Yargı, Saray’da arama kuyruğuna girdi: “Hakim ve Savcılar hiç bu kadar zelil duruma düşmemişti”

Saray’da yapılan Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılan hakim ve savcılar arama kontrolünden geçti. Yüzlerce hakim ve savcı uzun süre bekledikten sonra Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından aranarak Saray’ın içine alındı.

Bu duruma tepki gösteren eski Savcı ve CHP’li Ali Özgündüz twitter hesabından, “Rezalet!.
Hakimler ve Savcılar Kanunu’na göre;”ağır cezalık bir suçüstü durumu olmadıkça Hakim/Savcılar’ın üstü aranamaz” Saray’da arama kuyruğuna girmek,yürütme’nin kuyruğu olmayı kabul etmektir. Cumhuriyet tarihi boyunca Hakim ve Savcılar hiç bu kadar zelil duruma düşmemişti.” ifadesini kullandı.

Diğer yandan Cumhuriyet gazetesi yargı muhabiri Alican Uludağ, Yargıtay tarafından Adli Yıl Açılış Töreni’ne davet edildi. Törene katılmak için Saray’a giden Uludağ, “Listede ‘adınız yok, içeri alamayız” denilerek törene alınmadı. Uludağ Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Yargıtay Başkanlığı, adlî yıl açılış töreni için adıma davetiye gönderdi. Sabah töreni izlemek için Saray’a gittim. Listede ‘adınız yok, içeri alamayız’ dediler. Oysa vardı. Sordurdum; Saray, Yargıtay’ın listesinden adımı çıkarmış. Yargı bağımsızlığı mı? Buraya kadar işte” ifadesini kullandı.

Uludağ şöyle devam etti: “Oraya gazetecilik yapmak için gittim. Kapıdan çevrilene kadar gördüğüm manzarayı çektim: Saray’daki arama noktası; önünde kuyruk oluşturan hakim ve savcılar. Cumhurbaşkanlığı korumaları tarafından aranmayı bekliyorlar…Parti mitinginden bahsetmiyoruz;. yargının adli yıl açılışı.”

İzzet Özgenç: ‘Bu toplantının bir örneği yok’

Hukuk profesörü İzzet Özgenç ise başka ülkelerde adli yıl açılışı toplantısı adı altında yargı mensubu kişilerle yürütme ve yasama mensubu kişilerin bir araya geldiği toplantının bir örneğinin bulunmadığını söyledi.

Özgenç twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda şunları söyledi: “Adli yıl açılış toplantıları neden yapılır? Başka ülkelerde adli yıl açılışı toplantısı adı altında yargı mensubu kişilerle yürütme ve yasama mensubu kişilerin bir araya geldiği toplantı örneği bulunmamaktadır. Bizim uygulamamızda ise, bu toplantılar, bazen yargı erki mensupları marifetiyle yürütmeye “gerekli uyarılarda” bulunmak için, bazen de yargıya “vaziyet” edildiğinin bir göstergesi olarak düzenlenmektedir. Her ikisi de bir yetkinin kötüye kullanılması örneği oluşturmaktadır. Bu toplantıları yapmaktan vazgeçmek, bir eksiklik oluşturmaz. Bunun yerine, sıklıkla, yargı mensuplarıyla alanında uzman olan kişilerin bir araya geleceği, bilimsellik özelliği ön plana çıkan ve uygulamaya yol göstericiliği olan toplantılar düzenlenmesini öneririm.”

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin