Yunanistan ve Makedonya ‘isim sorununda’ anlaşma sağladı

Uzun yıllardır komşu Yunanistan ile isim sorunu yaşayan Makedonya yönetimi, Atina ile yürütülen müzakereler sonucu isminin “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” anlamına gelen “Republika Severna Makedonija” olarak değiştirilmesini kabul etti.

Euronews’in haberine göre, düzenlediği basın toplantısında varılan anlaşmadan artık geri dönüş olmayacağını dile getiren Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti isminden geri dönüş olmayacak. Böylece Avrupa Birliği ve NATO’ya üyelik talebimiz de çözüme kavuşmuş olacak” diye konuştu.

Ülkesinin Yunanistan’la yapacağı anlaşmanın AB ve NATO üyeliklerinin önündeki engeli kaldırma garantisi de vereceğini belirten Zoran Zaev, söz konusu anlaşmanın hafta sonunda imzalanabileceğini dile getirdi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da televizyonda canlı yayımlanan konuşmasında Makedonya ile “isim sorunu” üzerinde bir anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Başbakan Çipras, Makedon mevkidaşı Zoran Zaev ile gerçekleştirdikleri telefon görüşmelerinin ardından varılan anlaşma sonrası Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ile görüştü.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos ile görüştükten sonra saraydan ayrıldı. Çipras, “Güzel bir haberim var.. Kısa bir süre önce, Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM) Başbakanı ile bizi uzun yıllardır sıkıntıya sokan bir konuda anlaşma sağladık. Yunanistan’ın tüm şartlarını ve ‘milli çizgi’ dediğimiz çerçeveyi karşılayan iyi bir anlaşmaya ulaştık.” ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın tüm alanlarda kullanılacak bir isim ve anayasal değişikliği de içerdiğini belirten Çipras, “Komşumuz, anayasadaki ülke ismini de değiştirmek üzere anayasa değişikliğine gidecek” şeklinde konuştu.

Çipras ayrıca, Makedonya’nın anayasal değişiklikleri gerçekleştirmesinin ardından, anlaşmanın Yunan Meclisinde onaylanacağını kaydetti.

MAKEDONYA’NIN İSİM SORUNU

Dünya genelinde birçok ülke, Makedonya’yı anayasal adı olan “Makedonya Cumhuriyeti” ismiyle tanırken Yunanistan, kendi sınırları içinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyor.

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üye olamıyor.

Makedonya’nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan’ın itirazıyla geçici referans olarak “Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya” (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti.

Yunan halkının bir kısmı ise sorunun sadece isim değil, tarih ve kültüre ilişkin olduğunu savunarak, Üsküp yönetimini “Makedon kimliğini” çalmaya çalışmakla suçluyor.

Antik dönemde Makedon Kralı olan Büyük İskender’in mirası, iki ülke arasında önemli bir rekabet alanı olarak görülüyor.

Geçen yıl başlayan müzakerelere tepki olarak, başkent Atina’da yüz binlerce kişinin katıldığı bir gösteri düzenlenmişti.

Anketlere göre, Yunanistan’da halkın yarısından fazlası, içinde “Makedonya” ibaresi geçen yeni bir isim istemiyor.

Makedonya’nın, Avrupa ekseninde kalmasını isteyen başta Almanya olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD, sorunun çözüme kavuşmasını destekliyor.

“ÜSKÜP’ÜN NATO ÜYELİĞİNİN ÖNÜ AÇILMIŞTIR”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Yunanistan ve Makedonya’nın “isim sorunu” üzerinde bir anlaşmaya varmalarını memnuniyetle karşıladığını, böylelikle Makedonya’nın NATO üyeliği yolunun açıldığını söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan NATO Genel Sekreteri ens Stoltenberg bunu “tarihi bir anlaşma” olarak nitelendirdi. Stoltenberg, söz konusu anlaşmanın yıllardır sürdürülen diplomatik girişimlerin sonucu olduğunu ifade etti.

İki liderin bölgeyi uzun süredir etkileyen bir sorunu çözme konusunda isteklilik gösterdiğine dikkati çeken Stoltenberg, Çipras ve Zaev’e anlaşmayı kısa sürede resmileştirme çağrısında bulundu.

Stoltenberg, “Bu anlaşma Üsküp’ün NATO üyeliğinin önünü açmıştır. Aynı zamanda Batı Balkanlar’da barış ve istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır.” ifadesini kullandı.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin