Yatırımcıların akıl hocası S&P daha ne desin? [Haber-Analiz: Semih Ardıç]

Doların, Türk Lirası’nı mum gibi eriten ateşi büyüme, millî gelir, işsizlik ve enflasyonda görünümü giderek bozacak. Doların hızla yükselmesi şirketlerin bilançolarında ciddi tahribata sebebiyet verecek. Bir başka ifade ile bilanço şoku ile karşı karşıya kalacak şirketler. Bilanço dönemi bitmediği için kötü haber tez yayılmıyor tabiî.

Amerikan Merkez Bankası (Fed) politika faizini 0.50–0.75 aralığına çıkarmakla kalmadı. 2017’de en az üç defa faiz artışına gidilebileceğini net bir dille ortaya koydu. Maalesef Türkiye için felaket senaryosunun çekimleri başladı. Türkiye ekonomisi için kur riski daha da artacak.

Fed’in bu kararı almasından evvel kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Türkiye için ciddi ikazlarda bulundu. ‘Acıyı unutturan acı sağanağı’nda fark edilemeyen nice ikaz gibi bu ikazlar da farkedilemedi.

S&P kıdemli direktörü Frank Gill, TL’deki değer kaybı sebebiyle şirketlerde oluşan açık döviz pozisyonlarının bilanço şoku riski taşıdığına dikkat çekti ve ilave etti: “Özel sektör bilanço şoku olursa, bu, yatırımlara zarar verir.”

ŞİRKET İFLASLARI ARTACAK

Gill’in meâlen ne demek isteğini ifade edeyim: Dolar arttıkça 212 milyar dolar borcu olan şirketlerin finansman maliyeti katlanıyor. Husûsen gelirinin ağırlıklı kısmı TL olan şirketlerin bu maliyetin altından kalkması mümkün görünmüyor. 2016’ya ait bilançolar açıklandığında kur farkından gelen maliyetin öz kaynakları eksiye düşürdüğü şirketler olabilir. Borçların öz kaynaklara oranı ortalama yüzde 40’ların fevkine çıkabilir.

Reel sektörde döviz açığı kapatılamadığı için büyük iflas tehlikesinden bahs ediyor.

Gill’in Türkiye’ye dâir mütalaası bununla bitmiyor. “Trumplasyon ve artan ABD tahvil faizleri ile, Türkiye’nin risk altındaki ülkeler arasında ön sıralarda olduğunu düşünüyoruz.” sözleri sermayenin ABD’ye göçünden en fazla Türkiye’nin zarar göreceğine işaret ediyor. Gill, Türkiye’de ödemeler dengesinde yıllar sonra ilk kez büyük bir finansal hesap açığı görüldüğünü ve ‘o günden bu yana piyasa şartlarının kötüleştiğini’ söylüyor.

‘DOLAR SAT’ DEDİN ‘DOLAR AL’ ANLADILAR

Kıdemli direktör, ‘dolarını bozdur’ kampanyasının temelinin olmadığını ima ediyor. Manzarayı tekrar hatırlatıyor… Sermaye çıkışları TL’yi vuruyor, bu da güveni azaltırken büyümeyi eksiye indiriyor. Bunun içindir ki Türkiye’de ikamet edenler dolar satmıyor. Gill’in giderek belirginleşin bu yatırım tercihine getirdiği izahat dikkat çekici: “Yurt içinde yerleşikler dolar satmıyor. Çünkü finansal ve siyasi istikrar ile ilgili bir çok endişe var.”

Bu vahim ifadeler sadece Gill’in münferit kanaatinden ibaret olsaydı keşke. Uluslararası Para Fonu (IMF); Malezya, Türkiye ve Güney Afrika paralarının gelişen piyasa paralarındaki zayıflamanın devam etmesi durumunda en korunmasız üç para birimi olduğunu açıklamıştı. IMF’nin makul gerekçesi de var.

Bahse konu ülkelerin dış rezervleri tavsiye edilen seviyelerin altında. Türkiye’nin net döviz rezervi 35 milyar doların altına geriledi.

Bloomberg’ün Barclays EM Local Currency Government Endeksi’ne göre Malezya yüzde 15.8’lik yıl sonu açığı ile 16 gelişen piyasa arasında birinci sırada yer alıyor. Türkiye ise yüzde 8.6 ile ikinci ve Güney Afrika yüzde 4.6 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Hasılı Türk Lirası için kısa vadeli beklentiler hiç umut verici değil. Dolara hücum devam ettikçe gelişmekte olan piyasalar içinde en fazla zarar görecek para birimi maalesef Türk Lirası.

DİREKSİYON YILDIRIM’DA PEDALLAR ERDOĞAN’DA

Türk Lirası’nın kısa vadede toparlanacağına dâir tek yorum yok.

Merkez Bankası’nın sene sonu için kur tahmini iki haftada bir çöpe atılıyor…

İktisadî buhranın müsebbibi küsuratı ile bin odalı Saray’da başkanlık hayalleri kuruyor. Binali Yıldırım direksiyonda oturuyor gibi görünse de Recep Tayyip Erdoğan vites ve pedalları bırakmıyor. Arabanın bu şekilde yola devam edemeyeceği aşikâr.

Arabadan atlayamayacağınıza göre bu ahval ve şerait altında kemerleri bağlamanın faydası olur mu bilmiyorum.

Yine de lütfen kemerlerinizi bağlayın…

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin