AKP’de 50+1 çıkmazı! AKP Sözcüsü Çelik: Sorun varsa çözüm önerisi getirilmeli

AKP Sözcüsü Ömer Çelik,‘siyasette 50+1 tartışması’ ile ilgili soruya, “Yasama, yürütme, yargı ilişkileri açısından, bu kuvvetlerin özerkliği açısından problem var deniyorsa, seçim sistemiyle ilgili problem var deniyorsa bunların düzeltilmesi için önerilerin görülmesi lazım. Buradaki esas mesele şudur. Cumhurbaşkanını seçme yetkisini millete verdikten sonra bunu nasıl geri alacaksınız? Bütün bunların itiraz edenler tarafından cevaplandırılması gerekir.” şeklinde cevap verdi.

AKP Sözcüsü Çelik, partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Konuşmasında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ mesajına değinen Çelik, “Darbelere destek verilerek açık beyanlarla, bu ülkeye yaşatılmış acılara nasıl helalleşecektir.” ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin ‘siyasette 50+1 tartışması’ ile ilgili sorusuna ise “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi de meşrudur, parlamenter sistemi de meşrudur. Şu anki sisteme eleştiri getirenlerin denge-denetleme mekanizmaları hakkında görüşlerini duymadık. Yasama, yürütme, yargı açısından kapsamlı önerilerini duymadık. Buradaki mesele siyasetin yapıcı alanı sağlamasıdır. Önümüzdeki seçimlere bu sistemle gidilecek. Yakınanların itirazları dışında önerilerinin görülmesi lazımdır. Daha verimli olması, vatandaşın iradesinin devlete daha çok yansıması için çalışmalar yapıldı. Buradaki esas mesele şudur. Cumhurbaşkanını seçme yetkisini millete verdikten sonra bunu nasıl geri alacaksınız? Bütün bunların itiraz edenler tarafından cevaplandırılması gerekir.” şeklinde cevap verdi.

Ömer Çelik’in bazı sorulara verdiği cevaplar şöyle:

(Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Karamollaoğlu görüşmesi) Sayın Cumhurbaşkanımız pozitif katkı sağlayacak şekilde, yapıcı eleştiriler çerçevesinde çeşitli kesimlerle buluşuyor. Sayın Karamollaoğlu ile buluşması saatler süren son derece iyi gelişmiş bir buluşma olarak yansıdı. Sayın Karamollaoğlu katıldığı ve katılmadığı yerleri ifade etti. Sayın Cumhurbaşkanımız da görüşlerini ifade etti.

YUNANİSTAN SALDIRGAN BR POLİTİKA İZLİYOR

(Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in açıklamaları) Yunanistan saldırgan bir devlet politikası izliyor. Yunan halkının bilmesi gereken Yunan siyasetçilerin iç siyasetteki sıkışmışlıkları aşmak, birtakım basınçları manipule etmek için Ege ve Akdeniz’de gerginlik çıkarıyor. (…) Yunanistan masayı başka devletlerin yanına çekmek içiyor. Önüne gelen ülkeye kendi ülkesinden üs veriyor, sürekli olarak gece gündüz Türkiye aleyhine yalan beyanlar veriyor. Yunanistan’ın fiili görüntüsü göçmen botlarını şişleyen ve onları ölüme terk eden bir ülke. Bununla ilgili yalan söyleyen bir ülkedir. Masa akıl, siyasi, zeka ve diplomasiyle işlerin çözülmesi için bir zemindir. Bu konuda samimilerse Türkiye her zaman hazırdır.

HELALLEŞME NASIL OLACAK?

(CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘helallaşme’ mesajı) Kim olursa olsun helalleşme dendiği zaman saygı duymak gerekir. Dikkatli bir şekilde ele almak gerekir. Bir iradeyi, iyi niyeti gösterir. Bu helalleşmenin altını nasıl dolduracaksınız? Geçmişte de oldu. Helalleşme dediğinizde bunun karşı tarafı vardır. Sizin helalleşmenizi kabul edeceklerin değerlendirilmesi önemlidir. Yassıada’da şehit edilenlerin aileleri ile nasıl helalleşeceklerdir. Darbelere destek verilerek açık beyanlarla, bu ülkeye yaşatılmış acılara nasıl helalleşecektir. Bir eski milletvekili hukuk profesörü aynı zamanda ‘Bu ülkede ordu kağıt kaplan oldu’ demiştir. Bununla nasıl helalleşilecektir. Üniversitede pek çok kızın hayatını karartan siyasetlerle nasıl helalleşilecektir? Helalleşmek iyidir, kıymetlidir ama gerçekten samimi bir şekilde yapılabilirse.”

50+1 AÇIKLAMASI: SORUN VARSA DÜZELTELİM

(Siyasette 50+1 tartışması) Türkiye’nin siyasi tecrübesi hafızalarımızda taze. Bu sistem tartışmalarına birdenbire gelinmedi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi de meşrudur parlamenter sistemi de meşrudur. Pekçok siyasetçi mevcut sistemin istikrar üretmediğini, Türkiye’nin Başkanlık sistemi üretmesi gerektiğini ifade etti. Literatür dolu, yapılan açıklamalar net. Büyük bir parlamenter sistem tecrübemiz var deniyor. Bu kesintisiz bir tecrübe değil. (…) Yasama, yürütme, yargı ilişkileri açısından, bu kuvvetlerin özerkliği açısından problem var deniyorsa, seçim sistemiyle ilgili problem var deniyorsa bunların düzeltilmesi için önerilerin görülmesi lazım. Şu anki sisteme eleştiri getirenlerin denge-denetleme makanizmaları hakkında görüşlerini duymadık. Yasama, yürütme, yargı açısından kapsamlı önerilerini duymadık. Buradaki mesele siyasetin yapıcı alanı sağlamasıdır. Önümüzdeki seçimlere bu sistemle gidilecek. Yakınanların itirazları dışında önerilerinin görülmesi lazımdır. Daha verimli olması, vatandaşın iradesinin devlete daha çok yansıması için çalışmalar yapıldı. Buradaki esas mesele şudur. Cumhurbaşkanını seçme yetkisini millete verdikten sonra bunu nasıl geri alacaksınız? Bütün bunların itiraz edenler tarafından cevaplandırılması gerekir.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin