Döviz düşüyor ama kağıt krizi hala çözülemedi

Ekonomik krizde belirsizlikler bazı sektörleri zorda bırakmaya devam  ediyor. Dövizdeki gerileme fiyatlara yansımazken, Dolar ve Euro’nun daha önce yükselişinden kaynaklanan kağıt krizi ulusal ve yerel basın açısından tam bir krize döndü.

Önlem alınmazsa kitap, gazete ve dergi okumanın lüks hale geleceğini, çok sesli medya ve halkın haber alma hakkının kalkacağını belirten CHP milletvekili Utku Çakırözer “Gazeteci ve yayıncılar krizin devam edeceğini düşünmek bile istemiyor” diye konuştu.

ÖZEL ÜRÜN STATÜSÜ

Çakırözer tekliflerini şöyle sıraladı: lKâğıt temini bir devlet politikası haline gelmeli. Kâğıt özel ürün statüsüne, kâğıt üretimi stratejik olarak öncelikli sektörler arasına alınmalı. lİlan fiyatları en az yüzde 50 arttırılmalı.

Kağıt krizine dikkat çeken CHP’li Utku Çakırözer, “Kağıt özel ürün statüsüne, kağıt üretimi stratejik olarak öncelikli sektörler arasına alınmalı. İlan fiyatları en az yüzde 50 arttırılmalı” dedi.

CHP artan döviz kuru ve yerli üretim olmaması dolayısıyla yaşanan kağıt krizinden gazetelerin ve yayınevlerinin daha fazla etkilenmemesi için çağrıda bulunarak, atılması gereken adımları sıraladı. Tedbir alınmadığı takdirde kitap, gazete ve dergi okumanın lüks hale geleceğini, çok sesli medya ve halkın haber alma hakkının ortadan kalkacağını belirten CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Gazeteciler ve yayıncılar krizin devam edeceğini düşünmek bile istemiyor! Kâğıt temini bir devlet politikası haline gelmeli. Kâğıt özel ürün statüsüne, kağıt üretimi stratejik olarak öncelikli sektörler arasına alınmalı. İlân fiyatları en az yüzde 50 arttırılmalı” diye konuştu.

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERİLDİ; AKP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

CHP’li Çakırözer artan döviz fiyatları ve SEKA’nın özelleştirilmesi ile yerli üretim yapılmamasından kaynaklı yaşanan kâğıt krizinin önlenmesi ve gazetecilerin yaşadığı sorunların araştırılıp, çözüme kavuşması için Meclis’te Araştırma Önergesi vererek, gazetelerin kâğıt krizinden daha fazla etkilenmemesi için taleplerin yer aldığı öneri paketini Meclis’e sundu. Genel Kurulda yapılan görüşmeler sonrasında Çakırözer’in önergesi AKP oylarıyla reddedildi. Basın özgürlüğünün gerçek bir demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Çakırözer, ekonomik hürriyet olmadan basın hürriyetinin sağlanamayacağını belirtti.

BASIN MENSUPLARI BASKI ALTINDA

Çakırözer, “Türkiye’de basın kuruluşları çok çeşitli baskılarla, kısıtlamalarla karşı karşıya. Başta Freedom House olmak üzere, dünyanın birçok basın konusunda sıralama yapan kuruluşu Türkiye’yi ‘basının özgür olmadığı ülkeler’ arasında maalesef en tepede listelemekte. Öncelikle, buna neden olan, adaletsiz yargılamalardır. Çok sayıda basın mensubu yazdıkları haberler, yorumlar ya da sosyal medya paylaşımları dolayısıyla yargılanmakta, soruşturulmakta, en kötüsü hürriyetleri ellerinden alınmakta.

DÖVİZ KRİZİ, KAĞIT FİYATINI 4 KAT ARTTIRDI

AKP hükûmetleri döneminde yapılan özelleştirmeler sonucunda Türkiye üreticisi olduğu birçok konuda ithalatçı hâle geldiğini vurgulayan Çakırözer, “SEKA’nın özelleştirilmesinin sonucunu bugün kâğıt krizi olarak hep birlikte yaşıyoruz. Gazete kâğıdı fiyatı döviz krizinin de etkisiyle 4 kat arttı. Gazeteler eklerini kapattı, sayfa sayılarını azalttı. Resmî ilânlara son dört yılda sadece yüzde 15 artış yapıldı. Resmî ilânlara her gazete eşit olarak ulaşamıyor, yerel gazeteler teker teker kapanıyor. Reklâmlar, yayınların izlenme ve okunma oranlarıyla değil, iktidara yakınlığıyla doğru orantılı olarak veriliyor. Birçok gazete resmî ilânlarla ayakta kalmaya çalışıyor. Bugün Basın İlân Kurumu toplantısı vardı. Basın İlân Kurumundan resmî ilân gelirlerinde enflasyonu da dikkate alacak bir artış bekliyoruz, aksi takdirde hem yerel hem ulusal gazeteler kapanmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin