‘Cumhurbaşkanlığı sistemi’ AKP’yi çökertti!

HABER ANALİZ | İLKER DOĞAN

31 Mart yerel seçimleri genelde Cumhur İttifakı, özelde ise AKP için tam bir hezimetle sonuçlandı. Her ne kadar iktidar temsilcileri ‘birinci parti olarak çıkmayı’ başarı olarak gösterse de, İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Mersin gibi çok önemli metropoller kaybedildi. AKP 15 belediyenin 6’sını ortağı MHP’ye, 9’unu ise CHP’ye kaptırdı. Buna karşılık 5 yeni belediye kazandı. ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ kelimenin tam manasıyla AKP iktidarı için yıkım oldu. CHP’nin başarısında İyi Parti’nin büyük bir etkisi olduğu görülürken, HDP’nin oy oranı ise ciddi oranda düştü.

Türkiye’nin üç büyük kenti artık CHP’nin yönetimine geçti. 1994’ten bu yana ‘Refah Partisi’ çizgisinden gelen isimlerin yönettiği İstanbul ve Ankara, 25 yılın ardından ilk kez el değiştirdi. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da ise Mansur Yavaş rakiplerini geride bırakarak ipi göğüsledi. AKP’nin kaybettiği iller İstanbul ve Ankara ile sınırlı kalmadı. Ardahan, Artvin, Bilecik, Sinop, Burdur, Bolu, Kırşehir’i CHP’ye; Amasya, Kastamonu, Karaman, Çankırı ve Bayburt’u ise MHP’ye kaptırdı. 2014 yerel seçimlerinde 18’i büyükşehir olmak üzere 48 yerde belediye başkanlığını kazanan AKP’nin kazandığı belediye başkanlığı sayısı İstanbul’un da verilmesiyle 39’a düştü.

MHP, 6 YENİ İL KAZANDI
15 il belediyesini kaybeden AKP, buna karşılık 5 yeni belediye kazandı. HDP’den Şırnak, Ağrı ve Bitlis’i, MHP’den ise Isparta’yı; CHP’den ise Giresun ve Zonguldak’ı aldı. CHP, ayrıca Kırklareli’ni de tekrar aday göstermediği için bağımsız olarak yarışan eski belediye başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu’na verdi. Seçimin en karlı partilerinden biri de MHP oldu. MHP, 6 yeni belediye kazandı. Mersin ve Adana’yı CHP’ye, Isparta’yı ortağı AKP’ye ve Kars’ı HDP’ye kaptıran MHP, Cumhur İttifakı’yla ortak aday çıkarmadığı Amasya, Çankırı, Erzincan, Kastamonu, Kütahya, Bayburt ve Karaman’ı AKP’den almayı başardı. Belediye başkanlığı sayısını 8’den 11’e çıkardı.

CHP İLK KEZ YÜZDE 30’U AŞTI
Bugüne kadar AKP ile girdiği yarışlarda yüzde 25 bandını aşamayan CHP, İyi Parti’nin de desteğiyle ilk kez ülke genelinde yüzde 30,2’yi buldu. Bunda HDP’nin aday çıkarmadığı yerlerde CHP’yi desteklemesi de etkili oldu. CHP açısından seçimin en dikkat çekici noktalarından biri de üç büyük şehrin yönetimi almış olması. AKP’nin oy oranı ise resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 44,3 olarak açıklandı. MHP’nin oy oranı 7,3’e gerilerken, İyi Parti 7,4’ü buldu.

HDP KAN KAYBEDİYOR
Lideri Selahattin Demirtaş tutuklu olan HDP’nin performansı merakla bekleniyordu. HDP, Doğu-Güneydoğu dışında aday çıkarmadı. Bu nedenle oy oranı yüzde 4,2’e kadar geriledi. Partinin Doğu ve Güneydoğu’da kazandığı belediye sayısı ve oy oranının düşmesi dikkat çekti. 15 Temmuz sonrası 11 il ve büyükşehir belediyesinin de aralarında bulunduğu HDP’li belediyelere ‘terörle bağlantılı oldukları’ gerekçesiyle kayyım atanmıştı. Oy oranının düşmesinde Demiştaş’ın tutuklu olmasının yanı sına, dışarıdan taşınan asker ve polislere oy kullandırılması ve ayrıca bölgenin demografik yapısının ciddi oranda değiştirilmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Resmi olmayan sonuçlara göre HDP, Ağrı, Şırnak, Bitlis’i AKP’ye, Iğdır’ı MHP’ye, Tunceli’yi ise Türkiye Komünist Parti’nin adayı Fatih Maçoğlu’na karşı kaybetti. HDP’nin elindeki belediyelere ek olarak kazandığı tek yer ise Kars.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin