Çocuğunuzdaki işitme kaybını önemseyin!

Erken dönemde tespit edilemeyen işitme kaybı çocuğun konuşma ve dil gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Erken teşhis sayesinde ise çoğu işitme kaybının kalıcı hale dönüşmesi önlenebiliyor ve çocuğun normal işitme seviyesine kavuşması sağlanabiliyor.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, işitme kaybının önemsenmesi gerektiğinin altını çiziyor ve bu çocukların içine kapandığını söylüyor. İşitme kaybı olan çocuklar, okul döneminde başarısızlık, psikolojik olarak toplumdan uzaklaşma, içine kapanıklık ve sosyal yönden başarısızlık gösterebilir. Bunun sonucunda çocuklar eğitim ve sosyal hayatında akranlarından geri kalabilir ve psikolojik sorunları olan, uyumsuz bir bireylere dönüşebilir.

Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, gebelik sürecinde geçirilen bazı enfeksiyonların işitme sağlığına çok ciddi etki yaptığına dikkat çekiyor. ’’Uzamış doğum eylemi, çocukların uzun süre oksijensiz kalıp mor renkli doğumları, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin eksikliği sadece işitme sağlığı için değil pek çok nörolojik hastalıklar için de son derece önemlidir.’’ uyarısında bulunuyor.

Kulak ağrısına dikkat!

Erken çocukluk çağlarında geniz eti büyümelerinin özellikle kulaklar üzerindeki etkilerinin yakından takip edilmesinin önemine vurgu yapan Şafak, ’’Her türlü üst solunum yolu tıkanıklıkları kulak sağlığı açısından zararlıdır. Özellikle kulak ağrısı ile birlikte seyreden hastalıklarda en kısa sürede gerekli tedavilerin planlanması çok önemlidir. Özellikle bazı ağrı kesiciler ve belirli antibiyotikler olmak üzere pek çok ilacın iç kulaklar üzerinde toksik etkileri olabileceği unutulmamalı, hekimin tedavi planına uyulmalıdır.’’ diyor.

İşitme fonksiyonu geri kazandırılabilir

İşitme fonksiyonu tamamen kaybolmuş bir şekilde dünyaya gelen bebeklerde dahi gerek kulak içine, gerek beyin sapına uygulanan biyonik kulak cihazlarıyla işitme fonksiyonu geri kazandırılabiliyor. Sonradan oluşan işitme kayıplarında ve yaşlanmaya bağlı işitme kayıplarında da tedavi imkânları var.

Çocuğunuzda işitme kaybı olup olmadığını nasıl anlarsınız?

  1. Yumuşak bir sesin geldiği yöne ilk çağırışta bakmıyorsa
  2. Çevredeki seslere karşı tepki göstermiyorsa
  3. İlk çağrıya cevap vermiyorsa
  4. Sesin nereden geldiğini bulamıyorsa
  5. Kendi yaşıtlarına göre konuşması geri kalmışsa
  6. Televizyonu normal sesle dinlemiyorsa ve sürekli televizyonun yakınına gidiyorsa
  7. Anlamada ve kelime kullanmada sürekli bir gelişim göstermiyorsa çocuğunuzda işitme kaybı var demektir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin