Başınızı, şaşkın kristaller döndürüyor!

Baş dönmesinin bir türü olan vertigo, çoğu zaman ayağa kalkmaya, hareket etmeye, hatta beslenmeye engel olarak kişinin yaşam kalitesini önemli derecede etkiliyor.

İç kulaktaki kristal tanelerinin yerlerinin değişmesiyle vertigonun ortaya çıktığını belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Asım Şafak, bu tabloya çeşitli metabolik hastalıklar ve beslenme alışkanlıklarının sebep olabildiğine işaret ediyor. Egzersiz, diyet, hobi edinme ve birtakım rehabilitasyon programlarıyla bu durumun kontrol altına alınmaya çalışıldığını söylüyor. Yerlerini şaşırmış olan kristaller, birtakım manevralarla bulunması gereken yere yönlendirilerek, herhangi bir ilaç kullanımına gerek kalmadan tedavi edilebildiğinin altını çiziyor.

Migren hastalığının özel bir formu olan vertiginöz migrende, migren atağını tetikleyen her türlü durum vertigoyu da başlatıyor. Vertiginöz migrende, baş ağrısı ile seyreden atakların en az yarısında baş ağrısına ek olarak baş dönmeleri de görülüyor. Bu sebeple tanısı ve tedavisi migren hastalığında olduğu gibi yapılıyor.

Vertigoya neler sebep oluyor?

  • Enfeksiyonlar ve alerjiler gibi çevresel faktörlere bağlı durumlar, iç kulak hastalıklarının oluşumuna zemin hazırlayarak, baş dönmesine yol açabilir
  • Az su tüketmek
  • Çok tuzlu yemek
  • Aşırı alkol kullanımı
  • Sigara kullanımı
  • Üst solunum yolu viral enfeksiyonları

Genetik faktörler başrolde

Denge hastalıklarının oluşumunda genetik hastalıklar da sorumlu olabilir. Örneğin, ailesel bir hastalık olan otoskleroz yani kulak kireçlenmesinde asıl şikayet işitme kaybı iken, ileri evrelerinde baş dönmesi de görülür. İç kulak tutulumuyla seyreden kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları ve iskelet sistemi hastalıkları gibi genetik hastalıklar tanımlanmış ve bunların çoğunda işitme kaybıyla birlikte baş dönmeleri de görülebilmektedir.

İyileşme süresi yaşa göre değişiyor

İki kulak arasındaki simetrinin kalıcı ve sabit olarak bozulduğu durumlarda, denge sisteminin merkezi organları, bozulan fonksiyonların dengesini yeniden kurmayı başarabiliyor. Belli bir süreyi alan bu dönem hastanın yaşına göre değişiklik gösteriyor. Bu süre genç hastalarda ve rehabilitasyon uygulanan hastalarda 2-3 ay gibi kısa olmaktayken, yaşın ilerlemesiyle 2 yıla kadar uzayabiliyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin