Güney Afrika annesini kaybetti

TÜRKMEN TERZİ

Güney Afrika’da beyazların ırkçı (apartayt) rejimiyle mücadelenin sembol ismi Nelson Mandela’nın eski eşi 81 yaşındaki Winnie Madikizela Mandela Johannesburg’da hayatını kaybetti. Güney Afrika’nın annesi olarak kabul edilen bayan Mandela’nın ölüm haberi ülkeyi yasa boğdu.

Winnie Mandela’nın ölüm haberi dün saat 16:00 da yayılmaya başladı. Güney Afrika Enerji Bakanı Jeff Radebe, Maden Kaynakları Bakanı Gwede Mantashe Bayan Mandela’nın vefat ettiği Johannesburg’un Milpark Hastanesi’ne gelerek basına ölüm haberini duyurdular. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ve bir çok bakan, özgürlük mücadelesinin sembol isimleri ise Winnie Mandela’nın Soweto’daki evine akın ettiler. Ramaphosa Bayan Mandela’nın ölümümü “dev ağaç düştü” sözleri ile tarif ederken, Ulusun Annesi’nin 14 Nisan’da Orlando Stadyumu’nda devlet töreni ile toprağa verileceğini duyurdu. ANC liderlerinin yanısıra yüzlerce siyah da Mandela’nın eski eşinin yasını tutmak için evine akın ettiler.

Winni Mandela’nın vefatı üzerine resmi kurumlar ve sendikalardan onlarca başsağlığı mesajı yayıldı. Nelson Mandela’dan sonra en ünlü isimlerden olan Nobel ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu Winni Mandela’nın ardından duygularını şu cümlelerle paylaştı, “ Winnie Mandela yıllarca ırkçılığa karşı mücadelenin sembolü oldu. O eşinin hapse atılmasına, sürgünlere, güvenlik güçlerinin sürekli tacizlerine, tutuklamalara,yasaklara boyun eğmedi. Onun meydan okuyan cesareti bana ve activist nesillere çok derin ilham kaynağı oldu”.

Nelson Mandela’yla 1958’de evlenen ve siyahların idaresindeki Demokratik Güney Afrika’nın ilk First Lady’si olan Madikizela-Mandela, 1996’da eşinden ayrıldı. Mandela’nın 27 yıllık hapis sürecinde çocuklarıyla büyük zorluklar yaşayan Winnie Mandela, mücadelesinden hiç vazgeçmedi. Mandela hapisten çıkınca beyazları affederek barış mesajları vermesine ragmen, Winnie Mandela yıllarca siyahlara zulüm eden ırkçı rejimin cezalandırılmasını isteyince, eşiyle yolları ayrıldı ama hep ulusun annesi olarak anıldı. Mandela’dan ayrılmasının ardından kısa süre hükümette yer aldıktan sonra aktif siyaseti bırakan Madikizela-Mandela, 2009’da yeniden parlamentoya girmişti

Winnie Mandela Nizamiye Camisi’ni ziyaret etmişti

Bir kaç defa Johannesburg’ta Türk camisi olarak bilinen Nizamiye Külliyesi’ni ziyaret eden Bayan Mandela, “ Bu dev eserin bahçesine Nelson Mandela’nın tavsiyesine uyup klinik yaptırmanız beni çok memnun etti. Nelson Mandela’nın dediği gibi eğitim en büyük silahtır. Siz eğitim faaliyetlerinizle Güney Afrikalı işadamlarına örnek oluyorsunuz” demişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin