Gasp edilen Keskinoğlu Tavukçuluk, AKP’li vekilin şirketine verildi

HABER ÖZEL | TUNA YILDIZ

Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ülkenin göz bebeği şirketlere birer birer el konuldu. Gülen Hareketi’ne yakın olduğu iddiasıyla yaklaşık 800 firmaya kayyım atandı. Bu şirketlerin başına hükümete yakın kişiler gönderildi. Bu yolla firmaların kasaları boşaltıldı. Milyarlarca lira sermaye hunharca harcandı. Yaşanan süreçte baskılar sebebiyle kamu bankalarından aldıkları kredileri ödeyemeyen şirketler ise ‘organize işlerle’ yine hükümete yakın kişi ve şirketlere peşkeş çekildi.

Bu şirketlerden birisi de Manisa merkezli Türkiye’nin önemli tavukçuluk ve yumurta markası Keskinoğlu Tavukçuluk. Bir dönem gıda piyasasının en önemli markaları arasında yer alan firma, geçtiğimiz yıllarda Vakıfbank ve Ziraat Bankası’ndan 1 milyar TL’ye yakın kredi çekti. Şirket bu sermayeyi yeni yatırımlarda kullandı. Ancak gıda piyasasında yaşanan kriz Keskinoğlu’nu derinden sarstı. Firma kamu bankalarından aldığı kredileri zamanında ödeyemedi. Kredi ertelemeleri de Vakıfbank ve Ziraat Bankası üst yönetimi tarafından kabul edilmedi.

İki kamu bankası şirketin ödeme yapmaması üzerine, yönetime kayyım atadı. Şirketin yaklaşık bir milyar TL’lik ödemelerinin yüzde 50’si tahsil edildi. Ardından banka yönetimi sessiz sedasız şirketi satılığa çıkardı. Şirketin satın alma işlemleri ile ilgili de piyasanın geneline açık bir açık artırma ya da satış işlemi yapılmadı. Hükümete yakın iki firma için özel bir satış süreci başlatıldı. Bu kapsamda Keskinoğlu’nun satışı için bir dönem Ak Parti’de milletvekilliği de yapan bir iş adamına ait Matlı Grup ile Gaziantep merkezli Tiryaki Holding, alım için resmi başvuruda bulundu. Yaklaşık 1 milyar TL’nin üzerinde piyasa değeri olan Manisa merkezli şirket, borçları ödenip, geri kalan ödemeleri de belirli bir düzenleme konulduktan sonra yaklaşık 500 milyon lira karşılığında, hükümete yakın iki firmaya devredildi.

Edinilen bilgilere göre; 2018 yılında konkordato ilan eden Keskinoğlu Tavukçuluk, bünyesinde Akhisar’da yaklaşık 4 bin kişi istihdam ediyordu. Güncel borcu 1 milyar lirayı aştığı için firmanın hisselerinin tamamı kamu bankaları Vakıfbank ve Ziraat Bankası’na geçmişti. Tiryaki Holding ve Matlı Grup, firmayı satın almak için Ankara’da ciddi bir trafik yürütmüştü. Özellikle Tiryaki Holding ailesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın olduğu siyasi çevrelerce yakından biliniyordu. Firma, Manisa merkezli şirketi almak için bu bağlantılarını sonuna kadar kullanmıştı. Özellikle bakliyat ticaretinde Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında yer alan Tiryaki Holding, bu satışta birlikte yumurta ve tavukçuluk konusunda da ülkenin belirleyici firmaları arasına adını yazdırmayı başardı.

Söz konusu satışla ilgili Tr724’e bilgi veren ekonomi çevreleri, 1 milyar TL’nin üzerinde piyasa değeri olan bir şirketin, değerinin altında bir rakama satılmasını peşkeş olarak değerlendiriyor. Kamu bankalarının şirketin borcunun yarısına yakınını ödedikten sonra satış yapmasına da bir anlam veremediklerini dile getiriyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Bu ne biçim habercilik. Haberi yazan yazmış da, editör okumamış anlaşılan. Bunca şey yaşandı, hala objektif habercilik adına bir gelişme yok maalesef. Haberin içeriği farklı, başlık farklı. Ne alaka gasp. Şirket borcunu ödeyemeyince haczedilmiş. Olağan bir süreç. Fetö ne alaka. Haberi bilinçli olarak mı dezenformasyona uğratıyorsunuz. Şirketin satış kısmındaki usulsüzlükleri daha net ortaya koymak lazım. Şirketin değeri 1 milyar tl. Bankalar 500 milyon tahsil etmiş. Şirket 500 milyona satılmış. Haber içeriğine göre ortada bir zarar uğratma yok. HABERLERE YORUM EKLEMEKTEN VAZGEÇİN. HABERİ OLDUĞU GİBİ VERİN SADECE. ÇOK MU ZOR?

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin