BBC, Uygur Türklerinin tutulduğu toplama kamplarına girdi: “Burada düşünceleri değiştiriyoruz”

Çin’in batısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde, yaklaşık 1 milyon Müslüman Uygur Türkü, devletin “eğitim kampı” adını verdiği tesislerde tutuyor.

BBC’nin özel izinle girdiği bu tesislerden elde edilen görüntüler ve yapılan röportajlar, kurulan sistemin “cezaevine daha yakın olduğunu” gösteriyor. Pekin hükümeti bu kampların varlığını uzun süre reddediyordu.

Ancak bu kamplar “radikal ideolojilerle” mücadele iddiasıyla, “mesleki yeterlilik eğitim merkezleri” olarak resmi bir yapıya büründürüldü. Namaz kılmanın yasak olduğu kamplarda “öğrenciler”, 10’ar kişilik koğuşlarda kalıyor.

Tesis yetkilileri, yapılan eğitimle ilgili olarak ise, “Biz onların düşüncelerindeki aşırı eğilimleri ayıklıyoruz” iddiasının öne sürüyor.

Yaklaşık 1 milyar 385 milyon nüfuslu Çin’de Budistler nüfusun yaklaşık yüzde 18, Hristiyanlar yüzde 5’ini ve Müslümanlar da yüzde 1,8’ini oluşturuyor.

ATV MUHABİRİ İKNA OLMUŞTU: KAMP DEĞİL, MESLEK KURSU

Çin Medya Grubu tarafından geçtiğimiz ocak ayında organize edilen 7. İpek Yolu’nda Çin etkinliğine katılan iktidar yanlısı ATV muhabiri Erdal Kuruçay, kampları gezdikten sonra buraların eğitim kapı ulduğuna ikna olduğunu söylemişti. ATV muhabiri Kuruçay, sosyal medya hesabından şu şunları yazmıştı: “Yanlış algılarla küresel kapitalist ve emperyalist güçlerin bölgede yaşayan insan üzerinden terör propagandası yapmasını ve bunun İslam dinine ihale edilmesini önce Çin’in devlet kanalı cctv daha sonra 6 ayrı tv kanalında değerlendirdik.

Gittiğimizde o ön yargıların yıkıldığını gördük. Çünkü biz Batı medyasını okuyoruz. Batı medyasına göre hareket edip pozisyon alıyoruz. Ne kadar hata yaptığımızı gördük. Gerçekten suça meyil etmiş, suça bulaşmış iki kesim var orada. Orada bir terapi merkezini gördük. Kusuru insan yapar, sonra farkına varmak da hatadan dönmek de yine insana erdem yapan bir durumdur. Aldıkları eğitimler hem sanatsal faaliyetler hem de eğitim alanındaki birçok şey. Aynı zamanda da katma değere fayda sağlamak.”

Kuruçay bir süre sonra hesabını askıya almıştı.

 

Financial Times: “Türkiye’deki Uygur Türkleri kendilerini güvende hissetmiyor; Çin kişisel telefonlara bile ulaşabiliyor”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin