Gereksiz organ yoktur!..

Vücuttaki bazı organlar alındıktan sonra da insan hayatı devam eder. Bu yüzden onların gereksiz olduğunu düşünülür. Bir dönem apandisit doktorların kolayca alabildiği organdı. Rivayetlere göre 1950’lerde Anadolu’da bazı babalar kızlarının apandisitini aldırarak evlendirir, damat adayına da ‘Sana apandisiti alınmış sağlıklı bir kız veriyorum.’ dermiş. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar apandisitin sadece patlama riski taşıyan faydasız bir organ olmadığını gösterdi. Vücutta faydalı bakteri üretme görevi gören apandisiti alınmış hastalarda, kalın bağırsak kanseri hastalığının daha sık görüldüğü anlaşıldı. Bu da apandisitin o bölgede bir koruyucu olduğunu gösteriyor.

Bademcik, alındıktan sonra insanın hayatını devam ettirebildiği, bu yüzden de gereksizmiş gibi bir algı oluşturan bir diğer organ. Oysaki bademcikler bağışıklık sisteminin birincil elemanlarından. Solunum yoluyla alınan birtakım mikroplar boğaz bölgesinde ilk olarak bademciklerle karşılaşıyor. Uzmanlar, bademciğin özellikle insan hayatının ilk yıllarındaki koruyucu özelliğine dikkat çekiyor. Yapılan çalışmalar, hayatın ilk dört yılında vücudun savunmasına karşı önemli rol oynadığını gösteriyor. Çok iltihaplanmadığı ve solunumu engellemediği sürece almak doğru değil. Bu sebeple almadan önce kâr-zarar hesabını iyi yapmak gerekiyor. İleriki yaşlarda bademciği alınan bir insanın diğer insanlara göre hastalığa yakalanma riskinin yüksek olması da bir diğer ayrıntı.

Dalağınız yoksa aşı lazım!

Dalak, alındığında insan hayatını sürdürmeye devam eder ancak vücudu hastalıklardan korumak için aşı takviyesi yapmak gerekiyor. Doktorlar, dalağın görevini başka bir organ yerine getiremediği için bağışıklık sisteminin dışarıdan desteklenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Avuç içi büyüklüğündeki bu organın hem kan yapıcı özelliği hem de bağışıklık sistemi içinde önemli görevleri var. Dalak, antikor denilen birtakım mikrop ve yabancı cisimlere karşı mücadele eden doku ürünlerini üretiyor. Antikorlar vücudumuza giren mikropların etrafını sararak temizlenmesini sağlıyor. Eğer dalak yoksa bazı mikropların etrafı sarılıp temizlenemez ve kişi bu yüzden iltihaplı hastalıklara karşı savunmasız hale geliyor. Dalağın bir diğer işlevi de süzgeç görevi görmesi. Yani kanın içinde dolaşan bazı yaşlanmış hücreleri ortadan kaldırır ve yeni hücrelere yer açar.

Yirmilik diş artık kendine yer bulamıyor

Halk arasında gereksiz gibi algılanan vücudun bir diğer parçası ise yirmilik dişler. Bugünün neslinde çabuk çürüdüğü ve çenede yer bulamadığı için genelde problem oluşturuyor. Aslında bunun sebebi önceki nesillere göre çenelerin gittikçe küçülmesi, azı dişlere yer kalmaması.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin