Göstere göstere felaket

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN 

Korkulan oldu. Vakalar yükselirken alınan ‘kademeli normalleşme’ kararı sonrası pandemide kontrol tamamen kaybedildi. 1 Mart’ta 9 bin 891 olan günlük vaka sayısı dün itibariyle 54 bin 740’a çıktı. 7 Nisan’da hayatını kaybedenlerin sayısı ise 276 oldu. Uzmanlara göre söz konusu tablonun tek sorumlusu, bugüne kadar yapılan hiç bir uyarıyı dikkate almayan iktidar. Yeni varyantların ortaya çıktığı ve Türkiye’de vakaların yükselmeye başladığı dönemde alınan ‘kademeli normalleşme’ kararı ve lebaleb kongreler vaka sayılarının rekor düzeyde artmasına neden oldu.

Yoğun bakımlarda doluluk oranı yüzde 80’e dayandı. Hastanelerin önlerindeki ‘test’ kuyrukları her geçen gün daha da uzuyor. Aşılama hızı da düşük. Rejim, atılması gereken adımları acilen atmazsa felaketin boyutu katlanarak artacak. Uzmanlara göre en az 2 hafta süreli tam kapanma zorunluluk. Aşılama hızı artırılmalı. Test sayısı artırılarak, toplu organizasyonlar kesinlikle yasaklanmalı.

Türkiye’de pandemiye ilişkin açıklanan son rakamlar, pandemide felaketin geldiği boyutu göstermesi açısından önemli. Sağlık Bakanlığı’nın 7 Nisan 2021 tarihine ilişkin açıkladığı tabloya göre günlük vaka sayısı 54 bin 740. Son 24 saatte hayatını kaybedenlerin sayısı ise 276 olarak açıklandı. Bu arada ağır hasta sayısı da 2 bin 604’e çıktı.

Kademeli normalleşme kararı alındığı 1 Mart 2021’de günlük vaka sayısı 9 bin seviyelerindeydi. Ağır hasta sayısı ise 1.215 olarak açıklanmıştı. Bugün günlük vaka sayısının 5 katın üzerinde arttığı görülüyor. Ağır hasta sayısı ise ikiye katlanmış durumda.

HASTANELERİN ÖNÜ YENİDEN KUYRUK!

Hastanelerin önündeki test kuyrukları her geçen gün daha da uzuyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, “Hastanelerde kuyruğa girerek test olunması kabul edilebilecek bir şey değil. Acilen mobil test uygulamasının başlatılması gerekiyor.” diyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın böyle bir gündemi yok.

Bakanlığın verilerine göre test olan her 100 kişiden 18’i pozitif çıkıyor. Söz konusu oran çok yüksek. Günlük vaka sayılarında Avrupa’da birinci sırada. Dünyada ise Hindistan, ABD ve Brezilya’nın ardından 4. sırada. Ancak nüfusa oranladığınızda bu konuda da zirve Türkiye’nin. 1 milyar 380 bin nüfuslu Hindastan’da 115 bin vaka tespit edildi. 83 milyon nüfuslu Türkiye’de ise vaka sayısı 50 bine dayandı.

TAM KAPANMA KAÇINILMAZ HALE GELDİ

Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, artık tam kapanmanın kaçınılmaz hale geldiğini söylüyor: “İki ay önce de söyledik. Yapılması gereken tam ve etkin bir kapanmaydı. Ekonomik destekli bir kapanma gerekiyordu. Salgınla ilgili durum ve veriler yorum gerektirmeyecek kadar açık. Bugün en kapsamlı önlem alınsa  yıkıcı etkisi haftalarca sürer. Önlem alınmazsa rakamlar ve dolayısıyla ölümler çok artacak.”

AŞILAMA HIZI ARTIRILMALI

Aşılama konusunda da Türkiye geriden geliyor. Dün itibariyle aşılananların sayısı 10,5 milyona ulaştı. İkinci doz aşılama uygulanan kişilerin sayısı ise 7,4 milyon. Son 15 günde ikinci doz aşı yapılanların sayısı 1,7 milyon. Bu da günlük 113 bin kişiye ikinci doz uygulandığı anlamına geliyor ki bu sayının acilen 500 binin üzerine çıkarılması gerekiyor. Zira toplumsal bağışıklık için nüfusun en azından yüzde 70’inin aşılanması şart.

YOĞUN BAKIMLAR DOLDU, YER YOK

Türkiye genelinde yoğun bakım servisleri de tamamen dolmuş durumda. Türkiye genelinde hastanelerin yoğun bakım servislerinde yatak bulmak mümkün değil. İstanbul’da doluluk oranı yüzde 80’lerde.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, dışarıda bir virüs sağanağı olduğunu anlatıyor. Cinel, “Yoğun bakımlarda 75–80 demek yüzde yüz doluluk demek. Servisteki hastaların her an yoğun bakıma düşme ihtiyacı olabilir. O nedenle yoğun bakımlarda belli bir oranda boşluğa ihtiyacımız var.” ifadelerini kullanıyor.

ERDOĞAN SAĞLIK ÇALIŞANLARINI UNUTTU!

Sağlık çalışanları yorgun ve umutsuz. Türk Tabipler Birliğine göre salgının başından bu yana 398 sağlık çalışanı covid kaynaklı hayatını kaybetti. Tek istekleri Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi ancak iktidar karşı çıkıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün partisinin grup toplantısında dakikalarca konuştu. Salgındaki skandal tabloyla ilgili tek kelime etmedi. Ambulans sayısının arttığından, yeni hastaneler yapıldığından bahsetti. Lebaleb parti kongreleriyle ilgili hiç bir şey konuşmadı. Bilim kurulunu eleştiren CHP lideri Kılıçdaroğlu’na tepki gösterdi.

ACİLEN 4 ÖNLEM HAYATA GEÇİRİLMELİ

Peki bundan sonra ne olacak? Konunun uzmanlarına göre öncelikle acilen en az iki haftalık tam kapanma şart. Bu süreçte esnaf ve çalışanlara da ekonomik destek verilmeli. Ayrıca aşılama hızı artırılmalı. Günlük aşılama sayısının 500 binin üzerine çıkarılması gerekiyor. Test sayısı da 270 binlerden 600 binlere çıkarılmalı. Lebaleb parti kongreleri gibi toplu organizasyonlar da yasaklanmalı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin