Hiç komik değil!

Bankaların zordaki firmalara yüzde 50 faizle borç vermesi “müjde” diye açıklandı

HABER-YORUM | SEMİH ARDIÇ

Saray talimatla krizden çıkılacağına cidden inanmış görünüyor. “Biz bize yeteriz, kimseye ihtiyacımız yok.” sözlerinin altı boş olsa da tavırlar “tok satıcı” tavrı…

Her seçimden evvel yaptıkları gibi 31 Mart Mahallî İdareler Seçimi’ne kadar bankaların ensesinde boza pişirilecek.

Kredileri geri çağıran bankacılar halihazırda sigaya çekiliyor. Çok yakında bankaların sermaye yeterliliğinin nasıl azaldığına dair haberler okuyacaksınız…

BANKACILAR İSTİFA EDİYOR

Baskı o kadar şiddetli ki bazı şube müdürleri, risk değerlendirme yöneticileri arasında istifa edenler var. Bankacılığı tamamen bırakanların sayısı da artıyor. İmza atılacak evrakın taşıdığı riski varın siz hesap edin.

Bankacılık Kanunu’na göre batık kredide imzası olan herkes nitelikli zimmet suçundan muhakeme ediliyor. 21 seneye kadar ağırlaştırılmış hapis cezası hükmü var.

Talimatla idare edilen serbest piyasanın son misalini Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verdi.

Ağustosta doların 6,82 TL’ye kadar tırmandığı günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak banka genel müdürlerini toplamıştı.

O günlerde zordaki firmaları kurtarma paketi hazırlanacağı belirtilmişti.

BANKALAR BİRLİĞİ’NİN HAZIRLADIĞI PAKET

Neredeye iki ay geçti ve TBB yazılı bir beyanat verdi. TBB 15 milyon TL’ye kadar olan nakdi kredi borçlarının 36 ay vade ile yeniden taksitlendirilebileceğini kaydetti.

30 Nisan 2010’da vadesi dolacak krediler yeniden yapılandırılacak. Firmalara 6 ay anapara ödemesiz olmak üzere 24 ay daha vade hakkı tanınacak.

Kararın bankalar nezdinde herhangi bir hükmü yok. Zira Saray baskısından bunalan Bankalar Birliği idare-i maslahattan bir paket hazırladı ve kararların “tavsiye” niteliğinde olduğunun altını çizdi.

Banka kendi müşterisini zaten tanıyor. Müşterinin ödeme kabiliyeti varsa böyle bir tavsiye kararına niye ihtiyaç duysun? Dostlar alışverişte görsün… O kredi batsa da tahsil edilse de her nevi mesuliyeti bankaya ait.

BANKALAR SENELİK FAİZİ YÜZDE 50’YE ÇIKARDI

Madalyonun diğer tarafına bakınca kararın hayli pahalı bir tavsiye olduğu anlaşılıyor.

Yeniden yapılandırma akdî faiz oranı ile tahakkuk edecek.

Halihazırda ticarî kredilerin faiz oranları yüzde 2,40 ila yüzde 3,70 arasından değişiyor. Senelik yüzde 50 faiz talep ediyor bankalar.

İki-üç ay evvel yüzde 20 faiz yükünü bile kaldıramayan küçük ve orta boy işletmelere (KOBİ) “müjde” diye takdim edilen paketle adeta işadamları ile dalga geçiliyor.

1 milyon TL borcu 36 ay vadeye akdi faizle yayınca bankanın alacağı tutar 1 milyon 800 bin liraya tırmanıyor. Üç senede 800 bin lira sadece finansman maliyeti.

Diğer girdi maliyetleri, kur artışının getirdiği riskler dahil edildiğinde böyle bir yükün altından kalkabilecek şirket kaldı mı Türkiye’de?

FAİZ ARTTIKÇA MALİYET DE ARTACAK

Kamu ya da özel banka farkı yok neredeyse tamamı aynı oranlarla kredi tahsis ediyor.

Akdi faiz olduğuna göre müteakip aylarda faiz artışı faturayı kabartacak. Değişken faizle kredi kullandıkları için her faiz artışı KOBİ’lerin belini bükecek.

Eylül ayı sonu itibarıyla imalat sanayiinde enflasyon (ÜFE) yüzde 46’ya çıktı. Faizlerin yönü yukarı.

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, “17 Ağustos 2018 tarihinde ekonomik faaliyetin desteklenmesine yönelik olarak yapılabileceklere ilişkin, takdiri üyelerimize ait olmak üzere tavsiye niteliğinde karar almış ve üyeler ile paylaşmıştır.” diyerek vaziyeti kurtardığını zannedebilir.

YARAYA MERHEM OLMAKTAN UZAK

Bakan Albayrak’ın talimatını yerine getirmiş olmak için hazırladıkları kredi paketinin firmaların yarasına merhem sürmesi bir tarafa yarayı delik deşik edecek kadar yüksek bir maliyeti var.

Hele hele büyük şirketleri, holdingleri ayırıp onlara cazip şartlarda kredi tahsis ederken KOBİ’lerin beklentisini yükseltip nihayetinde böyle bir tavsiye kararı açıklamak hiç komik değil.

O maliyetlerle kimse o kredilerin vadesini uzatamaz. Gözünü karartıp imza atan patronlar da uzatmaları oynamış olur.

Krizdeki şirketlere böyle bir paketi “müjde” diye haber vermek de hiç komik değil!

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin