Cumhuriyet Davası’nda tutukluluklara devam kararı çıktı

Cumhuriyet gazetesi davası beşinci duruşması İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. 20 sanıklı davada, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, gazeteci Ahmet Şık ve muhasabecisi Emre İper tutuklu bulunuyor. Duruşmada, gazeteci Doğan Satmış tanık olarak dinlendi. Mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Duruşmada Ahmet Şık’ın savunmasına “siyasi” olduğu gerekçesiyle izin verilmedi. Mahkeme salonundan çıkarılması talep edilince Şık, “Gün gelecek siz yargılanacaksınız, unutmayın bunu. Umarım siz kendiniz gibi bir mahkemede yargılanmazsınız” dedi. Ahmet Şık’ın savunmasının engellenmesinin ardından Murat Sabuncu ile Akın Atalay da savunma yapmaktan vazgeçti

Savcı tutuklulukların devamını istedi

Savcı, “Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek” iddiasıyla bir yılı aşkın süredir cezaevinde bulunan Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Vakfı Başkanı Akın Atalay, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, muhabir Ahmet Şık ve muhasebe çalışanı Emre İper’in tutukluluk hâlinin devamını istedi. Durumu değerlendiren mahkeme tutuklulukların devamına karar verdi.

Mahkeme karar için ara verdi. İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma, iki gün sürecek.

“Yeni KHK ilk Ahmet Şık’ı vurdu”

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Ahmet Şık’ın Cumhuriyet Gazetesi Davası’nın görüldüğü salondan atılmasına tepki gösterdi. Yarkadaş, “AKP’yi eleştirmek, savunma hakkının gasp edilmesine yol açıyor. Yeni KHK, ilk Ahmet Şık’ı vurdu” dedi. Yarkadaş, “Yeni KHK ilk etkisini Cumhuriyet Gazetesi davasında gösterdi. Hakimlere tanınan ‘sınırsız yetki / sanıksız duruşma yapma hakkı’ Ahmet Şık’ın savunma hakkının gasp edilmesine yol açtı. Hakim, AKP’yi eleştiren Ahmet Şık’a “Siyaset yapamazsın, bu işi milletvekilleriniz yapsın” diyerek salondan attırdı. Bunun adı savunma hakkının mahkeme eliyle gasp edilmesidir.” ifadesini kullandı.

***

Gün içindeki duruşmayı, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ve Milletvekilleri Garo Paylan, CHP milletvekilleri Mahmut Tanal ve Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş, uluslararası gözlemciler, TGS, TGC, Disk Basın-İş, sanık yakınları, hak savunucuları, gazeteciler Hasan Cemal, Tuğrul Eryılmaz, Cumhuriyet çalışanları, Erol Önderoğlu gibi isimler izledi.

Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ duruşma başlarken “Eksiklerimiz var. Bilirkişi raporları istemiştim emlak raporu geldi. Talep ettiğimiz tanıkların hepsi hazır olacak. Dijital materyaller konusunda üç ayrı müzekkere yazdık ama inceleme yapılmadı. Dijital materyallerin bazılarının şifreleri bozuk, bazılarının yok denildi. Kemal Aydoğdu için yazılan müzekkereye cevap yok. Mahkememizin geldiği aşamada delil durumu budur. Bizim başka delil oluşturacak talebimiz olmayacak.” dedi.

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA YAPILDI

Duruşma öncesi yapılan basın açıklamasını DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren okudu. Açıklamada “Yarın akşam buradan dört arkadaşımızla ayrılmak istiyoruz. Ama asla bununla yetinmeyeceğiz. Tutuklu bütün gazetecilerin serbest bırakılmasını, ifade özgürlüğü kapsamındaki tüm davaların da düşürülmesini istiyoruz” denildi.

“Bugün ve yarın görülecek olan duruşmalarda gazete çalışanlarının özgürlüklerine kavuşacaklarına inanıyoruz, inanmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi yeni KHK’lerde OHAL ile ilgisi olmayan düzenlemeler yapıldı. Her ikisi de adeta bir torba yasa hükmünde. İki vahim düzenleme var. Birincisi terör olaylarına müdahale eden sivillere yargı muafiyeti getirildi. Diğeri ise tek tip kıyafet uygulaması. Tek tip tulum giyme zorunluluğu getirildi. Geçmişte örneklerini gördük. Tek tip uygulaması insanlık onuruna aykırıdır.”

Adalet Nöbeti adına Mehmet Durakoğlu da “Gazeteci dostlarımızın ve meslektaşlarımızın özgürlüğüne kavuşmasını istiyoruz” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin