ABD’de 16 eyaletteki 25 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

ABD’de polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden George Floyd için adalet talebiyle ülke çapında protestolar düzenlenirken, 16 eyaletteki 25 şehirde gösterilerin kontrolden çıkması nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Salı gününden beri ülke genelinde süren Floyd protestolarında, göstericilerle polis karşı karşıya geldi, çatışmalarda polis araçları yakılırken, onlarca kişi gözaltına alındı.

Protestolarda göstericiler “siyahların hayatı değerlidir”, “beni vurma” ve “nefes alamıyorum” şeklinde sloganları atarken, polis şiddetini kınayan pankartlar taşıdılar.

Cumartesi akşamı ülkedeki en az 8 eyalette, destek için Ulusal Muhafız birliklerinin göreve çağrıldığı belirtilirken 16 eyaletteki 25 şehirde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Söz konusu eyalet ve şehirler şöyle sıralandı:

Kaliforniya (Beverly Hills, Los Angeles)
Colorado (Denver)
Florida (Miami)
Georgia (Atlanta)
Illinois (Chicago)
Kentucky (Louisville)
Minnesota (Minneapolis, St. Paul)
New York (Rochester)
Ohio (Cincinnati, Cleveland, Columbus, Dayton, Toledo)
Oregon (Eugene, Portland)
Pensilvanya (Philadelphia, Pittsburgh)
Güney Karolina (Charleston, Columbia)
Tennessee (Nashville)
Utah (Salt Lake City)
Washington (Seattle)
Wisconsin (Milwaukee)

BEYAZ SARAY ÇEVRESİNDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Beyaz Saray önünde öğleden sonra başlayıp akşam saatlerinde de devam eden olaylarda, polisle yüzlerce gösterici arasındaki gergin anlar yaşandı.

Kentte Ulusal Muhafızların göreve çağrılırken, söz konusu muhafızların Beyaz Saray çevresinde konuşlanarak polisin yanında geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Bazı göstericiler çevrede bulunan çöp tenekelerini yakarken, polis göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Gece geç saatlere kadar devam eden olaylarda bazı göstericilerin hafif yaralandığı bildirildi.

NEW YORK’TA GÖSTERİCİLERLE POLİS ÇATIŞTI

New York’ta akşam saatlerinde başlayan ve gece yarısına kadar devam eden gösterilerde de polis ile protestocular arasında zaman zaman çatışmalar yaşandı.

Sosyal medyadan yapılan paylaşımlarda polisin kalabalığa copla müdahale ettiği gözlenirken, bir polis aracının da bariyerlerin önünde duran göstericilerin üzerine sürülmesi sonucu bazı kişilerin yaralandığı görüldü.

Manhattan Union Meydanı civarındaki gösterilerde protestocular bazı polis araçlarının camlarını kırdı, sprey boya ile araçların üzerine sloganlar yazdı.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BERİ İLK KEZ

Minnesota Ulusal Muhafızları da uzun bir aradan sonra aktif hale getirildi. Minneapolis ve St. Paul’de üst üste gösterilerin kundaklama, vandallık ve yağmaya dönmesinin ardından Minnesota Ulusal Muhafızları, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez aktif hale getirildi. Minnesota Valisi Tim Walz, “Bu karar gerekliydi çünkü dışarıda Floy’un ölümünü bahane ederek yağma yapan insanlar var. Biz saldırı altındayız ve düzen sağlanmalı” dedi.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin