AYM, infaz yasasının iptali istemini reddetti: Siyasi mahkûmlar cezaevinde kalmaya devam edecek

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, TBMM’de kabul edilerek yasalaşan ve 15 Nisan 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni infaz yasasının tümünün ya da 14 maddesinin iptali istemiyle yapılan başvuruyu reddetti.

Genel Kurul, CHP’nin, kamuoyunda infaz yasası olarak bilinen 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un tümünün ya da 14 maddesinin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu gündem toplantısında esastan görüşerek karara bağladı. AYM, başvuruyu reddetti.

Görüşme öncesinde hazırladığı raporu heyete sunan AYM raportörünün de olumsuz görüş bildirmesi dikkat çekmişti.

İptal kararı çıkması halinde, infaz indiriminden yaptıkları konuşma veya yazdıkları yazılar nedeniyle cezaevinde olan gazeteci ve siyasetçilerin de arasında olduğu “siyasi mahkûmlar” da yararlanabilecekti.

Yasa; terör, cinsel suçlar ile kasten öldürme ve yaralamanın dışındaki suçlardan hüküm giyenlere yarı oranında infaz indirimi getirdi. Açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler de yasa kapsamında koronavirüs iznine çıkarılmıştı. Düzenleme kapsamında yaklaşık 90 bin hükümlü tahliye edilmişti. Bunlar arasında suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı da yer alıyordu.

İlk olarak yeni infaz yasasının “şekil yönünden” iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvuran CHP’nin başvurusu 17 Temmuz 2020’de AYM tarafından 7 üyenin karşı oyuna karşı 9 üyenin oy çokluğuyla reddedilmişti. CHP, ikinci başvurusunda da kanunun tümünün ya da 14 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istemişti.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin