Akademik çöküş!

Tr724 HABER MERKEZİ | İLKER DOĞAN

Video konferans görüşmesinde yayını açık unutup kız öğrencilerle ilgili hezeyan dolu sözler söyleyen Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Orhan Acar, görevinden istifa etti. Ancak skandal olay Türkiye’de üniversite kadrolarının kalite(sizliğini) yeniden tartışmaya açtı. Zira AKP döneminde üniversiteler bilimsel yayınlardan çok skandal uygulama, intihal ve toprilli atamalarla gündeme geldi. Google’da kısa bir araştırmada bile ‘Üniversiteyi aile şirketine çevirdiler’ başlıklı onlarca habere ulaşıyorsunuz. Hukuksuz KHK’larla işlerinden edilen 6 binden fazla akademisyenin yerine ‘militanlar’ dolduruldu.

15 vakıf üniversitesi, ‘cemaatle ilişkisi olduğu’ gerekçesiyle kapatıldı. KESK’e bağlı Eğitim Sen’in raporuna göre, 15 Temmuz sonrası toplam 2 bin 274 eğitim kurumun kapısına kilit vuruldu. 36 KHK ile bugüne kadar toplam 135 bin 144 kamu görevlisi hukuken kendilerini savunma hakkı tanınmadan ihraç edildi. Kamudan ihraç edilenlerin 41 bin 705’i yani yüzde 30’u eğitim ve yükseköğretim kurumlarından gerçekleşti. KHK’ler ile MEB’den 34 bin 393 kişi, Yükseköğretim kurumlarından idari personel dahil 7 bin 312 kişi ihraç edildi.

Center for World University Rankings (CWUR) her yıl dünyanın en iyi üniversitelerini sıralıyor. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında açıklanan listede ilk 500’de Türkiye’den bir tek üniversite bile yoktu. Türkiye’den en iyi dereceyi alan ODTÜ, 582. basamakta yer aldı.

Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Orhan Acar, katıldığı bir video konferans görüşmesi sırasında kameranın açık olduğunu unuttu. Skandal da bundan sonra patladı. Acar’ın, öğrencilerin isimlerini okuduğu sırada, “Kızların resimlerini de görüyoruz böylece, çaktırma!” dediği video sosyal medyada bir anda yayıldı. Yanında bulunan bir kişi tarafından uyarılan 58 yaşındaki Acar, yayında olduğunu öğrenince ise neye uğradığını şaşırdı. Tepkiler üzerine Acar, istifa etti. Üniversite açıklama yaptı. Yasal sürecin başlatıldığı belirtildi. 

VALLA ANAMA DERİM SİZİ, PARÇALAR HEPİNİZİ!


Orhan Acar’ın skandal sözleri Türkiye’de üniversitelerin durumunu da tekrar tartışmaya açtı. Geçtiğimiz haftalarda Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Şafak Ertan Çomaklı, instagramda yaptığı canlı yayında öğrencilerine yönelik kullandığı ifadeler nedeniyle büyük tepki çekmişti. Bir öğrencinin, “Siyaset yapmayın, sınavları iptal edin.” sözleri üzerine Çomaklı, “Lan sen… Ders çalış ders çalış… Valla anama derim sizi… Parçalar sizin hepinizi ha!… Kafanızı gözünüzü kırar…” ifadelerini kullanmıştı. Çomaklı da geçtiğimiz günlerde ‘sağlık sorunlarını’ gerekçe göstererek istifa etti. 

AİLELERE ÖZEL KADRO AÇILIYOR

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal’ın atamaları da geçtiğimiz aylarda gündem oldu. Baykal’ın üç kızı ve iki damadı üniversitede öğretim görevlisiydi! Aynı üniversitenin Yapı İşleri Teknik Daire Başkanlığı Şube Müdürü Ali Paşa Güleş’in beş akrabasının çeşitli birimlerde çalıştığı ortaya çıkmıştı. Üniversite açıklama yaptı: “Herşey resmi!”

KARDEŞ, OĞUL, EŞ… HEPSİ ÜNİVERSİTEYE!

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev’in  dekan olunca erkek kardeşi, oğlu ve eşini aynı üniversitede işe aldığı yansımıştı basına. Vatansev ’in işe aldığı kardeşinin başvuru yapan 6 aday arasında 4. sırada olması dikkat çekti. Dekan, uzman doktor eşini de Yard. Doç. olarak atadı.

LİYAKATA DİKKAT ETTİK!

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı’nın eşine, kardeşine, kardeşinin arkadaşına, kızının özel kayak eğitmenine ve müzik eğitmeninin eşine kadro açtığı iddia edilmişti. Rektör atamaların da ‘liyakat’ usulüne göre yapıldığını söylemekle yetindi. Google’da buna benzer onlarca atama haberi var üniversitelerle ilgili. 

KAYIRMA YOK, BİZİ ÇEKEMİYORLAR!

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi için açılan kadro sınavını öğretim üyelerinin eş ve çocuklarının kazanması da günlerce konuşulmuştu. Üniversite Genel Sekreteri Hakan Yekbaş, “Kayırma söz konusu değil, başarılı olan kazanıyor.” demiş ve yeni yönetimi çekemeyenler olduğunu iddia etmişti. (Ağustos 2018)

BÜTÜN AİLESİNİ ÜNİVERSİTEYE YERLEŞTİRDİ

Prof. Dr. Ali Sarıışık adını da hatırlayacaksınız. Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı olduktan sonra neredeyse tüm ailesini üniversiteye yerleştirdiği ortaya çıkmıştı. Sarıışık, kardeşinin yüksekokul müdürlüğüne getirilmesine yardımcı olurken, kızını Almanca okutmanı yaptı. Oğul Sarıışık ise üniversitenin yabancı öğrenci sınavını ‘kazanarak’ tıp fakültesine girdi. (Ocak 2018)

GELECEĞİMİZ İÇİN CAHİL NESİL LAZIM!

Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Bülent Arı’nın mart 2016’da gündem olan sözleri de hala tazeliğini koruyor. Şöyle demişti Arı, “Okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor. Ben daha çok cahil ve okumamış tahsilsiz kesimin ferasetine (anlayış-sezgi) güveniyorum bu ülkede. Yani ülkeyi ayakta tutacak olanlar, okumamış, hatta ilkokul bile okumamış, üniversite okumamış cahil halktır.”

‘ERDOĞAN’A İTAAT ETMEK FARZDIR’

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Taşaltın’ın 2018 yılında katıldığı bir televizyon programında kullandığı skandal ifadeleri de hatırlatalım. Taşaltın, “İslami olarak cumhurbaşkanına itaat etmek farzı ayın’dır. Karşı gelmek de harpten kaçmak manasına gelir haramdır. Biz itaat ediyoruz cumhurbaşkanımızdır.” diyordu.  Skandal ifadeler büyük tepki çekti. İstifa etmek zorunda kaldı.


İlk 500’de tek bir Türk üniversitesi yok!

Dünyanın en iyi üniversiteleri Center for World University Rankings (CWUR) tarafından her yıl sıralanıyor. Geçtiğimiz yıl ağustos ayında yapılan sıralamada ilk 500’de Türk üniversitesi bulunmuyordu. Türkiye’den en iyi dereceyi alan ODTÜ ise 582. sırada. Listede tam 2 bin üniversite var.

Sıralamadaki kriterler arasında eğitim kalitesi, mezunların iş bulma oranı, eğitim kadrosunun kalitesi, araştırma sayısı, yüksek kaliteli yayın sayısı, üniversitenin dışarıdaki etkisi ve yayımladığı kitap ve makalelere yapılan atıf sayısı yer alıyor. Listede ilk bin üniversite arasında Türkiye’den 10 üniversite yer alıyor. Zirvedeki ilk 10 üniversitenin 8’i ABD kurumlarından oluştu. Bir önceki yıl hazırlanan listede Türkiye’den 13 üniversite bulunuyordu. Her yıl daha da kötüye gidiyor.


 

Binlerce akademisyen KHK’larla ihraç edildi 

Üniversitelerin kadroları AKP yandaşı, militan isimlerle dolduruldu. Ne kadar muhalif varsa hukuksuz KHK’larla Hizmet Hareketi’ne yönelik soruşturmalar kapsamında ihraç edildi. Resmi rakamlara göre OHAL kapsamında ilan edilen 12 KHK ile ihraç edilen akademisyen sayısı 6 bin 86.

Ancak BBC Türkçe’nin akademisyen ihraçlarının başladığı 1 Eylül 2016’dan bu yana derlediği verilere göre, Türkiye’de son bir yılda en az 23 bin 427 akademisyen ya kadro hakkını kaybetti, ya ihraç edildi ya da çalıştığı üniversite kapatıldığı için işsiz kaldı. BBC söz konusu rakama KHK’larla ihraç edilenleri tek tek toplayarak ulaştı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin