Anlaşılan o ki belediyelere para lazım

HABER-YORUM | SEMİH ARDIÇ

Bütçeyi har vurup harman savuran hükûmetin 50 milyar liralık ilave vergi paketinin cari olacağı 1 Ocak 2018’e kadar beklemeye tahammülü yok. Kamuda israfa son vermeye, lüks harcamaları kısmaya gelince ağırdan alınıyor. Amma velakin vatandaştan para istemeye gelince gece gündüz mesai yapılıyor, tekeden süt sağılıyor.

Şu ana dek hiç konuşulmayan bir kalemde sürpriz maliyetler kapıda. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki bina inşaatlarında her daire için bir oto park şartı getirileceğini söyledi. Daha evvel dört daireye bir otopark yeri gösterilmesi kâfiydi.

BELEDİYE VE MÜTEAHHİT MUTLU, VATANDAŞ MAĞDUR

Özhaseki demek istiyor ki belediyeler bundan böyle inşaat firmalarına ruhsat vermek için daha fazla otopark arası alacak. Zira sistem şöyle işliyor: 1994’ten beri Otopark Yönetmeliği’nde özel durumlar için getirilen bir kolaylık belediyeler namına gelir kapısına dönüştü.

Yönetmeliğin 9. maddesine göre otopark yapılması mümkün olmayan hallerde belediyeye taşıt başına rayiç bir bedel (şehir ve ilçeye göre farklılık arzediyor) üzerinden harç ödenmesi halinde otopark mecburiyeti ortadan kalkıyor. Yönetmelikte bu istisnanın şartı var: Belediyeler topladıkları paralarla o bölgede halka ücretsiz otopark yapacak.

12 DAİRELİ APARTMAN İÇİN 52 BİN LİRA OTOPARK HARCI

Ancak mücbir haller için getirilen kolaylık müteahhit-belediye işbirliği ile suiistimal ediliyor. İstanbul’da belediyeler 2017’de taşıt başına 13 bin lira civarında harç tahsil ediyor. 12 dairelik bir apartman projesinde müteahhit binanın altına dört adet araba parkı yapmak yerine (13.000×4) 52 bin lira harç ödemeyi tercih ediyor. Böylece aynı projede fazladan iki daire ya da üç-dört dükkân alanı elde ediliyor.

Aynı binanın Özhaseki’nin bahsettiği değişikliği müteakip inşa edildiğin farz edelim. Otopark külfetinden kurtulmak isteyen müteahhit, belediyeye (13.000×12) 156 bin lira ödeyecek. Otopark yerine inşa ettiği daire ya da dükkanların satışından otopark harcının en az üç-dört katını kazanacak. Belediye ve müteahhit kazanırken vatandaş cadde ve sokaklarda arabasını park edebileceği yer derdine düşecek. Arabasının çalınması, başka bir sürücünün çarpıp kaçması, boyasının çizilmesi, yan aynalarının kırılması, lastiğinin patlatılması gibi riskler de cabası.

EVİN ÖNÜNDE BİLE PARK PARASI!

Özhaseki’nin sözleri, vatandaşın otopark çilesi bitmediği halde mevzuattaki istisnayı teamüle dönüştüren belediyelere ‘vatandaşı soymak için bildiğinizi okumaya devam edin’ demekten farksız. 23 senelik tecrübeyle sabit ki belediyeler aldıkları otopark paralarını kendi harcamalarında kullanıyor. Tek ücretsiz kapalı otopark yapılmadığı gibi artık mahalle aralarında evlerin önünden park parası isteniyor.

İstanbul’daki İSPARK modeli Anadolu’da en ücra beldeye kadar uzandı. Otopark yapmayan belediyeler havadan para kazanıyor. Dolayısıyla Bakan Özhaseki böyle bir emrivakiye imza atmadan Otopark Yönetmeliği muvacehesinde 23 senedir belediyelerin tahsil ettiği para tutarını halka açıklamalıdır. İlaveten yönetmeliğin ‘ücretsiz otopark’ hükmüne niçin riayet edilmediğini de izah etmelidir.

HİZMET ETMEK YERİNE HÜKMETMEK

Dönüp dolaşıp vatandaşın cebine göz dikmek yerine sistemi adil ve şeffaf hale getirmek elzemdir. İktidar hizmet etmek yerine hükmetmeyi tercih etmişse meseleleri hüsnü niyetle tarif etmek bir mânâ ifade etmiyor. Zira Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) maşeri vicdandan yükselen itirazları hayli vakitten beri kale almadığı sır değil.

Bildiklerini okuyorlar. Harcamanın hesabını vermedikleri gibi vergi ve harçları diledikleri gibi artırıyorlar. Sayıştay süs bitkisine dönüştürüldü. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) hükûmetin noter kâtipliğine döndü. Muhalefet göstermelik, medya tek sesli. Vatandaşın tensibine müracaat etmek akıllarına bile gelmiyor.

Yeni otopark harç düzenlemesinde ne müteahhidin ne de belediyenin kaybı olacak.

Fatura yine vatandaşa kesilecek.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin