Gülistan Doku soruşturmasının firari şüphelisi Umut Altaş’a ait olduğu belirtilen WhatsApp yazışmaları dosyaya girdi. Yazışmalarda Altaş’ın babası Celal Altaş’tan para istediği, aksi halde “savcıyı arayıp her şeyi anlatacağını” söylediği öne sürüldü. Mesajlarda ayrıca, “Beni Amerika’ya niye yolladığınızı söylerim!” ve “Ötecem lan her şeyi!” ifadelerinin yer aldığı aktarıldı. Medyaya yansıyan haberlerde ağabeyi S.A.’nın avukat Ali Çimen’le yaptığı ve dosyaya giren video kaydında da Mustafa Türkay Sonel’i işaret eden çok ağır bir anlatım yer aldı.
Gülistan Doku dosyasında bu kez firari şüpheli Umut Altaş’a ait olduğu belirtilen WhatsApp yazışmaları gündeme geldi. BirGün ve Cumhuriyet’in aktardığına göre, Gülistan Doku’nun kaybolduğu gece Mustafa Türkay Sonel ile aynı araçta bulunduğu belirtilen Altaş’ın, babası Celal Altaş’la yaptığı yazışmalar soruşturma dosyasına girdi. Habere göre Altaş, 9 Ocak 2026 tarihli mesajlarda hesabına 9 bin dolar gönderilmesini istedi; babasının daha önce gönderdiğini söylediği 150 bin doları geri istemesi üzerine de, “Bugün para gelmezse savcı hanımı arar, her şeyi anlatırım. Beni Amerika’ya niye yolladığınızı söylerim” dedi.

Dosyaya yansıyan mesajlarda gerilimin daha da yükseldiği görülüyor. Umut Altaş, babasına, “Bırak rol yapmayı. Sen susturuyordun ya. Ötecem lan her şeyi. Göreceksiniz dünya kaç bucak” diye yazdı. Bu içerik, soruşturmada uzun süredir tartışılan “susturma”, “kaçırılma” ve “bilgi saklama” iddialarını yeni bir delil iddiasıyla yeniden gündeme taşıdı. Yazışmaların içeriği şu aşamada basına dosya bilgisi olarak yansıdı; mesajların adli süreçte nasıl değerlendirileceği ise soruşturmanın ilerleyen aşamalarında netleşecek.
Haberde yer alan bir başka kritik başlık da Umut Altaş’ın ağabeyi S.A.’nın dosyaya giren video kaydı oldu. S.A., Doku ailesinin avukatı Ali Çimen’le yaptığı görüşmede, “Umut’un sorgusundan aldığım Türkay demiş ki kız hamile kaldı ben de kafasına sıktım.” ifadesini kullandı ve bu sözün birkaç kez tekrarlandığını söyledi.
Umut Altaş neden bu dosyada kritik?
Umut Altaş, Gülistan Doku soruşturmasında yalnızca firari bir şüpheli değil, dosyanın cinayet ve örtbas hattını birbirine bağlayan en kritik isimlerden biri olarak görülüyor. PTS kayıtlarına göre Altaş’ın, Gülistan Doku’nun kaybolduğu gün Mustafa Türkay Sonel ile aynı araçta bulunduğu ve olay saatlerinde bu araçla hareket ettiği tespit edildi. Aygül Doku’nun açıklamasına göre aileye, “Mustafa Türkay Sonel Gülistan’ı öldürdü!” bilgisini ulaştıran kişi de Altaş oldu; Aygül Doku, Altaş’ın kendisine ulaşmaya çalıştığını ve konuşamayınca not bıraktığını söyledi.
Resmî süreçte Altaş hakkında yakalama kararı çıkarıldı, ardından kırmızı bülten düzenlendi; İçişleri Bakanlığı da Altaş’ın 2022’de Meksika üzerinden ABD’ye geçtiğini ve şu anda ABD içinde arandığını açıkladı. Bu nedenle Altaş, hem olay gecesine ilişkin hareketliliği bilen, hem de cinayet sonrası kurulduğu öne sürülen susturma ve delil karartma zincirini aydınlatabilecek kilit isim olarak dosyanın merkezinde duruyor.
