‘Aşı’ krizi, ‘maske’leniyor!

HABER İNCELEME | İLKER DOĞAN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre Türkiye’nin yıl sonuna kadar Pfizer’dan almayı planladığı aşı sayısı 1 milyon doz. Koca, gelecek yıl için toplam 20 milyon doz almayı planladıklarını söylüyor. AB, sadece Pfizer’dan 300 milyon doz aşı alacak. 67 milyon nüfusu olan İngiltere yıl sonuna kadar 10 milyon doz sipariş verdi. Gelecek yıl için ise 40 milyon doz için anlaşma imzalandı. ABD 600 milyon doz aşı isterken, Fransa’nın verdiği sipariş miktarı ise 90 milyon doz! Japonya’nın tek firmadan sipariş miktarı 120 milyon, Kanada’nın ise sadece yıl sonuna kadar 20 milyon doz!

Avustralya’nın nüfusu 25 milyon, anlaşma imzaladığı aşı dozunun miktarı ise 50 milyon doz! Bütün vatandaşlarını ücretsiz aşılayacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün yaptığı açıklamada, “Birçok ülkeyle kıyasladığımızda sağlık için ayırabildiğimiz kaynaklar oldukça sınırlı,” demişti. Gerçekten de öyle… İktidar temsilcileri, aşı krizini sürekli ‘maske, mesafe ve hijyen’ tavsiyeleriyle şimdilik kapatıyor.

Alman BioNTech ve Pfizer ile Amerikalı Moderna’nın geliştirdiği iki farklı Covid 19 aşısı bütün dünyayı heyecanlandırdı. BioNTech ve Pfizer’ın ABD ve Avrupa ülkelerinde ruhsat başvurusu yaptığı öğrenildi. Hem Pfizer ve BioNtech hem de Moderna, son derece başarılı Covid-19 test denemeleri duyurdu. Başka ülkelerde de geliştirilen aşılar var. Belçika şirketi Jannsen’in yaptığı üçüncü bir büyük deneme, İngiltere’de devam ediyor.

Salgın bütün dünyayı etkisi altına almış durumda. Tüm dünyada covid 19’dan ölenlerin sayısı 1 milyon 358 bini aştı. Toplam hasta sayısı ise 57 milyona dayandı. İnsanların büyük çoğunluğu koronavirüs enfeksiyonu tehdidi altında.

1 DOZU 40 DOLAR

Geliştirilmekte olan Covid-19 aşıları arasında en pahalı olanı Moderna. İki doz aşı için 50-60 dolar (yaklaşık 380-450 TL) arası bir fiyat belirlemesi bekleniyor. Pfizer’ın iki doz aşısı ise yaklaşık 40 dolar yani yaklaşık 310 TL civarında.

1 YILDA 10 MİLYON KİŞİ AŞILANACAK!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamada yıl sonuna kadar 1 milyon doz aşı almayı planladıklarını duyurdu. Aşı iki doz olarak veriliyor. Koca’nın dediği gibi yıl sonuna kadar 1 milyon doz aşı gelirse, 500 bin kişi aşılanmış olacak. Koca, ayrıca gelecek yıl için de toplam 20 milyon doz aşı almayı planladıklarını söyledi. BioNTech-Pfizer işbirliğinde geliştirilen aşının 2021 yılında tedarik miktarının 25 milyon doza çıkabileceğini anlattı. Yapılan bir anlaşma yok. Bakan Koca sadece ihtimalleri söylüyor.

JAPONYA 120 MİLYON DOZ SİPARİŞ ETTİ

Peki dünyanın geri kalan ülkelerinde durum nasıl? ABD, yıl sonuna kadar 20 milyon doz aşı siparişi verdi. Gelecek yıl toplamda 600 milyon doz aşı alacak. İngiltere sadece Moderna’da 5 milyon doz istedi. Pfizer’dan ise 40 milyon doz aşı sipariş edildi. Japonya sadece Pfizer’dan 120 milyon doz aşı alacağını duyurdu. Aşı ücretsiz olarak uygulanacak. Bir kişiye iki kez uygulanması gereken aşıdan 60 milyon kişi faydalanacak. Nüfusun yarısı aşılanacak.

KANADA YOKSUL ÜLKELERE AŞI YARDIMI YAPACAK

Kanada ise yıl sonuna kadar 20 milyon aşı siparişini bitirdi. Toplamda 76 milyon doz aşı alacak. Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında kendi vatandaşları için yeterli oranda dozu ayıran Kanada, daha yoksul ülkelere de bağışta bulunma planı için bu ülkelerle görüşmeler yürütüyor. İtalya’nın almayı planladı miktar 75 milyon doz olarak açıklanmıştı.

AB, 460 MİLYON DOZ AŞI İSTİYOR

AB, Moderna’dan 160 milyon doz, Pfizer’dan ise 300 milyon doz aşı almak için anlaşma imzaladı. Fransa ise iki firmadan toplam 90 milyon doz aşı istedi. Avustralya hükümeti, Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği potansiyel Kovid-19 aşısını tüm vatandaşlarına ücretsiz ulaştırabilmek için, aşının üretim lisansının sahibi İngiliz-İsveç ortaklığındaki ilaç şirketi AstraZeneca ile anlaştı. Aşı başarılı olursa alınacak miktar 50 milyon dozdan fazla. Avustralya’nın nüfusu 25 milyon!

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin