle Tibet, hem sanatını hem de şöhretini pekiştirdi.

KAMERA ARKASINA DOĞRU

Tibet, oyunculuk kariyerini sürdürürken yönetmenliğe de merak saldı. Ertem Eğilmez’in Arzu Film’inde Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı ile başladığı yönetmen yardımcılığı sırasında Süt Kardeşler ve Hababam Sınıfı Uyanıyor‘da çalışan Tibet, 1976’da Tosun Paşa ile oyunculuğu bırakıp yönetmenliğe terfi etti. Tosun Paşa ile unutulmaz bir Yeşilçam filmine imza attı. Kartal Tibet’in senaristlik kariyerinin başlangıcıysa 1981 yapımı Davaro ile oldu.

Tibet, Gırgıriye, Zübük, Gol Kralı ve Davaro gibi yapımlarda Kemal Sunal ile birlikte çalıştı.

Sinema filmlerinin yanı sıra televizyon dizilerinde de yönetmenlik yaptı. Türk televizyonlarının efsane dizilerinden olan Süper Baba dizisine imza attı.

Tibet – kesin olmamakla birlikte – 120’den fazla filmde oyuncu olarak seyirci karşısına çıktı. 50 seferden fazla yönetmen koltuğunda otururken, yaklaşık 10 filmde de senarist olarak Türk Sineması’na katkıda bulundu.

1993-1997 yılları arasında yayınlanan Süper Baba adlı dizinin ilk 13 bölümünün, 2007 yılında Kanal D’de yayınlanan Zoraki Koca adlı dizinin ve 2008 yılında Show TV’de yayınlanan Hayat Güzeldir adlı dizinin yönetmenliğini üstlendi.

Tarkan'ın çocukluğunu oynamıştı! Son hali ortaya çıktı...

Kartal Tibet 1963 yılında Gündüz Sencer ile evlenmişti. Bu evliliklerinden Kanat isimli bir erkek ve Kumru isimli bir kızları olan çift 59 yıllık mutlu bir beraberlik yaşadı.

Usta oyuncu, senarist ve yönetmen 83 yaşında İstanbul’daki evinde bir filmin ortasında sinemayı terk eden seyirci gibi sessiz ve hissettirmeden hayata veda etti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin