Güney Afrika’da 21 günlük sokağa çıkma yasağı başladı: Devlet başkanı askeri üniformayla kararı duyurdu

Devlet Başkanı Ramaphosa, 55 milyon insanı eve kapatacak yasağın başlamasına saatler kala, başkomutan üniforması ile askerlere konuşma yaptı: Bu gece en önemli görevinize başlıyorsunuz. Halka karşı çok saygılı olun

HABER | TÜRKMEN TERZİ, JOHANNESBURG TR724

Güney Afrika’da hızla yayılan koronavirüs’ü kontrol altına alabilmek için Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan geceden itibaren bütün ülkede 21 gün sürecek sokağa çıkma yasağı başladı. Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’nın Pazartesi ulusa sesleniş konuşması ile duyurduğu yasak ile acil hizmet veren kurumlarda çalışan görevliler, sağlık, güvenlik personeli, temel gıda sağlayıcıları haricinde bütün vatandaşların evinde kalması emredildi.

Başkan Ramaphosa, ülkede marketlerin, eczanelerin, akaryakıt istasyonları ve bankaların hizmet vermeye devam edeceğini söyledi. Johannesburg Menkul Kıymetleri Borsası, vergi daireleri ve mahkemeler gibi diğer temel kurumların da çalışmaya devam edeceğini ifade etti.

Devlet Başkanı Ramaphosa, 55 milyon insanı eve kapatacak yasağın başlamasına saatler kala, başkomutan üniforması ile askerlere yaptığı konuşmasında, “Virüs sayısı şu anda 927 ve sayı bir kaç gün içinde 1500’e ulaşabilir. Bu gece en önemli görevinize başlıyorsunuz. Dışarı çıkan ve Güney Afrikalıların hayatını kurtarın, en önemli görevinizi başarıyla tamamlayın…halka karşı çok saygılı olun” dedi.

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa

Sokağa çıkma yasağı yaklaştıkca insanlar yiyecek ve alkol almak için marketler ve lokantalar önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Büyük bir kalabalık ise evlerine dönebilmek için toplu taşıma araçlarını uzun süre beklemek zorunda kaldı. Polis Bakanı Bheki Cele, 21 gün boyunca alkol ve sigara satışının yasaklandığını duyurdu. Ticaret ve Endüstri Bakanı Ebrahim Patel, marketlerde sadece temel gıda maddelerinin satılacağını duyurdu.

Fiyatları arttıranlar tutuklanacak

Güney Afrika Ticaret ve Endüstri Bakanı Ebrahim Patel, salgını fırsat bilerek gıda, temizlik maddeleri gibi hayati ürünlerin fiyatlarını artıranlara göz açtırılmayacağını duyurdu. Bugün Durban şehrinde supermarket işleten bir işadamı, fahiş fiyattan ürün sattığı için tutuklandı. Market sahibinin 12 ay hapis yatacağı veya para cezasına çarptırılacağı söylendi.

Sokağa çıkma yasağı boyunca tarım faaliyetlerinin sıkı bir denetimle devam edeceği, ülkede gıda sorunu yaşanmayacağı ifade edildi.

Koronavirüs son 10 günde hızla yayılarak Perşembe günü itibarıyla  927 kişinin covid-19 testi pozitif çıktı. Virüs kapanlardan 12 kişi taburcu edilirken henüz ölüm vakası bildirilmedi. Güney Afrika şu anda kıtada en fazla virüsün olduğu yer.

Zimbabwe sınırına 40 kilometrelik tel örgü çekildi     

Güney Afrika’nın, geçen hafta henüz hiç bir koronavirus vakası rapor edilmemişken, sınırdan kaçak geçenlerden yayılacak virüsü engellemek için Zimbabwe sınırına 40 kilometre tel örgü çekeceğini duyurması ülkede yaşayan Zimbabwelileri kızdırdı.

Güney Afrika Havayolları geçen Cuma günü bütün uluslararası ve bölgesel uçuşlarını durdurduğunu açıklamıştı. Başkan Ramaphosa’nın Ulusal Afet Durumu ilan etmesinin ardından gelen sokağa çıkma yasağı ile Güney Afrika’ya bütün uçuşlar durduruldu.

Milyonlarca insanın yaşadığı teneke evlere gıda dağıtılacak

Sosyal Kalkınma  Bakanı Lindiwe Zulu, halka  yaptığı  açıklamada, yaşlı  evleri, yetimhaneler, sosyal yardımla geçinen insanlara temel gıdaların ulaştırılacağını ifade etti. Ayrıca teneke evlerin olduğu bölgelere tankerlerle su verileceği söylendi. Sokağa çıkma yasağı ile işyerleri kapandığı için ücret alamayacak işçiler, İssizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanmak için kurumlar önünde uzun kuyruklar oluşturdu. İşçi Sendikaları birliği COSATU hükümete yaptığı çağrıda İşsizlik Fonu’nda biriken 180 milyar Rand’ın (10.3 milyar Dolar) fakir işçilere dağıtılmasını istedi.

Güney Afrika’da bütün ibadet mekanları ve okullar kapatıldı

İlk koronavirüs (Kovid-19) vakasının 5 Mart’ta görüldüğü Güney Afrika’da Başkan Ramaphosa’nın sayının 61’e çıkması ile 15 Mart’ta Ulusal Acil Durum ilan etmesi ile okullar erken tatil edildi ve toplu mekanlarda 100 kişiden fazla bulunmama kuralı getirildi. Vakaların artması ile camiler ve kliselerin büyük çoğunluğu ibadetlere kapatıldı. Güney Afrika Temel Eğitim Bakanı Sözcüsü TR724’e yaptığı açıklamada, eğer virus sokağa çıkma yasağının üçüncü haftasında azalma gösterirse ülkede okulların Nisan sonuna doğru açılacağını söyledi. Radyoya konuşan bir eğitim profesörü ise 2020 eğitim yılının kaybolabileceğini, öğrencilerin evlerinde online ders alarak eğitimlerine devam etmelerinin ihtimal dahilinde olduğu söyledi.

Güney Afrika’da Koronavirüs’ün yayılmasını engellemek için yasak öncesi alınan kararla ülkeye giren bütün yabancıların 14 gün boyunca karantinaya alınacağı ilan edildi. Ayrıca yüksel riskli ülkelerden gelen yabancıların geri gönderilmesi kararı alındı.

Güney Afrika’da afet durumu ilan edilmesi ile virüsle mücadele ve tedaviler için Güney Afrikalı firmaların ve bireylerin desteği ile Dayanışma Fonu kuruldu. Güney Afrikanın önemli iki işadamı ise kobilere destek için birer milyar Rand bağış yaptılar.

Güney Afrika’da koronavirüs vakalarının artması ile milli parklar da kapatıldı. En son Kruger Park’a inen 6 kişilik bir turist grubunda 26 yaşındaki erkek bir Fransız turistte koronavirüs tespit edildi ve hastaneye kaldırıldı. Turist grubu ve etkileşim içinde olan park çalışanları karantinaya alındı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin