Yeni Octavia; daha uzun, daha geniş! [TEST SÜRÜŞÜ]

HABER | YUSUF DERELİ

Skoda’nın lokomotifi konumunda olan Octavia’yı ilk 2010 yılında kullanmıştım. 122 beygir güç üreten 1.4 TSİ motoru ve 7 ileri DSG şanzımanıyla beklediğimin çok üstünde bir performans ve konfor sunuyordu Octavia. İşte o Octavia’nın yeni nesli, Prag’da gerçekleştirilen dünya prömiyerinde tanıtıldı.

Octavia artık daha uzun ve daha geniş! Son teknolojiye sahip Octavia’da iki 10 inç’lik cama yansıtmalı gösterge ekranı bulunacak.

Octavia, Çek markanın gelmiş geçmiş en çok satan modeli olarak olarak öne çıkıyor. Edinilen bilgilere göre yeni nesil Octavia, 2020’nin son çeyreğinden itibaren Türkiye pazarındaki yerini alacak. Dördüncü jenerasyon Octavia, zaten segmentinde iddialı olan boyutlarını daha ileriye taşıyarak büyüdü ve genişledi. 570 litre olan bagaj hacmi 600 litreye çıkarıldı. Sınıfının en büyüğü…

19 MM UZADI, 16 MM GENİŞLEDİ
Skoda Octavia tamamen yenilenen tasarımıyla daha keskin çizgilere sahip oldu. Son neslinde olduğu gibi Sedan ve Combi karoserle satışa sunulacak Octavia’nın boyutları ve uzunluğu artırıldı. Buna göre Octavia Sedan’ın uzunluğu 19 mm artarak 4,689 mm, genişliği 16 mm artarak 1,829 mm oldu. Her zaman olduğu gibi sınıfının standartlarını aşan geniş bir iç hacim sunan Octavia, 2,686 mm dingil mesafesine sahip.

KESKİN VE AERODİNAMİK TASARIM
Octavia daha keskin tasarım hatlarıyla birlikte dünyanın en aerodinamik otomobilleri arasına girmeyi başardı. Yeni tasarımla birlikte daha çekici görünüme sahip olan model, ayrıca üstün aerodinamileriyle dikkat çekiyor. Octavia Sedan 0.24 cd hava sürtünmesi katsayısı ile dünyanın en aerodinamik araçları arasında. Bu sayede yakıt verimliliği artıyor ve CO2 emisyonu düşüyor.

1.5 TSİ MOTOR, 150 HP GÜÇ ÜRETECEK
Yeni Octavia, yeni jenerasyonunda daha çevreci, daha az yakıt tüketen ve daha az emisyon salımı olan TDI dizel ve TSI benzinli motorlar kullanacak. Bununla birlikte Skoda, şarjlı hibrit ve yarı hibrit teknolojisini de sunmaya başlayacak. 7 ileri DSG şanzımanlı 110 HP’lik üç silindirli 1.0 TSI ve 150 HP’lik dört silindirli 1.5 TSI motorlar 48-V marş motoru ve 48-V lityum iyon bataryaya sahip. Bu sayede yolda motor kapatılarak daha az yakıt tüketirken, frenleme esnasında enerji depolanarak motorun elektronik kullanımı için desteklenmesi sağlanıyor. 190 HP’lik 2.0 TSI motor ise dört çeker ve 7 ileri DSG şanzımanla sunulacak.

3 FARKLI DİZEL SEÇENEĞİ
Octavia’nın yeni jenerasyon EVO dizel motorları ise yüzde 80 daha az nitrojen oksit salımına sahip. Yeni Octavia 115 HP’den 200 HP’ye kadar olan aralıklarda üç farklı dizel motor sunuyor. Her biri 2.0 litrelik hacme sahip TDI motorlar, yüksek tork kapasitesi ve yüksek verimlilikle öne çıkıyor. Benzinli, hibrit ve dizel motorların yanı sıra Octavia, sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) kullanan G-TEC modeli de sunulacak. 130 HP güç üreten 1.5 TSI motor, CNG ile çalışacak şekilde tasarlandı.


Yeni Optima’nın örtüsü kalktı

Güney Koreli Kia, Optima’nın yeni neslinin örtüsünü kaldırdı. Orta boy sedan sınıfında yer alan yeni Optima, kendi vatanında K5 ismi ile satışa sunuluyor. Güney Kore’de satışa çıkacak otomobilin fotoğrafları paylaşıldı. Ancak iç kabinden fotoğraf özellikle paylaşılmadı. Yeni Optima, LED gündüz farları ve yeni far takımları ile dikkat çekiyor. Arka kısımda artık bir norm haline gelmiş uzun LED tasarımı var. Kuzeni Hyundai’deki benzerleri gibi yeni Optima, bugünün ‘dört kapılı coupe’ lüks otomobillerini akla getiren farklı bir taramalı tavan çizgisine sahip. Kaputun altında ne olduğu ise paylaşılmıyor.


Vergi tahsilatı 8,9 milyar lira

Otomotiv sektöründe ilk 10 aydaki ÖTV tahsilat rakamları belli oldu. Buna göre motorlu taşıt araçlarından elde edilen vergi geliri 8,9 milyar lira olarak açıklandı. İlk 9 ayda rakam 7,3 milyar TL’ydi. 12,8 milyar TL’lik revize hedefin gerçekleşme oranı yüzde 71. Bu tempoyla yıl sonunda hedefin tutturulması mümkün gözükmüyor.
2017’de motorlu taşıtlardan 22,1 milyar lira, geçtiğimiz yıl ise 17.3 milyar lira vergi tahsilatı yapılmıştı. Bu yıl için tahsil edilmesi beklenen vergi miktarı 23 milyar 926 milyon lira olarak açıklandı. Ancak sektörün taleplerine kulaklarını tıkayan iktidar, bindiği dalı kesti. ÖTV teşviğini uzatmadı. Otomobiller galerilerde kaldı, devlet de vergi gelirinden oldu. Yılın ilk 9 ayında yapılan tahsilat 7.3 milyar lirada kaldı! Bunun üzerine hedef revize edilerek 12,8 milyara çekildi.


Dikkat! Zorunlu kış lastiği uygulaması başlıyor

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayacak. Yasak 1 Nisan 2020’ye kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine 625 lira ceza kesilecek. Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2020 itibarıyla güncellenecek. Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin