‘Çocuklar hastalığı yaymada aktif rol oynuyor’ | Koronavirüs Bülten

Kovid-19 salgınına ilişkin dünyadaki tüm gelişmeler Yavuz Altun’un hazırladığı Koronavirüs Bülteni’nde..

1 Ekim 2020 Periembe bültenindeki başlıklar şöyle:

Dünya genelinde vaka: 35 milyona yaklaştı. Ölü sayısı 1 milyonun üzerine çıktı. İyileşen kişi sayısı 25.5 milyon oldu.


BÜLTENİ İZLE


Avrupa’da son haftalarda Fransa, İspanya ve İngiltere’nin başı çektiği bir artış dalgası var. Bütün Afrika kıtasında toplam vaka sayısı 1,5 milyona yaklaştı.

İsveç’te vaka sayıları artmaya başladı ancak ölümler düşük. İtalya’da başbakan olağanüstü halin Ocak ayına kadar uzatılmasını teklif edecek.

Hollanda’da büyük şehirlerde kapalı alanlarda maske zorunluluğu getirildi. Ayrıca bar ve restoranlar 10’dan sonra kapatılacak. Fransa da benzer bir yasağa imza attı.

Endonezya’da yükseliş, İsrail’de ülke çapında karantinanın uzaması gündemde. Günlük 7-8 bin vakadan bahsediyoruz artık.

Arjantin, Peru, Fransa ve İspanya vaka sayılarında ciddi yoğunluk yaşıyor. Almanya, Doğu Avrupa ülkelerini riskli grup olarak açıkladı. Polonya’da vakalar artıyor.

  • Türkiye’de son durum:

Ağır hasta sayısı azalış trendinde, benzer şekilde hasta sayısı da… Ama rakamlara güven yerlerde… Neden? Çünkü, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka değil hasta sayısını verdiklerini söyledi.

Aşı İile ilgili 2 önemli gelişme var

1) 156 ülke bir araya geldi ve ilk güvenli aşı bulunur bulunmaz her ülke nüfusunun ilk yüzde 3’üne hızlıca dağıtılması için anlaştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün Covax denen girişimi, böylece acil ihtiyacı olanları ve sağlık görevlilerini güvenceye almayı hedefliyor.

Bununla birlikte 2021’in sonuna kadar 2 milyar doz aşının yine dünya geneline hızlıca yayılması planlanıyor.

Hükümetler ve aşı üreticileri şu ana kadar 1.4 milyar dolar bütçe taahhüdünde bulundular. Kâr edilmemesi kararlaştırıldı.

2) ABD’de Johnson & Johnson isimli firma, 60 bin kişiyle insanlı deneylere başladığını duyurdu. Bunun önemi, aşı teknolojisinde. Çünkü eğer Johnson & Johnson aşısı gerçekten işe yarıyorsa, tek doz kullanımı yeterli olacak ve aşıyı saklamak için dondurmaya gerek olmayacak.

Bu da hem maliyetlerin bir hayli düşük tutulması hem de çok hızlı şekilde her yere yayılabilmesi anlamına geliyor. Bu yıl sonuna kadar deneylerden sonuç alınacak muhtemelen.

  • Virüsün nasıl bulaştığıyla ilgili yeni bir çalışma yayınlandı

Neler etki ediyor yayılımda? Müge Çevik isimli Türk doktorun da aralarında olduğu 4 kişilik bir ekip yayılma dinamiklerini inceledi. 21 Eylül tarihinde yayınlandı.

Hastalığa sahip kişilerin yaklaşık yüzde 15’le 20’si arasında bir kısmı, bütün yayılmayı gerçekleştirebiliyor ve diğer yüzde 80’i hiç kimseye bulaştırmadan hastalığı atlatabiliyor.

Bu, koronavirüsün, gripten bir farkı. Bu yüzden kalabalıklar bu salgında ciddi bir risk oluşturuyor.

  • Bir başka büyük çalışma Hindistan’da yapıldı

85 bin koronavirüs vakası ve onların kontakları olan 600 bin kişinin verileri ile yapılan çalışmada, ölmeden önce hastanede geçirilen süre 5 gün çıkmış. ABD’de bu 2 hafta. Hastane şartlarının etkisi. Ayrıca 65 yaş üstünde ölüm oranı düşükmüş, çünkü zaten o yaşa kadar yaşayabilenler genelde sağlıklı ya da zenginler.

Ayrıca çocukların da hastalığı yayabildikleri tekrar görülmüş oldu.

  • Finlandiya’da koronavirüs tespit eden köpekler, Helsinki havalimanında işe başladı

Havalimanına gelenlerden bir kumaş parçasını vücutlarına sürtmeleri isteniyor. Ayrı bir kabinde köpeklere bu kumaş parçası ve bir kontrol grubu koklatılıyor.

Eğer köpek hastalığa dair bir iz bulduğunu gösteren bir hareket yaparsa, bu kez yolcudan test olması talep ediliyor.

Köpeklerin kanser ya da şeker hastalığını tespit edebildikleri söyleniyor. Üniversitedeki ilk araştırmalarda %100 kesinlik sağlanmış.

Daha önce Fransa’da yapılan bir araştırma, koronavirüs hastalarının ter kokularının farklı olduğunu tespit etmişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin