Amazon Anayasası

YORUM | ALİ DENİZ –  alidenizeu@gmail.com

Batı medeniyetinde yeni hayatlarına ‘merhaba’ diyenlere Matrix’teki sahnede olduğu gibi ‘kırmızı’ veya ‘mavi’ haplardan birini seçme şansı sunuluyor.

Biri gerçek batı medeniyetini anlamanızı, kurallarına riayet ederek yaşamanızı diğeri de geldiğiniz ortadoğu mantalitesini batıda aynen yaşamaya devam etmenizi sağlıyor ve neticede elinizde tencere kapağı ile dizi seyrediyorsunuz, Alman otoyollarında yolu kapatıp düğün konvoyu yapıyorsunuz.

Ya batı medeniyeti dediğimiz Avrupa Birliği Kültürü temelinde rayiçleri, marjları belli olan az sürprizli sistemde ticaret yapacaksınız yada ortadoğu kültürü temelinde, akıllı olduğunuzu sanarak ‘kurnazca’ ticaret yapıp yavaşça ısınan kazandaki kurbağalar gibi sonunuz olacak.

Batıda kanunlar, yönetmelikler Türkiye’deki gibi liderlerin sabah uyandığında aklına ilk geleni yapması gibi değişmiyor.

İnsanlar rastgele yaşamıyorlar, kanunlar kişilere, partilere, ailelere göre çıkarılmadığı için mahkemeler de işin hakkını vererek çalışıyorlar. Batı toplu halde yaşamanın kurallarını dünyada en iyi çözmüş medeniyettir.

Ticaret yaparken, insan ve devlete olan iliskilerinizde hiç boşuna sınırları zorlamayın, kurallara uyun, kazanan siz olursunuz. Boşuna ‘bir tanıdık’ aramayın, kimseden bu yönde bir şey ummayın.

Amazon 1994’te kuruldu ve 2003’e kadar kar etmedi. Şu an 840 bin çalışanı var. Onbinlerce mühendis çalışıyor. Dünyanın en zeki insanlarını işe alıyor.

Amazon mühendisleri neredeyse ekran başındaki nefesinizi ölçümlemeye çalışıyor. Her hareketinizi izleyen algoritmalarla patronlarının saçını süpürge edip bugüne getirdiği firmalarını korumaya çalışıyorlar.

Şark kurnazlığı peşinde olanlar da sistemi delmek için sosyal medya üzerinden bilgi paylaşımı yapıyor. Er ya da geç Amazon’dan hiç de şefkatli olmayan tokatı yiyince de mızıklanıyorlar.

Belki Türkiye’deki cahil kasabalı siyasetçilerden ‘dış güçlerin gizli anlaşma maddeleri masallarını’ duya duya etkilendiniz ama Amazon’un ikibinin bilmem kaç yılında açıklanacak olan gizli anayasası falan yok! Aslında her şey göz önünde, net.

Araştırmalarım ve tecrübelerim neticesinde sizler için Amazon’un kesinlikle yazılı olan kurallarından derlediğim olmazsa olmaz ana kurallarını çıkardım.

Amazon’un dağınık da olsa bir kullanma kataloğu var. Gizli bir çalışma şekli yok. Bana göre aşağıdaki Amazon’un Anayasası niteliğinde olan kuralları eğip bükmeden okur ve idrak ederseniz kesinlikle rahat edersiniz.

Amazon Anayasası

1- Amazon’a satıcı olarak kaydolurken işletmeniz için tek bir satıcı hesabı oluşturursunuz.

2-Ürün listelerken gizli açık başka sitelere yönlendirme vb reklamlar yapmayın. Bilgileri, işletme adı veya diğer şirket bilgilerine web sitesi URL’leri ekleyerek müşterileri web sitenize veya bir üçüncü taraf web sitesine yönlendirmeyin.

3- Amazon’da satış yaptığınız ürünü başka bir kanalda daha cazip koşullarda satmaya kalkışmayın. Amazon’da bir ürün listelediğinizde fiyat ve teklifinizin diğer şartları, Amazon dışındaki çevrimiçi satış kanallarınızda aynı ürün teklifi için kullandığınız fiyat ve şartların aynısı veya daha iyisi olmalıdır.

4- Müşteriye karşı puan toplayacağınız zannı ile gereksiz detaylara girmeyin. Kargo ücretlerinizi, indirimli satış fiyatlandırmanızı ve promosyonlarınızı Seller Central’da oluşturun. Bu bilgileri, ürün liste kaydı detaylarınıza eklemeyin.

5- Ürün başlıkları yazarken şunlara kesinlikle uyun;

  • Yalnızca ilgili ürün hakkında bilgi verin.
  • Sadece düz metin kullanın (HTML biçimlendirmesi kullanmayın). Amazoncu kurnaz arkadaşlarınızdan edindiğiniz amuda kalkmış harfler vb sululuklara girmeyin.
  • Kelimeleri, cümleleri doğru yazın.
  • Büyük harfleri doğru kullanmaya özen gösterin. HEPSİ BÜYÜK HARF kullanmayın.
  • Rakam kullanın (“iki” yerine “2”).
  • Pazarlama bilgileri, promosyonlar veya ürünle ilgili açıklayıcı olmayan tüm diğer bilgiler yazmayın. (örnek: %x indirim, pazarlama mesajları, başlıkta satıcının URL’si veya adı)
  • Ürününüz için mevcut doğru Amazon kategorisini seçin.
  • Semboller kullanmayın, sadece yalın bir şekilde doğruca ürünü tanıtın. (! * $ ?)

6- Görsellerde uyulması gerekenler:

  • Tamamen beyaz bir arka plan kullanın. Renkli arka planlar kullanmayın.
  • Kullandığınız görseller en az 1.000 x 500 piksel olmalıdır.
  • Ürün, görsel alanının en az %85’ini doldurmalıdır.
  • Ürünle birlikte satılmayan aksesuar veya dekor göstermeyin.
  • Ana görsel olarak örneğin, insanları ürünü kullanırken gösteren yaşam tarzı resimleri kullanmayın.
  • Grafiklere, çizimlere ve animasyonlu görsellere izin verilmez. İki boyutlu çizimler veya sanatsal tasvirler kullanmayın.
  • Görsellerde çerçeve, filigran, metin, URL veya satıcının logosu ya da adı olamaz.
  • Çıplaklık olmamalı.
  • Cansız mankenler kullanamazsınız.

7- Yeni ve açılmamış ürünlerin teslimattan sonraki 30 gün içinde iade edilmesi durumunda alıcıya tam para iadesi yapın. Bu zaten tüketici kanununda var. Amazon harici nerede olursanız olun buna uymak zorundasınız.

8- Amazon, tüm sipariş ve kargo e-postalarını müşterilere gönderdiğinden, siz hiçbir sipariş veya kargo onay e-postası göndermemelisiniz. Bu şekilde, müşteriye çelişkili veya kafa karıştırıcı mesajlar gönderilmemiş olur. Amazon’da satış yaptığınızda süreçle ilgili çoğu iletişimi Amazon yürüttüğünden, müşterilerle daha az iletişim kurmanız gerektiğini unutmayın.

9- Amazon müşterilerini gizlice çalmaya kalkışmayın. Sistem bunu algılarsa sorun çıkar. Bazıları Amazon kesintilerinden dolayı ‘çaktırmadan’ Amazon müşterilerini başka web adreslerine yönlendirmeye çalışıyor, bunu yapmayın. Ürün pazarlama ve reklamı yapamazsınız. Alıcıların, ürünleriniz veya siparişleri ile ilgili sorularına yanıt verme gibi izin verilen iletişimlerde bu tür faaliyetlerde bulunmaya kalkışmayın.

10- Tüm siparişlerin gönderimini, taahhüt edilen hazırlık süresi ve kargo zaman aralığı içinde tamamlayın ve neyi satışa sunduysanız tam olarak onu gönderin.

11- Kargo, iade ve para iadesi politikalarınızın ve süreçlerinizin yani sıra ilgili diğer bilgileri de net olarak açıklayın.

12- Sipariş gönderimi ve ilgili müşteri hizmetleri için gerekli olan iletişimler dışında müşteriyle iletişim kurmayın.

13- Olumlu değerlendirme almak için müşterilere rüşvet vermeyin. Bu işleri paralı yapan yerlerle iş tutmayın.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

5 YORUMLAR

  1. Anayasa tek boyutlu baktiniz acaba? Amazon un, yaninda Google ve faceboock Platformlar. Bu anayasadan kurtulus yok gibi. DIGITAL INSAN, evet Matrix yani insanliktan cikartan makinaya ceviren BIR ANAYASA.
    Soros demisti- Bizim iznimiz olmadan dagdaki avci dahi yasayamayacak. Tam kontrol yani. Kendilerini ilah olarak görüyorlar.
    KORKUTUYOR. Hayirlisi

    • Ben 7 yildir satiyorum ufak tefek sorunlar haric hicbir engelle karsilasmadim. Bu yukaridaki yaziyi hayatinda hic amerikada ticaret yapmamis bir ergen yazmis. Gordugum uckaatlari anlatsam yer yerinden oynar. Bu ergen kurallara uymayanin bir tek turkler oldugunu saniyor. Cinliler hintliler vietnamlilar ve ozellikle yahudilerin amazonda cevirdigi dalaverelerin yaninda turklerin yaptiklari cok comez kaliyor. Amazonda amerika genelindede feli gibi uckaat dalavere donuyor. Yukaridaki yazi ciddi bir yazi degil. Ama kizmiyorum adam yasamamis bilmiyor. Bilmedigi konu hakkinda dokturmus. Yazik.

  2. Geçen yazdığınız yazı baya ilgi çekmiş olsa gerek ki aynı şeyleri yeniden yazmışsınız. Bilgi insanların kafasına vurarak değil güzellikle ve ilgi çekerek aktarılır. Hayır yapıyor olmanın hakkı son kelimesine kadar zerafeti koruduğumuz kelimelerle gösterilir. Yazınızı okuyup hissettiğim ise, zerafet içermeyen genellemelerle dolu okuyucuları azarladığınız şeklinde. Malesef.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin