Asgari ücretli ‘yerli’ otomobili alabilecek mi?

HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ

İktidar temsilcilerine göre, İtalyan yapımı ‘yüzde 100 yerli ve milli’ otomobil büyük sükse yaptı! Hatta Volkswagen gibi dünya devi otomotiv markaları ‘elektrikli otomobil’ üretim planlarını revize ederek 2 yıl öne bile almış! İktidara yakın medya böyle yazıyor. Fabrikanın bugün kurulmuş olduğunu ve seri üretime geçildiğini varsayalım; C segment lüks bir SUV’un bugünkü fiyatı ne olurdu? 200-250 bin TL gibi komik rakamları telaffuz edenler var. Mümkün değil!

Kıyaslama yapılabilmesi için aktaralım; Renault’un bugün Türkiye’de satışta olan yüzde 100 eletrikli otomobili Zoe’nun fiyatı 234 bin TL! Zoe, A segment yani oldukça küçük bir otomobil. Yerli otomobil ise (tabi seri üretime geçilebilirse) C segment ve lüks sınıfta görünüyor. Buradan yola çıkarak en iyi rekabetçi fiyatın bile 350 bin TL’nin altına olamayacağını söyleyebiliriz… Peki bir asgari ücretli yerli otomobilden alabilir mi? Tabi ki alabilir; bunu yapabilmesi için yaklaşık 10 yıl boyunca aldığı 2 bin 324 liranın bir kuruşuna bile dokunmaması yeterli!

İtalyanlara yaptırılan ‘yerli otomobil’ geçtiğimiz günlerde tanıtıldı. Otomobilin seri üretiminin yapılıp yapılamayacağı ya da tasarımının ‘çalıntı’ olup olmadığı tartışmalarından bağımsız olarak merak edilen en önemli konu fiyatı. Konu TOGG’un CEO’su Gürcam Karakaş’a soruldu. Rakam telaffuz etmiyor Karakaş ancak rekabetçi bir fiyat olacağını söylüyor. Gemlik’te fabrikanın kurulduğunu ve bugün itibariyle seri üretime geçildiğini varsayarak soralım; yerli otomobilin fiyatı hangi aralıkta olur?

Kesin bir rakam vermek mümkün değil. Ancak kıyaslama yaparak bir tahminde bulunabiliriz. Bunun için iki birbirinden tamamen farklı model kullanalım. İlk modelimiz Renault’un Türkiye’de de satılan tamamen elektrikli modeli Zoe. A segment oldukça küçük, lüksten uzak mütevazı bir şehir otomobili. Clio bile onun yanında ‘lüks’ kalıyor. Zoe 2,5 saatte şarj oluyor ve tek şarjla şehir içinde yaklaşık 250 km mesafe kat edebiliyorsunuz. 0-100 km hızlanması ise 13 saniyenin üzerinde. Maksimum hızı 135 km! Yanlış okumadınız, 135 km! Bu değerlere rağmen fiyatı 234 bin lira!

JAGUAR DEĞİL ELBETTE!

Bir diğer modelimiz biraz lüks! Jaguar I-Pace SE! 400 beygirlik bir makina… 0-‘dan 100’e sadece 4,8 saniyede çıkıyor. Maksimum hızı ise 200 km. Şehir içinde bile 400 km’ye yakın bir menzile sahip. Fiyatı 680 bin liradan başlıyor!

İtalyan Pininfarina’ya yaptırılan ya da daha önce yapılan ancak Türkiye’ye ‘yerli’ diyerek sunulan otomobil ne Renault’un Zoe modeli kadar mütevazı olacak ne de Jaguar kadar lüks. Türkiye’nin otomobili C segmentte mücadele edecek ve göründüğü kadarıyla (seri üretime geçilebilirse) ‘lükse’ yakın olacak.

EN UCUZ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL 30 BİN DOLAR!

Bugün Avrupa’da en ucuz (üç kişilik) elektrikli otomobillerin fiyatları bile 30 bin Dolar’dan başlıyor. Türkiye’de ‘burun kıvırarak bakılan’ Zoe’nun fiyatı bile 40 bin Dolar! Bütün bu verilerden yola çıkarak, C segment ‘lükse’ yakın bir SUV’un fiyatının en azından 60 bin Dolar seviyelerinde olacağını söyleyebiliriz. İki yıl sonra rakamın ne olacağı, doların durumuna bağlı! Belki 450 belki 500 bin TL; tabi seri üretime geçilebilirse…


Asgari ücretle yerli otomobil alınabilir mi?

Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişiyi ilgilendiren asgari ücret geçtiğimiz günlerde açıklandı. Yeni asgari ücret yüzde 15 artışla 2 bin 324 liraya çıkarıldı. Özellikle sendikaların beklentisinin çok çok altında bir rakam. Asgari ücretin açıklanmasıyla İtalyan yapımı ‘yerli’ otomobilin tanıtımı aynı günlere denk geldi. Peki bir asgari ücretli ‘lüks’ sınıfına yakın yerli SUV’u alabilir mi? Alabilir tabi ki; bunun için yaklaşık 10 yıl boyunca alacağı maaşın bir kuruşuna bile dokunmaması yeterli! Eğer aldığı maaşla kirasını ve faturalarını ödeyip, en azından zaruri mutfak ihtiyaçlarını karşılamaya kalkarsa 40 yıl beklemesi gerekecek!

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin