BioNTech, Sinovac’ı katladı; antikor seviyesi 10 kat fazla

biontech

Türkiye’de uygulanan BioNTech ve Sinovac aşılarının antikor seviyeleriyli ilgili önemli bir araştırma yayınlandı. Önemli tıp dergisi The Lancet’in yer verdiği çalışmaya göre, Hong Kong’da Pfizer-BioNTech aşısı olan sağlık çalışanlarının antikor seviyesi Sinovac aşısı olanlara göre 10 kat daha yüksek çıktı.

2019 yılı Aralık ayında Çin’de ortaya çıkan ve milyonlarca insanın ölmesine neden olan koronavirüsüne karşı, aşılama kampanyaları aralıksız sürüyor. Ortaya çıkan varyantların ardından aşıların etkinliği soru işaretleri oluştururken, Türkiye’de kullanılan iki koronavirüsü aşısıyla ilgili önemli bir çalışma yayınlandı.

The Lancet’te yer alan çalışmada Pfizer-BioNTech’in mRNA aşısı ve Sinovac’ın geleneksel yöntemle geliştirdiği koronavirüsü aşısı karşılaştırıldı. Hong Kong’da yapılan çalışmada farklı aşılarla gerçekleştirilen aşılamanın etkileri incelendi.

VARYANTLARA KARŞI DAHA KORUYUCU

Araştırmaya göre Hong Kong’da iki doz Pfizer-BioNTech aşısı yapılan sağlık çalışanlarının, Sinovac aşısı uygulanan kişilere oranla vücuttaki antikor seviyesinin 10 kat daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Araştırmacılar söz konusu sonuçların, mRNA aşılarının geleneksel yöntemlerle geliştirilen inaktif aşılara kıyasla Sars-CoV-2 ve varyantlarına karşı daha koruyucu olduğunu gösterdiğini savundu.

VAKA SAYILARINDA FARK YARATIYOR

Bloomberg’de yer alan habere göre, Pfizer-BioNTech ve Moderna’nın mRNA aşılarını kullanan ABD ve İsrail gibi ülkelerde hastalığın yayılma hızının yavaşladığı belirtildi. Çin’in geliştirdiği Sinovac ve Sinopharm aşısı kullanılan ülkelerde vaka sayılarında bu seviyede bir düşüş olmadığı ancak ağır vakaları ve ölümleri engellediği vurgulandı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Antikor ölçümleri aşı yapıldıktan ne kadar süre sonra yapılmış? Belirli aralıklarla yapılan bir kaç ölçümde antikor seviyesindeki değişim irdelenmiş mi? Amaç “aşı” yarışı ise bunun topluma faydası olmaz, onca kutuplaşmaya ek olarak bir de aşı üzerinden kutuplaşma olur.

    Bilindiği üzere BioNTech aşısının ölüme yol açan yan etkileri oldu. Bazı sağlık çalışanları da yan etkisi az olduğu gerekçesiyle SINOVAC tercih ediyorlar.
    Aslında, genelde kimse grip olmaktan korkmuyor, hastalığın ağır seyretmesinden veya ölümden korkuyor. Gribi ortadan kaldırmak pek mümkün görünmüyor. O nedenle asıl amaç ölümlerin önüne geçmek. Girip virüsünün doğasında var, genetik kodu RNA olduğundan, sürekli mutasyon olacak. Mevcut aşılar nereye kadar koruma sağlayacak ?!

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin