2021 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, Rus muhalif Alexei Navalny’nin

ENSAR NUR | STRAZBURG TR724

Strazburg’da toplanan Avrupa Parlamentosu milletvekilleri 2021 Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’nü Rus muhalif politikacı ve yolsuzlukla mücadele aktivisti Alexei Navalny’ye verdi.

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Heidi Hautala, Cumhurbaşkanı ve siyasi grup liderlerinden oluşan Başkanlar Konferansı’nın daha önce aldığı bir kararın ardından bugün öğleden sonra genel kurulda 2021 ödülünün sahibinin Navalny olduğunu açıkladı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, “Avrupa Parlamentosu, bu yılki Sakharov Ödülü’nün sahibi olarak Alexei Navalny’yi seçti.  Vladimir Putin rejiminin yolsuzluğuna karşı tutarlı bir şekilde kampanya yürüttü ve sosyal medya hesapları ve siyasi kampanyaları aracılığıyla Navalny, suiistimallerin ortaya çıkmasına ve bunlara karşı Rusya genelinde milyonlarca insanın seferber edilmesine yardımcı oldu.  Bunun için zehirlenerek hapse atıldı” ifadelerini kullandı.

Başkan Yardımcısı Hautala ise şunları söyledi: “Bu yıl, Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, değişimin savunucusuna verildi.  Alexei Navalny, Rus halkına seçme özgürlüğünü geri getirme girişimlerinde büyük cesaret gösterdi.  Uzun yıllar ülkesinde insan hakları ve temel özgürlükler için savaştı.  Bu onun özgürlüğüne mal oldu ve neredeyse hayatına da mal olacaktı.  Avrupa Parlamentosu adına, onun derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulunuyorum.”

Hautala finalistler arasında yer alan Afgan kadınlarını da anarak sözlerine şöyle devam etti: “Bugün Parlamento, ülkelerinde eşitlik ve insan hakları için var gücüyle mücadele eden ve Sakharov Ödülü’ne aday gösterilen bir grup Afgan kadınını da onurlandırıyor.  Taliban’ın Afganistan’ın kontrolünü ele geçirmesinden sonra en temel hak ve özgürlükleri ihlal edilen ilk kişiler arasında oldukları için bu kadınların cesaretini onurlandırmayı seçtik” dedi.

Sakharov ödül töreni 15 Aralık’ta Strazburg’da yapılacak.

Alexei Navalny kimdir? 

Alexei Navalny, bir Rus muhalif politikacı ve yolsuzluklarla mücadele aktivistidir. Başkan Putin ve hükümetine karşı gösteriler düzenleyerek, Devlet Başkanlığına aday olarak ve yolsuzlukla mücadele reformlarını savunarak uluslararası bir üne kavuştu.  Ağustos 2020’de Sibirya gezisi sırasında Navalny zehirlendi ve aylarca Berlin’de tedavi gördü.  Ocak 2021’de Moskova’ya dönüşünde tutuklandı. Şu anda üç buçuk yıllık hapis cezasını çekiyor ve cezasını doldurmasına iki yıldan fazla bir süre var. Haziran 2021’de bir Rus mahkemesi, Alexei Navalny’nin bölge ofislerini ve Yolsuzlukla Mücadele Vakfı’nı yasakladı, her ikisi de şu anda Rus makamları tarafından aşırılıkçı ve istenmeyen organizasyon olarak sınıflandırıldı.

Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü nedir? 

Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü, her yıl Avrupa Parlamentosu tarafından verilir.  1988 yılında insan haklarını ve temel özgürlükleri savunan kişi ve kuruluşları onurlandırmak için kurulmuştur.  50 bin Euro değerindeki ödül adını Sovyet fizikçi ve siyasi muhalif Andrei Sakharov’dan alıyor ve onun onuruna veriliyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin