Avrupa’dan Erdoğan’a ikinci uyarı: ‘OHAL’i kaldırma sözünüzü tutun’

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Kati Piri’nin OHAL’i kaldırın uyarısından sonra  Avrupa’dan ikinci bir uyarı daha geldi. Türkiye’nin kurucu üyesi olduğu Strasburg merkezli Avrupa Konseyi (AK) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a çağrı yaparak seçim kampanyasında söz verdiği gibi OHAL’i kaldırmasını talep etti.

AKPM TÜRKİYE RAPORTÖRLERİ: OHAL’İ SONLANDIRMA VAKTİ GELDİ

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM)’nin Türkiye raportörleri Estonya milletvekili Marianne Mikko ve İngiliz milletvekili Nigel Evans, 24 Haziran seçimlerini takip ettiklerini, kısa süre içerisinde değerlendirme raporlarını kamuoyuna açıklayacaklarını belirterek, ‘İlk adım olarak Türk yetkililerinin seçim döneminde verdikleri sözleri yerine getirerek OHAL’i sonlandırma vaktinin geldiğine inanıyoruz’ dedi. AP’deki bir çok siyasi grup da seçimlerin hemen ardından yaptıkları açıklamalarda Erdoğan’ı sözünü tutmaya ve OHAL’i kaldırmaya davet etmişti. Ahval’in haberine göre, AKPM raportörlerinin medya özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, hapisteki siyasi, gazeteci, insan hakları savunucularının bir an evvel serbest bırakılması gerektiğini vurgularken, HDP’nin tutuklu lideri Selahattin Demirtaş’a özel atıf yapması dikkat çekiyor.

24 Haziran’ın resmi olmayan sonuçlarına dair Avrupa’dan ilk açıklamayı yapan AP Türkiye Raportörü Kati Piri, “Demokratik olmayan başkanlık rejimine geçişin önündeki son engel de kaldırıldı” demişti.

Türkiye’nin olağanüstü hal şartları altında sandığa gittiğini hatırlatan Piri, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkanlık seçimlerini kazanmayı başardı. Demokratik olmayan bir başkanlık rejiminin önündeki son engel de kaldırıldı” değerledirmesinde bulunarak,Türkiye’de düzenlenen genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin “adil bir ortamda” yapılmadığına dikkat çekmişti.

‘OHAL’İ KALDIRIP HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE DÖNÜN’
Euronews’e konuşan Hollandalı parlamenter, “Bu seçimler normal koşullarda düzenlenmedi, insanlara gözdağı verildi” ifadesini kullanmıştı

Piri, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“Her ne kadar olağanüstü hal altında, yanlı medya ve adil olmayan koşullar olsa da Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçimleri kazanmayı başardı. Demokratik olmayan başkanlık sistemine geçilmesinin önündeki son engel de kaldırıldı. Bu sistem, AB müzakereleriyle kesinlikle uyumsuz.

Erdoğan’ın OHAL’i kaldırma ve hukukun üstünlüğüne geri dönme yönündeki sözlerini tutup tutmayacağını göreceğiz. Cezaevlerindeki on binlerce insan adil yargılanma bekliyor. İlk sonuçlar Türkiye’deki siyasi muhalefetin hala dirençli olduğunu gösteriyor. Bu, Türkiye’de demokratik bir değişim için hâlâ güçlü bir temel olduğunu gösteriyor. AB, tek mevkidaşın Erdoğan olmadığını hesaba katmalı.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

1 YORUM

  1. Merak ettiğim bir şey. Acaba bu Avrupalıların, 24 Haziran’dan itibaren Türkiye’deki ‘her hal’in OHAL olduğundan haberi yok mu? Ya da birşeyler yapıyor görünmek için mi konuşuyorlar? Adam OHAL’i kurumsal hale getirdi bunlar hala aynı türküyü çağırıyor.

    Bunlara bir nebze ‘uzaydan gelmişler’ muamelesi yapılabilir belki ama bizdeki bazı muhaliflere ne demeli! Neymiş; yok “RTE sözlerini tutacak mı” yok “OHAL kalkacak mı” yok o yok bu. Bir kere bu herif hangi sözünü tutmuş? Diyelim ki tuttu OHAL’i kaldırınca ne olacak?

    Çıkar dışında kutsalı olmayan bir adam hakkında bu türden bir yaklaşım muhaliflikten çok naiflik olur.

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin