Aşı karşıtlığı zirve yaptı: İşte WHO’nun sıraladığı en büyük 10 sağlık tehdidi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2019 yılında küresel anlamda sağlığı etkileyecek en büyük 10 tehlikeyi sıraladı. WHO 10 sağlık tehdidi arasına aşı karşıtlığını da aldı.

Newsweek’in haberine göre ABD’de yayılmaya başlayan ve diğer ülkelere de sıçrayan aşı karşıtlığının etkileri görülmeye başlandı.

19-35 aylık bebeklerde aşı yaptırmama oranı 2017 yılında 2001 yılına göre dört katına çıkarken, ABD’liler arasında aşı karşıtı görüşlerin giderek yayıldığı bildiriliyor.

Aşı karşıtlığının yüksek olduğu bir diğer ülkeyse Avustralya. Avustralya’da 40 bin kadar çocuğun ailelerin görüşleri yüzünden aşılanamadığı bildiriliyor.

1990’A GÖRE 6 MİLYON AZALDI

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre aşılar sayesinde çok sayıda hastalık ortadan kaldırılırken, ortalama yaşam süresi de dünyanın pek çok yerinde uzadı.

Verilere göre 2016 yılında 5 yaşından önce ölen çocukların sayısı, 1990 yılına göre beş kat azaldı.

Aşıların hastalıkları engelleme ve bitirmedeki başarısına karşın aşı karşıtı görüşler farklı kaynaklardan yayılmaya devam ediyor.

İŞTE 10 BÜYÜK SAĞLIK TEHDİDİ

1)Aşı karşıtlığı

2)Küresel grip salgını

WHO, her yıl hazırladığı raporda bu tehditlere yönelik 5 yıllık plan ve çözüm önerileri sunuyor.

3)Hava kirliliği ve küresel ısınma

Örgütün 2019 raporunda, bulaşıcı hastalıklar, ilaca dayanıklı virüsler ve yaygın görülen ancak önlenebilir kalp ve akciğer hastalıkları listede yer alıyor.

4)Bulaşıcı olmayan hastalıklar

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 1.6 milyardan fazla insan, kuraklık, açlık ve savaşın baş gösterdiği yerlerde yaşam mücadelesi veriyor ve bu insanlar temel gereksinimlerine bile ulaşamıyor.

5)Sağlıklı ve kaliteli yaşam koşullarından mahrum kalmak

WHO’ya göre, 2030 – 2050 yılları arasında küresel ısınma nedeniyle ortaya çıkan yetersiz besin, ishal, aşırı sıcaklık ve sıtma gibi rahatsızlıklar yılda fazladan 250 bin kişinin daha ölümüne neden olabilir.

6)Mikroplara karşı direnç

Diyabet, kanser ve kalp rahatsızlıkları dünya genelinde ölüm nedenlerinin ortalama yüzde 70’ini oluşturuyor.

7)Ebola ve diğer ölümcül bulaşıcı hastalıklar

8)Yetersiz temel sağlık hizmetleri

9)Dang (eklem ağrılı ateşli bulaşıcı hastalık)

10)Aids (HIV)

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin