Formalarında milyonları taşıyorlar

HABER-YORUM | HASAN CÜCÜK

Beşiktaş, adının özdeşleştiği Beko ile 16 yıl aradan sonra sponsorluk imzaladı. Yıllarca Beşiktaş’ın forma sponsorluğunu yapan Beko, başka firmaların araya girmesiyle siyah-beyazlı formanın göğsündeki yerini kaptırmıştı. Beşiktaş, 1990-1991 sezonundan 2003-2004 sezonunun sonuna kadar forma önünde Beko reklamını taşımıştı. Bu anlaşma kulüp tarihinin en uzun sponsorluk anlaşmasıydı. İki yıllığına Beko ile anlaşan Beşiktaş’ın kasasına yıllık 21 milyon lira girecek. Forma sponsorluğundan en fazla kazananlar ise Avrupa’nın bildik dev takımları.

Kulüplerin gelir kalemleri arasında sponsorluk anlaşmaları önemli yer tutuyor. En fazla ücreti ödeyenler göğüs sponsorları oluyor. Formaların kol, sırt bölgelerinde de markalar yerini alıyor ama ana sponsor daima göğüs sponsorları oluyor. Beşiktaş, bir zamanlar adıyla özdeşleşen Beko ile 16 yıl aradan sonra sponsorluk anlaşması imzalayınca gözler kulüplerin forma göğüs sponsorluklarından kazandıkları ücretlere çevrildi. Süper Lig’de forma sponsorluğundan en fazla kazanan ekip sıralamasının ilk basamağında Fenerbahçe yer alıyor. Sarı-lacivertliler, araç kiralama markası Avis adını formasına yazdırmasından dolayı yıllık 35 milyon lira gelir elde ediyor. Fenerbahçe’den sonra en fazla kazanan ekip Trabzonspor. Dört büyükler içinde sponsorluk anlaşmasını döviz üzerinden yapan tek takım olan Trabzonspor, Vestel’den yıllık 3 milyon Euro alıyor. Beşiktaş, Beko adını taşımaktan yıllık 21 milyon lira, Galatasaray ise Terra Pizza’dan 18 milyon lirayı kasasına koyuyor.

Forma güğüs sponsorluğunda aslan payını kasasına İngiliz devi Manchester United koyuyor. Her ne kadar 2013’te Alex Ferguson’un emekliye ayrılmasıyla zirveye hasret kalsa da United hâlâ dünyanın en popüler ekipleri arasında bulunmaya devam ediyor. Araba markası Chevrolet’i formasına yazdıran United’in kasasına yıllık 72 milyon Euro giriyor. Listenin ikinci sırasında bir başka dev Real Madrid yer alıyor. Özellikle Şampiyonlar Ligi başarısıyla dünyanın en bilinen kulüplerinden biri olan Real Madrid, Birleşik Arap Emirlikleri’nin bayrak taşıyıcı havayolu Fly Emirates’ten yıllık 70 milyon Euro kazanıyor.

Katarlılar tarafından satın alındıktan sonra Fransa Ligi’ne ambargo koyan PSG, kadrosuna kattığı yıldızlardan dolayı firmaların formasında yer bulmak için uğraş verdiği bir ekip oldu. PSG’nin göğüs forma sponsorluğunu Fransa merkezli dünyanın önde gelen otel zinciri Accor Grubu yapıyor. Accor’un yeni yaşam tarzı sadakat platformu, ALL (Accor Live Limitless), 2019-2020 sezonundan itibaren, Paris Saint-Germain’in ana partneri ve resmi forma sponsoru oldu. Ödediği ücret ise yıllık 60 milyon Euro.

Japon merkezli elektronik ticaret firması Rakuten, İspanyol devi Barcelona’nın forma sponsorluğunu yapıyor. Kurulduğu tarihten itibaren 105 yıl boyunca forma reklamı almayan Barcelona, bu uygulamasını Unicef için bozmuştu. Unicef’ten ücret almayan Barcelona, ilerleyen yıllarda bu politikasını değiştirip para karşılığı forma göğüs reklamı almaya başladı. Rakuten, Barcelona’ya yıllık 55 milyon Euro ücret ödüyor.

Son 7 yıldır Bundesliga’yı zirvede tamamlayıp, üst üste 8. kez şampiyonluk yolunda hızla ilerleyen Bayern Münih’in forma sponsorluğunu Deutsche Telekom yapıyor. Alman GSM devi, Bayern’e yıllık 52 milyon Euro ödüyor. Bayern Münih, sponsorluk anlaşması gereği en ilginç uygulamalardan birini stadyumunda deniyor. Anlaşma gereği Bayern Münih stadı Allianz Arena’da sponsoruna çok özel bir bölümü anlaşma boyunca rezerv etmiş durumda. Stadın kamera açısında net olarak görülen bu bölümde sponsorun görevlendirdği kişiler maç boyunca beyaz bir kıyafet altında hiç ayağa kalkmadan maç izliyor. Böylelikle maç oynanırken televizyon ekranlarında maçı takip edenler kendilerini bir reklamın içinde buluyor. Deutsche Telekom’un Bayern Münih’in Allianz Arena Stadı’nda tribünlere yerleştirdiği ‘insan reklam panosu’nun alanı toplam 58 koltuktan oluşuyor.  Allianz Arena’nın maçı en güzel izleyebilen yerlerinden olan bu koltuklarda bedava maç seyreden futbolseverler sponsor firmaya başvuruyorlar. Bedava bileti alan talihli taraftarların, maç sırasında bazı fedakarlıkta bulunması gerekiyor. Beyaz kıyafet ve şapkayı giyen taraftarlar maç boyunca oturmak zorundalar.

Manchester City, Etihad Airways’ten yıllık 51,3 milyon Euro, Arsenal Fly Emirates’ten yine yıllık 51,3 milyon Euro, Chelsea Yokohama’dan yıllık 45,6 milyon Euro, Liverpool Standard Chartered’ten 44,8 milyon Euro ve Tottenham AIA’dan yıllık 40 milyon Euro’yu forma göğüs sponsorluğu karşılığında kasasına koyuyor. İlk 10’da 7 İngiliz, iki İspanyol ve bir Alman ekibi bulunuyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin