Futbolcuların orucu ve Spakenburg 

YORUM | HASAN CÜCÜK 

Avrupa’nın önde gelen kulüplerinin tamamına yakınında Müslüman futbolcular ter döküyor. Çoğunluğu Afrika kökenli olan Müslüman oyuncular, başarılı performanslarının yanı sıra Ramazan ayı geldiğinde tuttukları oruçtan dolayı da gündem oluyor. İngiltere Premier Lig ve Hollanda Eredivisie, Ramazan ayında maç esnasında Müslüman futbolcuların oruçlarına açmasına izin verirken, Fransa Ligue 1 ve İtalya Serie A izin vermeyen ligler arasında yer alıyor. Avrupa’da en çok Müslümanın yaşadığı Fransa’da oruç açma izninin verilmemesine en büyük tepki PSG taraftarından geldi. Tüm bu gelişmeler yaşanırken Hollanda Kupası’nda yarı finali gören 3. Lig ekibi Spakenburg ilginç bir tartışmanın merkezinde yer aldı. 

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte İngiltere’de, başta Premier olmak üzere tüm liglerde Müslüman futbolcuların oruçlarını açmasına izin verileceği açıklanmıştı. Maç devam ederken iftar saati girdiğinde, oyunun durduğu ilk anda Müslüman oyunculara oruç açma izni verilecekti. Müsabakadan önce hakem, Müslüman oyuncularla konuşup oruç tutup tutmadıklarını soracaktı. Ramazan’ı yarıladığımız bu günlerde bu uygulama sorunsuz devam ediyor. Benzer bir durum karşımıza Hollanda’da çıktı. İngiltere ile aynı günlerde Hollanda’nın en üst ligi Eredivisie başta olmak üzere tüm müsabakalarda Müslümanlara oruç izni çıktı. 

İngiltere ve Hollanda’nın açtığı hoşgörü yolundan gitmeyenler de var. Bu ülkelerin başında Fransa geliyor. Avrupa’da en fazla Müslümanın yaşadığı Fransa’da federasyon oruç izni vermeyip, yasakçı bir tavır ortaya koydu. Neredeyse her takımda bir elin parmağını geçen Müslüman oyuncular bulunuyor. Dahası Fransa milli forması altında N’Golo Kante ve Karim Benzema gibi ter döken birçok Müslüman bulunuyor. Federasyonun kararına en büyük tepki ülkenin bir numaralı kulübü PSG’nin ünlü taraftar grubu Paris Ultra Kolektifi’nden geldi. Olympik Lyon maçında federasyonun yasakçı tutumunu “Bir hurma, bir bardak su, oldu FFF’nin kâbusu” pankartıyla protesto etti. 

Aston Villa formasını giyen Fransız oyuncu Lucas Digne, ülkesinin bu yasakçı tavrını eleştiren bir açıklama yaptı; “2023’te bir maçı karar için 20 dakika durdurabiliriz ama su içmek için 1 dakika durduramayız.” Ligue 1 takımlarından Nantes’in Cezayir asıllı defans oyuncusu Jaouen Hadjam, maç günleri de oruç tutmaya devam ettiği gerekçesiyle teknik direktör Antoine Kombouare tarafından maç kadrosundan çıkarılmıştı. Hadjam’ın oynamadığı maçta Nantes, Reims’e karşı kaybetmişti.

Fransa’nın izinden giden bir başka yasakçı ülke ise İtalya oldu. İtalya Futbol Federasyonu’nun yasakçı davranışı bazı maçlarda ilginç görüntülerinde de ortaya çıkmasını sağladı. Fiorentina takımında forma giyen Luca Ranieri, federasyonun oruç arası vermemesi sebebiyle sakatlık geçirmiş gibi yaparak, Müslüman takım arkadaşı Sofyan Amrabat’ın orucunu açmasını sağladı.

Ramazan’da bu gelişmeler yaşanırken Hollanda cephesinde ilginç olduğu kadar sıra dışı bir gelişme yaşandı. Amatör 3. Lig’de mücadele eden SV Spakenburg Hollanda Kupası’nda sansasyonel bir başarıya imza attı. Hollanda Kupası’nda ikinci turda Eredivisie ekiplerinden Groningen’i 3-2, çeyrek finalde ise Utrecht’i 4-1 yenip adını yarı finale yazdırdı. Hollanda’da profesyonel futbol liginin başladığı 1956 yılından bu yana, ulusal kupa turnuvasında yarı finale yükselen üçüncü amatör takım olan Spakenburg, yarı finalde ülkenin en büyük kulüplerinden biri PSV ile eşleşti. Spakenburg’un yarı finale kadar gelmesi kadar, kupa finalinin 30 Nisan Pazar günü oynanacak olması gündem oldu. Zira, Spakenburg finale çıkması durumunda büyük bir kriz ortaya çıkacaktı. 1931 yılında kurulan takımın tüzüğünde önemli bir madde vardı; pazar günleri maç oynamaz. 

21 bin nüfuslu bir balıkçı kasabası olan Spakenburg, Urk’tan sonra Hollanda’nın en dindar yeri olarak biliniyor. Kasabanın nüfusunun yüzde 70’i Protestan Kilisesi’nin devamlı müdavimi. Kasabada pazar günleri tam anlamıyla hayat duruyor. Tüm dükkanlar kapanıyor, kilise ve aile ziyaretleri kasabanın tek hareketli alanı oluyor. Hiçbir şartta pazar günleri maça çıkılmıyor. Kulüp başkanı Marc Schoonebeck, ‘Pazar günü maça çıkmak mı? Hayır, bu mümkün değil.’’ diyerek net bir tavır sergiledi. 

Yarı finalde salı PSV’yi konuk eden Spakenburg, güçlü rakibine 2-1’lik skorla boyun eğdi. Böylece Spakenburg’un peri masalı yolculuğu sona erdi. Finale kalmış olsalardı Hollanda futbolu son yılların en büyük krizini yaşayacaktı. Finalin 30 Nisan Pazar günü oynanacak olmasından dolayı Spakenburg, finale çıkmayacaktı. 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin