Bayraklı Belediyesi 208 binayı ‘çürük’ diye bildirmiş ancak bakanlık işlem yapmamış!

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6,9 büyüklüğünde deprem sonrası inceleme için İzmir’e gelen CHP heyeti, bir skandalı ortaya çıkardı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Belediyeler İzmir’de 11 binin üzerinde binayı denetlemiş. Bayraklı Belediyesi, yıkılan 3 bina dahil, Bayraklı’da 208 çürük bina tespit edip Çevre Bakanlığı’na bildirmiş. Neden gereği yapılmadı.” dedi.

Depremin ardından İzmir’e giden CHP heyeti, düzenledikleri basın toplantısında çarpıcı değerlendirmeler yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, belediyelerin yaptığı denetimlerde depremde yıkılan üç bina dahil olmak üzere, sadece Bayraklı İlçesi’nde ‘çürük’ olduğu yönünde toplam 208 bina ile ilgili hazırlanan raporların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirildiğini kaydetti.

2012 yılında Bayraklı Belediyesi tarafından incelenen Rızabey Apartmanı’nda kolonlardaki çatlaklar, rutubetlenmeler, binanın zeminindeki sıkıntılar raporda tek tek sayıldı.

”Neden gereği yapılmadı?” diye soran Torun şunları kaydetti:

”2010’da Bayraklı Belediyesi, Deprem Etüt Merkezi kurarak, sadece Bayraklı’da değil diğer ilçelerde bulunan çürük ya da depreme dayanıklı olmayan yapıları tespit etmiş. İzmir’de yaklaşık 11 binin üzerinde bina denetlenmiş. Bayraklı’daki 80 binanın oturulamaz durumda, 113 binanın ikinci grup güçlendirilmesi gerektiği, 15 binanın da  birinci grup yani tamir edilmesi gerektiği yönünde tespit etmiş. Bu binalardan Karagül sitesi, Doğanlar ve Rızabey apartmanları depremde yıkıldı. Bu binalarla ilgili tutulan raporlar, ilgili yerlere iletilmiş. Raporlar gerekli yerlere iletildiği halde ne yapıldı? Hangi tedbirler alındı? Görevlerini neden yapmadılar?”

Bayraklı Belediyesi, Doğanlar Apartmanı’nı iki yıl önce inceledi. 27 Şubat 2018 tarihli raporda zeminlerde bombeleşme, balkonlarda ayrılmalar, kolonlardaki sorunlar anlatıldı.

”YETKİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI’NDA”

Hasarlı ve riskli binalar konusunda yetkinin tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunu belirten Torun, “Bu konuda tam yetki bakanlığın. Belediyelerin ne ceza kesme ne de yıkım yetkisi bulunuyor” dedi. CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ise “Belediyelerimiz 130 uzmanını görevlendirmiş vaziyette. Belediye çadırları herkese açık. Halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir kriz hattımız var. 444 40 35.” diye konuştu.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

2 YORUMLAR

  1. Acaba yıkılan binaların altında kalanlar da biliyorlar mıydı?
    Bizler ev ararken biliyor muyuz?

    Belediyeler, Bakanlığa bildirdikleri çürük binaları web sitelerine de yerleştirsinler; biz de bilelim.
    Örneğin İstanbul Büyükşehir Başkanlığı’ndan hemen böyle bir çalışma bekliyoruz.

    Sonuçta yapılacak iş, Bakanlığa bildirdiği bir tabloyu “ibb.istanbul” web adresine koymaktan ibaret.
    Yani karar aldıktan sonra, birkaç dakikalık bir iş.

    Ben Google amcanın sözüne göre diyorum; isterseniz kontrol edin.
    Bugün için sitede “çürük binalar”diye aradınızmı, 15 haber geliyor
    ve bu haberlerin 12’si “Başkan İmamoğlu” ismiyle başlayor.

    Yarın -Allah korusun- İzmr’deki gibi bir musibetle karşılaşılsa, “biz Bakanlığa bildirmiştik” deyip işin içinden sıyrılmasınlar…

    • Bugün gördüğüm en mantıklı teklif bu.
      Belediyeler, çürük binaların listesini sadece Bakanlıkla değil, halkla da paylaşmalı.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin