Çiğ süt fiyatı 2,30 TL’ye çıktı, zam yolda

ÖZEL HABER | İLKER DOĞAN

Süt üreticilerinin merakla beklediği ‘zam’ haberi Ulusal Süt Konseyi’nden geldi. Konsey, 2 lira olan soğutulmuş çiğ süt referans fiyatını 15 Kasım 2019’dan geçerli olmak üzere litre başına 2 lira 30 kuruş olarak belirledi. Kooperatifler çiftçiyi sömürmezse söz konusu fiyat, batma noktasına gelen üreticilere nefes aldırırken, tüketicileri üzecek! Zira zam kaçınılmaz…

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 20 Eylül’de İstanbul’da yapılan Dünya Süt Zirvesi’nde süte zam konusunda kararlı olduklarını söylemişti. Pakdemirli, “Eğer yapabilirsek sütte bir ekstra zam yapma konusunda kararlılığımız var. Süt Konseyine tavsiye kararı olarak yapabiliyorsak süt zammı, yapamıyorsak da desteklerin kış döneminde artışı gündeme gelecek.” ifadelerini kullanmıştı.

ÇİĞ SÜT YÜZDE 15 ZAMLANDI

Bekir Pakdemirli’nin sözünü ettiği zam kararı çıktı. Ulusal Süt Konseyi, soğutulmuş çiğ süt referans fiyatını 15 Kasım 2019’dan geçerli olmak üzere litre başına 2 lira 30 kuruş olarak belirledi. Konsey’inin dün yapılan toplantısında minimum yağ oranı yüzde 3.6 ve minimum protein değeri yüzde 3.2 olan soğutulmuş çiğ süt referans fiyatının Aralık 2020’ye kadar litre başına 2 lira 30 kuruş olmasına kararlaştırıldı.

SÜT FİYATI 2020’YE KADAR DEĞİŞMEYECEK

Güncel rakamlarla bir litre sütün çiftçiye maliyeti 2 liraya yakın. Zam kararı batmakta olan üreticiye nefes aldıracak. Ancak karara göre 2020 yılı Aralık ayına kadar sütün fiyatı sabit kalacak. Bu arada yem ve girdi fiyatları sürekli zamlanacak. Et ve Süt Kurumu’nun yayınladığı verilere göre son 1 yılda süt yem paritesi ideal paritenin hep altında kaldı. İdeal parite, 1 litre süt ile 1 kilo 300 gram yem alınması olarak kabul ediliyor. Şu anda 1 litre süt ile ancak 1 kilo 120 gram yem alınabiliyor. Zamla birlikte en azından bir süreliğine de olsa paritenin de artması bekleniyor.


İnekler kesime gidiyor, süt üretimi azalıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ticari süt işletmelerince Temmuz ayında 797 bin 964 ton inek sütü toplandı. Toplanan inek sütü miktarı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,5 azaldı. Temmuz ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 107 bin 228 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 54 bin 725 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,6 azaldı.

YEM FİYATLARI YÜZDE 100 ZAMLANDI

Süt ve süt ürünleri üretiminin azalmasındaki temel nedeni yüksek maliyetler nedeniyle üreticilerin sektörden çekilmesi. Zira yem giderleri toplam giderlerin yüzde 65’ini oluşturuyor. Yem fiyatları ise sadece 1,5 yılda neredeyse yüzde 100 zamlandı. 1,5 yıl önce torbası (50 Kg) 40-50 lira olan yemin bugünkü fiyatı 90-100  lira civarında.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin