Eski MEB Bakanı Avcı’dan akıllı tahta itirafı: ‘Öğretmenler duman oldu!’

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Yeni bir çağ açıyoruz’ diyerek başlattığı Fatih Projesi’nin en önemli ayaklarında biri olan ‘akıllı tahta ve tablet alımları’ milyarlarca liralık zararı beraberinde getirmişti. Proje birçok sebepten dolayı istenilen hedefe ulaşamadı.

Projenin bir diğer yan etkisi de öğretmenler üzerinde oldu. Eski MEB Bakanı Nabi Avcı’ya göre, tahtaları kullanmayı bilmeyen öğretmenlerin otoritesinin zayıfladı. Avcı bunu, “Öğretmenler duman oldu.” ifadesiyle tanımladı.

Gazete Duvar’ın haberine göre, Meclis Bilişim Teknolojileri Bağımlılığıyla Mücadele Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor. Komisyonun son toplantısında okulların teknoloji ile buluşması için uygulanan ama sonrasında çok sayıda tartışmaya yol açan Fatih Projesi gündeme geldi. Projenin olumlu-olumsuz etkileri konuşulurken Komisyon Başkanı eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı söz aldı, “Hiç akla gelmeyen bir yan etkisini ben size itiraf edeyim” dedi.

Avcı şunları anlattı: “Etkileşimli tahtalar öğretmen otoritesini duman etti. Çünkü öğretmenler o tahtaları çocuklar kadar başarılı kullanamıyorlardı. Sınıfta öğretmenlerine tahta üzerindeki bir işlemi nasıl gerçekleştireceğini çocuklar tarif etmeye başladılar. Hâlbuki bizim öğretmen kültürümüzde her şeyin en iyisini, en doğrusunu öğretmen bilir ve çocuklar ondan öğrenirler. Tersine dönünce bu ilişki öğretmenin otoritesi ciddi… Ne yaptık biz de? Hizmet içi eğitimlerde etkileşimli tahta eğitimini öne aldık. Öğretmenlerimiz de normalde dostlar alışverişte görsün kabilinde katıldıkları programlara bu kez can havliyle katılmaya başladı, çünkü sınıfta başlarına ne geleceğini, müşteri memnuniyetinin ne olduğunu orada gördüler.”

MİLYARLARCA LİRALIK ZARAR

Diğer yandan MEB geçtiğimiz ay iflası verilerle ortaya konulan FATİH Projesi kapsamında 11 bin akıllı tahta almak için yeni ihaleye çıktı. Bakanlık, tanesi 35 bin TL’yi bulan yeni akıllı tahtalar almaya karar verse de okul yönetimleri 2 milyar TL kamu zararına yol açan projenin altyapı eksikliği nedeniyle hayata geçirilemediğini söyledi. FATİH Projesi kapsamında 2016-2019 yılları arasında okullara 432 bin 288 akıllı tahta gönderildi.

Ayrıca FATİH için alınan 1 milyon 438 bin tabletin çürümeye terk edildiği belirtiliyor.

AKILLI TAHTA KARA TAHTA OLDU

Mevcut akıllı tahtalar, çok sayıda okulda teknik arıza nedeniyle kullanılamıyor. Öğretmenler, yeni tahtaların kullanımı konusunda yeterince bilgilendirilmedi. Ayrıca okulların bir bölümü internet bağlantısı olmadığı için akıllı tahtalardan yararlanamadı.Bakanlığın proje çerçevesinde hizmet aldığı telekomünikasyon firmalarının okullara gönderdiği 3 bin TL’ye varan internet faturaları ödenemeyince, okullar icra tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

Birgün Gazetesi’nin konuyla ilgili haberine konuşan bir okul müdürü, “Tahtalar içeriklerin yüklü olduğu flash bellekleri tanımıyor. Virüslü bellekler sistemin kullanılamaz hale gelmesine neden oluyor” dedi. Akıllı tahtaların, okullarında internet olmadığı dönemde takıldığını ifade eden müdür, FATİH’e elektronik içerik sağlayan Elektronik Bilişim Ağı’nı (EBA) ise şu sözlerle eleştirdi:

“İçerik geliştirmek öğretmenlerimizin çok vaktini alıyor. Dolayısıyla hazır içeriklerden yararlanmaya çalışıyoruz. Ama EBA’da kullanabileceğimiz kalitede içerik bulamıyoruz. EBA, yayıncıların reklam alanı haline gelmiş. Kullanılabilecek durumdaki birkaç içerik de ne yazık ki yetersiz. Öğretmenlerimiz tahtaya içerik yüklerken sınıfın dağıldığını söylüyor. Öğrencilerimiz de derste kullanılan içerikleri flash bellekleriyle alıp eve götürmek derdinde. Not tutan öğrenci neredeyse kalmadı.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin