Cumhurbaşkanlığı’ndan Süper Kupa’ya…

HABER-YORUM | EFE YİĞİT

Süper Lig şampiyonu Beşiktaş ile Türkiye Kupası’nın sahibi Konyaspor Türkiye Süper Kupası’nı kazanmak için mücadele edecek. Süper Kupa finaline Samsun Yeni 19 Mayıs Stadı ev sahipliği yapacak ve finalde Fırat Aydınus düdük çalacak. Beşiktaş ile Konyaspor arasındaki rekabet, yeşil-beyazlı ekibin 1988 yılında Süper Lig’e yükselmesiyle başladı. 29 yıla yaklaşan bu rekabette iki takım 32’si lig, 6ı kupa, biri de özel olmak üzere 39 maçta karşı karşıya geldi. Siyah-beyazlılar bu maçların 20’sini kazanırken, Atiker Konyaspor 7 galibiyet elde edebildi. 12 maç ise beraberlikle sona erdi.

Lig şampiyonu ile kupa şampiyonunu karşı karşıya getiren Süper Kupa düzenleme düşüncesi ilk olarak 1965-66 sezonunda hayata geçti. Organizasyon Cumhurbaşkanlığı Kupası adıyla start alırken, lig şampiyonu Beşiktaş ile kupa şampiyonu Galatasaray’ın karşılaşmasından sahadan 2-0 sarı kırmızılı ekip galip ayrıldı. İlk kupayı Galatasaray müzesine götürürken, bu takım aynı zamanda bugüne kadar bu kupayı en çok kazanan takım oldu. Cumhurbaşkanlığı Kupası, 12 Eylül darbesinin yapıldığı dönemde 1980-81 ve 1981-82 sezonlarında iki kez Devlet Başkanlığı Kupası adı altında olmak üzere 1998 yılına kadar tam 33 kez düzenlendi. 1967-68 sezonunda Fenerbahçe hem lig hem de kupa şampiyonu olduğu için statü gereği maç yapmadan kupanın sahibi oldu.

Cumhurbaşkanlığı Kupası en çok Galatasaray kazanırken, tam 10 kez kupayı müzesine götürdü. Beşiktaş ve Trabzonspor 7’şer, Fenerbahçe’nin ise 6 kez kazandığını Cumhurbaşkanlığı Kupası’nın diğer kazanan takımlar Göztepe, Eskişehirspor ve Ankaragücü oldu. 33 kez düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı 30 kez ligimizin 4 büyükleri kazanmış oldu.

Cumhurbaşkanlığı Kupası en son 1998 yılında düzenlenirken, tam 9 yıl lig ve kupa şampiyonunu karşı karşıya getiren herhangi bir organizasyon düzenlenmedi. 2006’da yeniden lig ve kupa şampiyonunun oynadığı kupa fikri hayata geçerken adı Türkiye Süper Kupası oldu. Cumhurbaşkanlığı Kupası finali hep Ankara’da yapılırken, Süper Kupa finalinin yurtdışında oynanmasına karar verildi. Amaç, gurbetçilerin lig ve kupa şampiyonunu seyretmesine imkan verilmesiydi. 2006’daki ilk Süper Kupa finalinde Almanya’nın Frankfurt şehrinde oynanırken Commerzbank Arena’daki maçta Galatasaray – Beşiktaş karşılaşması gerçekleşti. Rakibini 1-0 yenen Beşiktaş Süper Kupa’yı kazanan ilk takım oldu. 2007 ve 2008’tedeki Süper Kupa finalleri de Almanya’da düzenlenirken, daha sonra final yeniden Türkiye’nin değişik şehirlerinde düzenlenmeye başlandı. Süper Kupa 2011’de şike olaylarından dolayı düzenlenmedi.

2006’da Süper Kupa adını alan organizasyonu tıpkı Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda olduğu gibi en çok Galatasaray kazandı. Sarı kırmızılı ekip 5 kez kupayı müzesine götürürken, Fenerbahçe 3 kez, Trabzonspor ve Beşiktaş birer kez kupayı müzesine götürdü. Galatasaray 7 kez oynadığı Süper Kupa finalinin 5’inde sahadan mutlu ayrılırken, Beşiktaş oynadığı 4 finalden sadece birinde kupayı kazandı.
Cumhurbaşkanlığı Kupası sezon sonrası düzenlenirken, Süper Kupa yeni sezon öncesi düzenlenmeye başladı. Süper Kupa yeni transferlerin ilk kez boy gösterme imkanı olduğu bir organizasyon oldu. Türkiye Süper Kupası’nı (Cumhurbaşkanlığı Kupası dahil) 15 kez ile en çok Galatasaray kazanırken, Fenerbahçe 9 kez, Beşiktaş ve Trabzonspor 8’er kez kupanın sahibi oldular. En çok finalde kaybeden takım ise 11 kezle Beşiktaş ilk sırada bulunuyor. Trabzonspor 1976-80 arasında 5 yıl üst üste kupanın sahibi oldu. Finalde görülen en farklı skor ise 3-0 oldu.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin