AKP’den Sisi’ye yeşil ışık

30 yıllık Hüsnü Mübarek rejiminin yıkılmasının ardından yapılan ilk Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Müslümanlar Kardeşler üyesi Muhammed Mursi’nin 1 yıl sonra 3 Temmuz 2013’te askeri darbeyle indirilmesi üzerine Mısır’la diplomatik ilişkileri kesen AKP iktidarı Kahire’ye yeşil ışık yaktı. Joe Biden’ın ABD başkanlık koltuğuna oturmasının ardından Ortadoğu’dan Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika’ya bütün bölgede taşlar yerinden oynamaya başlarken AKP iktidarı da oluşan yeni denklemde pozisyon almak için çabalıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya ile imzalanan deniz yetki alanları anlaşmasının benzerinin Mısır’la da yapılabileceğini söyledi. Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani ile görüşmesi sonrası konuşan Çavuşoğlu, “Biz de deniz yetki alanları konusunu müzakere edebiliriz ve kendi aramızda ilerde bir anlaşma imzalayabiliriz.” dedi.

Çavuşoğlu’na 18 Şubat’ta Mısır’ın Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri için ilan ettiği ruhsat sahalarından 18. parsel ile Türkiye kıta sahanlığının sınırlarını kabul ettiğine dair değerlendirmesi de soruldu. Bunun üzerine Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Mısır, Yunanistan ile bir anlaşma imzaladığı zamanda bizim kıta sahanlığımızın güney sınırı 28. boylam doğusunda BM’ye de kaydettirdiğimiz kıta sahanlığımızın güney sınırlarına saygı duydu. Bizim kıta sahanlığımıza girmeden kendi kıta sahanlığı içinde sismik araştırma veya lisans verme faaliyetleri gösteriyor. Bunu yaparken bizim kıta sahanlığımıza saygı duyuyor. Biz bunu olumlu karşılıyoruz.”

18’İNCİ PARSEL KAVGASI

Türkiye’nin tepkisine rağmen geçen yıl 7 Ağustos tarihinde MEB anlaşması yapan Yunanistan ile Mısır arasında geçen hafta 27 Şubat’ta kriz çıkmıştı. Sisi yönetiminin Ankara’nın Libya’daki Trablus yönetimiyle yaptığı deniz anlaşmasının doğusunda kalan 18 numaralı parselde ilan ettiği ruhsat ihalesi Atina’da tepkiye yol açtı. Kahire tarafından ihaleye çıkarılan 18 numaralı parselin bulunduğu bölge, Türkiye’nin 13 Kasım 2019’da Birleşmiş Milletler’e bildirdiği kıta sahanlığı sınırları dikkate alınarak belirlendi. Söz konusu gelişme Yunanistan cephesinde, “Kahire, Ankara’ya göz kırpıyor” yorumlarına neden oldu.

ANKARA’YA JEST Mİ?

Yorumlarda, Mısır’ın bu şekilde hem Türkiye’nin kıta sahanlığına saygılı davrandığını hem gelecekte iki ülke arasında deniz yetki sınırlarının belirlenmesi için müzakere penceresini açık bıraktığı hem de Yunanistan ile Güney Kıbrıs kıta sahanlıklarının gelecekte birleşmesi yönündeki hayalini paylaşmadığını belirttiği vurgulandı.

Ankara, Kahire’ye anlaşma mesajı göndererek Mısır’ı Yunanistan-İsrail ittifakından koparma niyetinde. Yunanistan ile 6 Ağustos 2020’de deniz yetki sınırlarının kısmi belirlenmesi için anlaşma imzalayan Mısır, Meis gibi küçük adalar da dahil, tüm adaların yüzde 100 oranda kıta sahanlığı bulunduğu şeklindeki Yunan tezini kabul etmiyor. Türkiye ise Mısır-Yunan anlaşmasını yok hükmünde sayıyor.

Türkiye, Temmuz 2013’ten bu yana Mısır ile diplomatik ilişkiyi kesmiş durumda. Abdülfettah es-Sisi’nin Müslüman Kardeşler iktidarını devirerek işbaşına gelmesini protesto eden AKP iktidarı, Sisi yönetimi ile her türlü bağı kopardı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin