Silivri’de gardiyanlar değişti, gazeteciler huzursuz [Kulis Haber – Ali Adil Çakar]

Cezaevlerinde isyan çıkarılacağı ve bu bahaneyle katliam yapılacağı iddialarını doğrular nitelikte adımlar atılıyor. Silivri Cezaevi’nde gardiyanların değiştirilmesi, özel timlerin görevi devralması ve cezaevi yerleşkesine keskin nişancıların yerleştirilmesi endişeleri artırıyor.

15 Temmuz’un ardından tutuklanan onlarca gazeteci de yaşananlar karşısında huzursuz. Alınan bilgilere göre, sadece cezaevindeki gardiyanlar değişmedi aynı zamanda hava da bütünüyle değişti. Daha önce de baskı vardı ama yeni gelen gardiyanların gazetecilere tamamen eziyet etmek üzere programlı olduğu ve kötü muamelede bulunduğu öğrenildi.

Savunma hakları ellerinden alınmış

Haklarında doğru düzgün bir suçlama olmayan, genellikle sosyal medya paylaşımları üzerinden tutuklanan gazeteciler, bir an önce iddianamelerinin hazırlanmasını bekliyor. Bu sayede mahkemeye çıkarak ilk duruşmalarda salıverileceklerine inanıyor. Ancak gazetecilerle ilgili ‘delil’ yerine afakî iddialardan başka bir şey olmadığı için iddianameler de geciktiriliyor.

Adeta içeride rehin gibi tutulan basın mensupları, avukat ve savunma yazma imkânından da mahrum. Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereği Baro tarafından atanan avukatların bir kere bile müvekkillerini görmeye gelmediği bildiriliyor. Kendileri avukat tutmak isteseler de tutamıyorlar. Çünkü avukatlar ya korkudan dolayı davayı üstlenmek istemiyor ya da çok yüksek meblağlar talep ediyor.

Gözaltı gerekçesi başka, atfedilen suçlar başka

Bir şekilde tutukluluğun devamı için, gazetecilerin hiç ilgilerinin olmadığı bir takım haber ya da olaylarla ilişkilendirilerek suçlanmaya çalışıldığı da gelen bilgilen arasında. Birçok gazeteci, ilk gözaltına alındığında kendisine yöneltilmeyen bir takım suçlamalarla daha sonrasında karşılaşmaya başladı. Her defasında üzerine yeni bir suç atıldığını öğrenen basın emekçileri, konuyla ilgisi olmadığını, hiç bu yönde haberler yazmadığını ispat etmek durumunda bırakılıyor.

Tek işi yazmak ve okumak olan gazetecilere kitap, kâğıt kalem yasağı da sürüyor. Mektup göndermelerine dahi izin verilmiyor. Fizikî işkence görmese de gözaltı sürecinden beri hakarete maruz kalan yılların köşe yazarları da aynı muameleden muzdarip. Rahatsızlanan gazeteci ve yazarların hastaneye kelepçelenerek götürülmesi, bu şekilde aşağılanması nedeniyle hastalanan kimseler revire bile çıkmak istemiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin