Baş ağrınızın sebebi oruç olmayabilir!

Ramazan’da beslenme düzeninin değişmesi, uykusuzluk, uzun süre aç ve susuz kalınması gibi birçok sebep baş ağrılarını tetikleyebiliyor. Bu yüzden öncelikle baş ağrısını tetikleyen gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Hayal Ergin Toktaş, uyku düzenin değişmesi ve uyulması gereken sağlıklı beslenme kurallarına bağlı kalınmaması sebebiyle çok sayıda kişinin bu problemi yaşadığına dikkat çekiyor.

Daha önce baş ağrısı şikayeti yaşamayanların bile bu dönemde sorun yaşamasının sebebinin aynı ihmaller olduğuna işaret eden Toktaş, şu bilgileri veriyor: Uzun süreli açlık ve susuzluğun etkisi, kan basıncı değişiklikleri ile birlikte kan şekeri düşmekte ve buna bağlı olarak baş ağrıları oluşabilir. Bunlar, migren başta olmak üzere primer baş ağrılarını tetikler; ancak bu faktörler her migren hastasında farklılık gösterebilir. Bu şu demek, her migren hastası açlık ve susuzluktan olumsuz etkilenmez. Her baş ağrısının sebebi oruç olmayabilir.

Fazla yağlı ve tuzlu yemeyin

Sahur ihmal edilmemeli ama sahur nedeniyle uykunun bölünmesi ve yeterli süre uyuyamamak migren için tetikleyici bir faktör olabilir. Uyku düzeninin sağlanamamasının ortaya çıkardığı stres baş ağrılarına yol açabilir. Peki ne yapacağız? Bu süreçte özellikle uykuyu kaçıracak tarzda kafein içerikli sıvı ve besinlerin tüketilmemesi gerekir. Uyku öncesi ılık bir duş almak faydalı olabilir. Baş ağrılarından korunmak için Ramazan ayında hafif ve sağlıklı besinler tüketmek gerekir. Açlık süresinin uzun olması nedeniyle sıvı kaybı da fazla olacaktır. Bunun için iftar ve sahur saatleri arasında bol su içmek ve bu açığı kapatmak oldukça önemlidir.

İlaçlarınızı alın

Şiddetli baş ağrılarında tedavi uygulanmadan atağın geçmesi mümkün olmayabilir. Dolayısıyla oruç tutmak isteyen migren hastalarının sahur ve iftar saatlerine göre uygulanabilecek koruyucu tedavi için nöroloji uzmanına başvurması gerekir. Açlık faktörü ile migren atakları yaşayanlar kişiler, kullandıkları koruyucu ilaçları sahur ve iftar saatlerine göre düzenlemeli.

Nefes ve gevşeme egzersizleri yapın

Oruçluyken ortaya çıkan hafif ve orta şiddetli baş ağrıları için nefes ve gevşeme egzersizleri yapmayı ihmal etmeyin. Bunun dışında temiz havaya çıkmak, karanlık ve sakin bir odada kısa süreli bir uyku ağrıyı gidermeye yardımcı olabilir. Oruçluyken ortaya çıkan her baş ağrısının da her zaman açlık durumuna bağlanmaması gerekir. Eğer ani ve giderek şiddetlenen bir baş ağrısı varsa ve bu duruma bulantı, kusma, yüksek ateş, görme kaybı gibi belirtiler eşlik ediyorsa bu durumu açlıkla ilişkilendirmeden en kısa sürede nöroloji uzmanına başvurulması gerekir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin