“Futbolda Şike Davası” sil baştan; neler oldu, neler olur?

YORUM | RAMAZAN FARUK GÜZEL

Yıllarca süren ve Aralık 2013 sonrasında yargıdaki savrulma sonrasında -diğer birçok dava gibi- tekrar elden geçirilen Şike Davası ile ilgili “kumpas” denilip sanıklar hakkında beraat verilmişti.

Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi, temyiz incelemesini tamamlayarak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘futbolda şike’ davasına dair kararlarını ‘usul eksikliği’ nedeniyle bozmuş oldu geçen hafta… Bu nedenle de Fenerbahçe Kulübü eski Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 36 sanık yeniden yargılanacak.

Dosya usulden bozulmuş olmakla, usul eksikliği giderilince yeniden esasa dair inceleme yapılacak… Esasa hiç girmeden bozmakta “deliller iyi değerlendirilmedi” anlamı da çıkar mı?

Sahiden de ortada bir “şike” var mıydı?

Yoksa hepsi bir “kumpas” mıydı? Cemaat’in bir şekilde bir alakası var mıydı?

Bütün taraflar için “masumiyet karinesi”ne dikkat ederek konuyu kısaca ele almaya çalışalım.

O DA MI KUMPASTI?

Son dönemin bütün davaları baştan görülürken hepsine kısa yoldan “kumpas”, hatta “Cemaat kumpası” denilip geçilmekte…

“Şike Davası” da mı “Cemaat kumpası” idi?

“Herkesin kumpası kendinedir” anlayışının güzel bir örneği aslında bu dava;

Bazı Fenerbahçeli taraflara göre kumpas, onun dışında neredeyse hemen herkesin gerçek dediği bir yargılama… Tıpkı Ergenekon ve 17/25 Aralık yolsuzluk dosyalarında olduğu gibi…

Şike davasının seyri

– Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün talimatıyla Aziz Yıldırım ve spor dünyasından çok sayıda kişi hakkında 3 Temmuz 2011’de bir soruşturma başlatıldı.

İddia: Fenerbahçe’nin 2010-11 sezonunda şike yaptığı ve bu yönde bazı yöneticilerin ve spor adamlarının suç örgütü kurdukları idi…

– Soruşturma davaya dönüşmüş, dava sürecinde Aziz Yıldırım ve diğer sanıklar gözaltına alınmış ve 2 Temmuz 2012 tarihinde sonuçlanan dava sonucunda 36 sanık hakkında “organize suç örgütü kurdukları” gerekçesi ile hapis cezaları verilmiş ve bu cezalar Yargıtay tarafından onanmıştı. (Bu onama ile hakkında altı yıl, üç ay hapis cezası kararı verilen Yıldırım ve diğer sanıkların cezaları kesinleşmişti.)

– 17/25 Aralık sonrasında yargıdaki savrulmayı fırsat bilen Aziz Yıldırım, Erdoğan’ın “dublaj, şantaj, kumpas” söylemine sarıldı, kendisine ve kulübüne kumpas kurulduğunu iddia ederek, 21 Nisan 2014 tarihinde yeniden yargılanma talebinde bulundu.

– Savcı Abdullah Mirza Coşkun da ‘infazın durdurulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını‘ istedi, İstanbul 13′üncü Ağır Ceza Mahkemesi de bu talebi 23 Haziran 2015’te kabul etti.

– İstanbul 13′üncü Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılama sonunda, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve 36 sanığın, ‘şike yapmak‘ ve ‘örgüt kurmak‘ suçlamasından kesinleşmiş cezalarını bozdu ve beraatlerine karar verdi.

– Yargıtay 9. Ceza Dairesi, şike davasını onayan eski Yargıtay üyesi Mesut Kundakçı’yı ağır bir şekilde cezalandırdı, ‘FETÖ’ üyeliğinden 12 yıl hapis cezasına çarptırdı.

– Şimdilerde ise Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi, temyiz incelemesini tamamlayarak İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘futbolda şike’ davasına dair bu kararlarını ‘usul eksikliği’ nedeniyle bozmuş oldu. Yeniden yargılama yapılacak…

“ŞİKE DAVASI”NDA NELER OLMUŞTU?

Şike davasını hatırlayanınız var mı? Neler olmuştu sahi?

Dosyayı az buçuk bilenler, oradaki tapeleri, fotoğrafları ve ifadeleri inceleyenler hadiseyi net anlar. Kısa bir özet geçelim;

– O dönem Gençlerbirliği maçı için para dağıtılıyor.

– Bunu haber alan polis paranın Ankara’ya götürüldüğü sırada sürecin tamamını kayda alıyor.

– Kayıtlarda geçtiği şekliyle: Polis bagajı açtırıyor ve “Ne için bu para?” diye soruyor, “Gayrimenkul alacaktık” şeklinde cevaplıyorlar.

– Aziz Yıldırım’ın verdiği iddia edilen paraya aracılık eden Mecnun isimli kişi ve arkadaşı daha sonra Ankara’da parayı dağıtıyorlar. Hatta 150 bin dolar kadar artıyor ve bunu Aziz Yıldırım’a söylemiyorlar ve kendi ceplerine attıkları ifade ediliyor.

– Maç sonucu istediği gibi olmayınca (şike tutmayınca) Aziz Yıldırım, Mecnun’u arıyor ve küfürler ettikten sonra parayı geri istiyor. Sonrasında soruşturma patlıyor ve gerisi çorap söküğü gibi geliyor.

ŞİKE DAVASI NEREYE SÜRÜKLENİYOR?

Zamanaşımına mı götürülmeye çalışılıyor?

Zira bu davada zamanaşımının dolmasına yaklaşık olarak 2,5 yıl kaldı. Dosya usulen bozulmuş bile olsa 2,5 yılda verilecek kararların kesinleşmesi mümkün olmayacaktır ve dolayısıyla dosya zamanaşımına uğrayıp tedavülden kalkmış olacaktır!

Zamanaşımı nedeniyle düşme kararı başta siyasiler olmak üzere bir kısım kişilerin işine gelecek ve onları rahatlatacaktır. İradenin bu yönde olduğu anlaşılıyor.

Zira Yargıtay Başsavcılığı tebliğnameyi 27.03.2017 tarihinde Daireye sunmuş olmasına rağmen 3 yıl boyunca dosya dairede bekletilmiş ve sonunda usulen bozulmuş oldu…

TCK 66/5 Maddesi gereğince “yargılamanın yenilenmesine” karar verildiği için zamanaşımı süresi bu kararın verildiği 23.06.2014 tarihinden itibaren “yeni baştan” işlemeye başlamıştır. Zamanaşımını kesen bir neden (TCK 67/2 gereğince) bulunmadığı için 8 yıllık zamanaşımı süresi 23.06.2022’de dolacaktır.

*

Peki bu arada dosyanın tekrar ters dönme ihtimali var mı?

Yargının ve adaletin konjonktüre göre değiştiği Türkiye’de her an her şey olabilir. Şu an suçlu denilenler bir adım sonra suçsuz ve hatta kahraman olarak bile ilan edilebilir. Şu an masum, beraat etti, kumpasa uğradı ve hatta kahraman denilenler bir sonraki dönemde azılı suçlu ilan edilebilir.

Aziz Yıldırım’ın davasında “Bu adam olduğu sürece biz şampiyon olamayız” demiş muktedirlerin bir sonraki tavırlarını da iyi takip etmeli. Onu devirmiş, sonra sulh olmuş kimselerin bir sonraki adımda ne yapacağını kestirmek güç olmasa gerek. Geçmişte çıkardıkları sporla ilgili kanunları alelacele değiştirenlerin yaptıkları, yapacaklarının teminatı!

Yazının sonunda Taraf Gazetesinin o tarihlerdeki dosyayla ilgili arşiv sayfasını paylaşmakla yetiniyorum. Zira sonraki yazılarımızda daha ince detaylar vermeye çalışacağız:

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin