Göreve iade edilmeyen memurlar yeniden AYM’ye başvurabilir

Son 675 sayılı kararname ile az sayıda memura göreve dönüş yolu açılırken bu durum yeni mağduriyetlere yol açtı. Hukukçulara göre bu şekilde yeni bir ayrımcılığa imza atıldı ve binlerce insan ikinci kere mağdur edildi. Suçlama bütün memurlar için aynı iken bazıları hakkında yargılama yapılmış ve beraat etmiş, geri kalanlar suçlu bulunmuş gibi bir algının ortaya çıktığı belirtiliyor. Bir süredir mağdurların Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yolları hakkında rehberlik hizmeti sunan Avukat Gazi Kozanoğlu, bununla ilgili de bir örnek dilekçe hazırladı. Kozanoğlu, daha önce AYM’ye başvurulmuş ve red cevabı alınmış olsa bile söz konusu yeni ihlaller nedeniyle yeniden bireysel başvuru yolunun açıldığı görüşünde. 30 günlük itiraz süresinin dolacağı 28 Kasım tarihine kadar başvuruların yapılması gerekiyor.

Gazi Kozanoğlu, “Mağdurlara atılan suçlama herkes için aynıdır. İlk ihraçlar zaten tamamen hukuka aykırı iken, masum insanlar hiç bir delil gösterilmeksizin memuriyetten atılmış iken şimdi ikinci kez mağdur edildiler. Bir mahkeme kararı ile atılması gereken adımlar, objektif kriterlerden bütünüyle uzak bir takım idari tasarruflarla, sözde inceleme ve soruşturmalarla atılmaktadır. Yani sanki haklarında gerekli yargı süreçleri tamamlanmış da bu isimler suçlu bulunmuş gibi, memuriyete dönüşlerine imkan verilmemiştir. Bu da yeni bir ihlal demektir.” değerlendirmesini yapıyor.

Dolayısıyla 675 sayılı son kararnamenin, Anayasa’nın eşitlikle ilgili maddelerini ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini savunan Kozanoğlu, “Her ihlal için yeniden başvuru yapma hakkı vardır. Bu nedenle, mağdurlar hiç yılgınlığa düşmeden haklarını aramaya devam etmelidir. Tekrar AYM’ye başvurabilirler” diyor. Dilekçeye konulması gereken ifadeleri ise şöyle paylaşıyor: “KHK ile isimleri verili kamu görevlilerin ne şekilde tespit edildiği ve ne gibi araştırma ve yargılama sonucu görevlerine iade edildiklerini bilmiyorum. Kendileri adına mutluyum. Ancak diğer taraftan ikinci kez adım lekelenmiş bulunmaktadır. Zira kamuoyunda ‘yargılama yapılmış ve iade olunmayanların suçluluğu kesinleşmiş gibi’ bir algı oluşmuştur. Böylelikle ikinci kez mağdur edilmiş ve Anayasa güvencesi altındaki temel hak ve özgürlüklerim ihlal edilmiştir.”

Avukat Gazi Kozanoğlu’nun hazırladığı dilekçe örneği için TIKLAYINIZ

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin