Arkeolog Merve Kaçmış kayıp eserler yüzünden mi intihara zorlandı?

Antep Zeugma Mozaik Müzesi’nde görevli arkeolog Merve Kaçmış’ın intiharı üzerine başlatılan soruşmada Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan raporun detayları ortaya çıktı. Bakanlığın raporuna göre Kaçmış’a zimmetlenmesi istenilen 8 bin 729 eserden 2 bin 433’ünün envantersiz olduğu, sayım sonucunda 10 eserin ise bulunamadığı belirtildi.

Zeugma Mozaik Müzesi’nde görevli arkeolog Merve Kaçmış ‘mobbing’e maruz bırakılması nedeniyle yaşamına son vermişti. Müzede görevli olan ve daha sonra tayini çıkan arkeolog Ü.Y.P. üzerinde görünen envantersiz ve kayıp eserlerin Kaçmış’ın üzerine zimmetlendirilmesi istenmiş buna direnen Kaçmış ise yaşamına son vermişti. Kaçmış’ın intiharından sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı müze müdürü ile iki görevliyi açığa alıp konuyla ilgili soruşturma başlatmıştı.

Ocak ayında başlatılan soruşturma kapsamında Ü.Y.P. adına zimmetli olan ve Kaçmış’a zimmetlendirilmesi istenilen eserler arkeologlardan oluşan bir komisyon tarafından tek tek sayıldı. Sayım sonrasında 6 sayfalık bir rapor hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na iletildi.

10 ESER BULUNAMADI

25 Şubat tarihli rapor, Kaçmış’ın intiharı ile ilgili Diyarbakır Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma dosyasına da girdi. Raporda Ü.Y.P.’nin zimmetinde 8 bin 729 eserin olduğu tespit edildiği, bu eserlerden 2 bin 433’ünün envantersiz olduğu, eserlerden 10’unun bulunmadığı belirtildi. Raporda eserlerle ilgili, “Güncellenen 8 bin 729 adet eser üzerinden yapılan çalışmalarda toplam 8 bin 719 adet eser mevcut envanter bilgilerinden tek tek sayılarak bulunmuş, 10 adet eser bulunamamıştır” ifadesi kullanıldı.

Eserlere ait bilgi ve fotoğrafların yer aldığı envanter defterlerinin aşırı yıprandığı belirtilen raporda, “Envanter defterlerinin aşırı yıprandığı, sayfalarında kopmaların başlandığı, bilgilerin yetersiz olduğu ve defterlerin birçoğunda eser fotoğraflarının eksik olduğu görülmüştür” denilerek tüm envanter defterlerinin yenilenmesi gerektiği belirtildi. Raporda yer alan bilgilere göre bazı bronz eserlerde oksitlenme, demir eserlerde ise korozyon nedeniyle dökülmelerin başladığı tespit edilerek acil önlem alınması gerektiği önerildi.

Soruşturma dosyasındaki gelişmelerle ilgili konuşan Kaçmış ailesinin avukatı Aslı Pasinli, “Merve bir şeylere maruz kaldığını bıraktığı nottaki çalakalem yazı ile Türkiye’ye duyurdu. Bu soruşturma dosyasının bam teli müzedeki eserlerde bir eksiklik olup olmadığı konusunda kopuyordu. Bizim için meselenin en karmaşık iki hususundan biri gerçekleşti. Şimdi ise gözler Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nda. Merve’nin intihara yönlendirildiği konusunda bir kanaat oluşursa dava açılacak ve ilgililer yargılanacak.” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin