Yandaşa ‘kredi’ kıyağı: Oyun içinde oyun!

HABER İNCELEME | YUSUF DERELİ 

Suç örgütü lideri olmakla suçlanan Sedat Peker’in Doğan Medya Grubu’nun Demirören Medya’ya satışıyla ilgili açıklamaları kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Sedat Peker’in açıklamalarına göre Doğan Holding’in satın alınması için Yıldırım Demirören’e Ziraat Bankası’ndan 2 yıl geri ödemesiz 750 milyon dolar kredi verildi. Söz konusu iddia daha önce de gündeme gelmiş ve 5 Nisan 2018 tarihli yönetim kurulu kararıyla 675 milyon dolarlık krediye onay verildiği ortaya çıkmıştı.

Ancak Peker’in yeni videosuna göre skandal bununla sınırlı değil. Demirören Grubu’na verilen kredinin vadesi geçtiğimiz yıl Nisan ayında doldu. Peker, söz konusu krediyle ilgili bugüne kadar hiçbir ödemenin yapılmadığını savunuyor. Peker, “Bu 750 milyon doların hiçbirini ödemedi. Faizlerini bile ödemedi, bırak ana parayı. Faizleriyle bir milyar doları geçti borç.” diyor.

BORÇ İMAR DEĞİŞİKLİĞİYLE Mİ KAPATILDI?

Esnafa, çiftçiye 15-20 bin liralık borç nedeniyle haciz gönderen iktidarın yandaş holdingler söz konusu olduğunda sessizliğe büründüğü görülüyor. Şimdi kamuoyunun cevaplanmasını istediği bazı sorular var: “Demirören’e verilen kredinin ayrıntıları nelerdir? Demirören Grubu, Nisan 2020’den bu yana Ziraat Bankası’na geri ödeme yaptı mı? Bugüne kadar ne kadar ödendi? Geri ödeme olmadıysa herhangi yasal bir işlem yapıldı mı? Demirören’e ait Kemer Country’deki yeşil alanın ipotek olarak gösterildiği ve imar değişikliğiyle borcun kapatıldığı iddiası doğru mu?”

Doğan Holding’in yaklaşık 3 yıl kadar önce Hürriyet, CNN Türk ve Kanal D’nin de aralarında bulunduğu medya grubunu satması büyük yankı uyandırmıştı. Zira ‘Hürriyet’ Aydın Doğan’ın tanımıyla ‘devletin’ gazetesiydi! İddiaya göre Aydın Doğan, gruba bağlı medyanın haberleri nedeniyle iktidarın hedefindeydi. Rejim, grubun faaliyet gösterdiği diğer alanlarda baskısını artırdı.

Ve milyonlarca dolar ‘vergi cezası’ tehdidi nedeniyle pes eden Aydın Doğan, grubun Demirören Medya’ya satışını kabul etti. Zira sorun sadece para değildi; Aydın Doğan tutuklanabilirdi. Türk medya tarihinin en önemli satışı 22 Mart 2018 yılında gerçekleştirilmişti. Doğan Medya Grubu’nun Demirören’e satışı, KAP’a yapılan bildirime göre 916 milyon dolar bedelle gerçekleşmişti. Demirören Medya Grubu, bir anda Türkiye’nin en büyük ‘medya grubu’ haline geldi.

ERDOĞAN DEMİRÖREN: ÜZDÜM MÜ SENİ PATRON!

Tam bu noktada dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile Erdoğan Demirören’in meşhur telefon görüşmesini hatırlatmak gerekiyor. İnternete düşen tapeye göre Erdoğan, ‘İmralı Zabıtları’ manşeti nedeniyle Milliyet gazetesinin sahibi işadamı Erdoğan Demirören’i ağlatıyordu. Başbakan’a ‘Patron’ diye hitap eden ve “Sizi üzdük mü?” diye soran Demirören’e “Duman ettiniz” karşılığını veren Erdoğan, bir daha Milliyet’ten kimseyi uçağına almayacağını söylüyordu. Demirören, konuşmanın sonunda “Nasıl girdim bu işe ya, kim için?” diyerek ağlamaya başlıyor.

Bu arada Milliyet’in de Demirören Grubu tarafından Vatan gazetesiyle birlikte daha önce Doğan Grubu’ndan satın alındığını söyleyelim.

İKTİDAR MEDYAYI ELE GEÇİRDİ

Doğan Grubu’nun 2018’deki satışıyla birlikte medya neredeyse tamamen iktidarın kontrolüne girmiş oldu. Ancak bu satış nasıl yapılmıştı? Söz konusu dönemde de konuya ilişkin çok sayıda haber yapıldı. İddiaya göre ‘patron’ Erdoğan tıpkı Milliyet ve Vatan gazetelerinin alınmasında olduğu gibi bu iş için de Demirören Grubu’nu görevlendirmişti. Erdoğan’ın emriyle, Ziraat Bankası’nın Demirören’e, 2 yıl ödemesiz 700 milyon dolar kredi açtığı yazıldı, çizildi. Ziraat Bankası’nın konuya ilişkin yönetim kurulu kararı bile tarihiyle birlikte açıklandı. Buna göre ilk 2 yıl Demirörenler bankaya ödeme yapmayacaktı. Ödemeler sonraki 8 yılda gerçekleşecekti.

HÜSEYİN AYDIN: PARAMIZ VARDI, VERDİK

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve dönemin Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, tartışmalara 1 yıl sonra cevap verdi. 2019 yılı Şubat ayında eleştirileri cevaplayan Hüseyin Aydın, “Paramız vardı, verdik. Teminatlarımızı da aldık. Adam bir tek medya işi yapmıyor. Petrol var, gaz var, bir sürü şey var. Teminatlarından hepsini de alıyor olacağız. Kimsenin bir sıkıntısı olmasın.” ifadelerini kullandı.

İktidar bu yöntemi ilk kez uygulamıyordu. TMSF’nin el koyduğu Sabah Grubu da Çalık’a devlet bankalarından akıtılan kredilerle satılmıştı. Çalık Grubu’na ait Sabah ve ATV’nin satın alınması için üç kamu bankasından toplam 950 milyon dolar kredi verildiği ortaya çıkmıştı.

SEDAT PEKER: HİÇ ÖDEME YAPILMADI

Doğan Medya Grubu’nun Demirören’e satışı Sedat Peker’in açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi. Hatırlarsanız önceki videolarında Peker, Aydın Doğan’ı satışa zorlamak için bazı AKP’li vekillerin talebiyle gazeteyi bastığını söylemişti. Peker’in yeni açıklamasına göre Demirören Medya Grubu’na 750 milyon dolar kredi verilmiş.

Kredinin vadesi geçtiğimiz yıl nisan ayında doldu. Ödemelerin başlamış olması gerekiyor. Ancak Peker, bugüne kadar hiç ödeme yapılmadığını savunuyor: “Bu 750 milyon doları Ziraat Bankası verdi, banka devletin. Bu 750 milyon doların hiçbirini ödemedi biliyor musunuz bu sahtekar. Faizlerini bile ödemedi, bırak ana parayı. Faizleriyle bir milyar doları geçti borç. Bunu ödemek için Kemerburgaz’da bir arsayı (Kemer Country) belirlediler, bunun üzerine yapacaklar. Bu televizyon onun değil, emanetçi, Serhat ile Berat yönetiyor. Sabah grubu da öyle.”

KEMER COUNTRY’NİN YEŞİL ALANLARI NASIL İMARA AÇILDI?

AKP rejiminin, Demirören Grubu’nun bankaya olan kredi borcunu ödemesi için 30 yıl önce yapımı tamamlanan bir projedeki yeşil alanları hukuksuz olarak imara açtığı belirtiliyor. Soldaki resim Kemer Country’deki yeşil alanları gösteriyor. Sağdaki resim ise söz konusu yeşil alanların imar değişikliğiyle nasıl gasp edildiğinin ispatı.

Hüseyin Aydın’ın yukarıda aktarılan açıklamasında ‘teminat’ dediği şey Demirören Holding’in 6-7 yıl önce Kemer Yapı Turizm AŞ’den aldığı Kemerburgaz’daki Kemer Country. Sedat Peker’in dünkü videosunda bahsettiği arsa.

Doğan Medya’nın Demirören’e satışı için Kemer Country’nin imarı olmayan yeşil alanlarının değerinin kat kat üzerinde bedelle ipoteklendiği belirtiliyor. Kredi anlaşmasından yaklaşık 1 yıl kadar sonra Kemer Country’nin yeşil alanlarının imara açılması için Demirören Grubu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kapısını çalıyor. Tabi bunların hepsi ‘danışıklı dövüş’. Ve yeni planlar jet hızıyla onaylanarak askıya çıkarılıyor. Yeni imar planında yeşil alanlara tanesi 5 milyon dolardan 350 civarında villa yapılması öngörülüyor. Arsanın değeri bir anda 1 milyar 750 milyon dolara çıkıyor.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI JET HIZIYLA KALDIRILIYOR

CHP Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin konuya ilişkin sorusuna, 16 Haziran 2020’de Ziraat Bankası tarafından verilen cevapta ‘müşteri sırrı’ denilerek açıklama yapılmadığı ortaya çıktı.

Bir imar kararıyla yıllar önce yapımı tamamlanmış bir projedeki yeşil alanların üzerine villalar konduruluyor. Yani rejim, medyadaki el değişikliğinde Ziraat Bankası’ndan kullandırdığı krediyi kurtarmak için yeşil alanları ‘rant’ aracı olarak kullanıyor. Bölge sakinleri yeşil alanlarının gasp edilmesi üzerine bakanlığı dilekçe yağmuruna tutuyor. Ancak hiçbir cevap verilmiyor. Planın iptali için bakanlık aleyhine 13 dava açılıyor. Bir mahkeme ‘yürütmenin durdurulmasına’, bir diğer mahkeme ise ‘planın iptali’ne karar veriyor. Firma yerel mahkemenin kararını Bölge İdare Mahkemesi’ne taşıyor. Yürütmeyi durdurma kararı yine jet hızıyla kaldırılıyor. Kararı veren hakimin, firmanın avukatının eşi olduğu ortaya çıkıyor. Reddi hakim talebi reddediliyor.

SORULAR, SORULAR, SORULAR….

Sedat Peker’in son videosundaki açıklamalar yeni soruları beraberinde getirdi. Öncelikle Peker’in bugüne kadar alınan krediyle ilişkin hiç geri ödeme yapılmadığı açıklaması doğru mu? İkinci olarak, Demirören Grubu’nun toplam kredi borcu ne kadar? Grup, geçtiğimiz yıl nisan ayından bu güne kadar ne kadar ödeme yaptı? Ödeme bilgisi kayıtları nerede? Kemer Country’nin imara açılmasıyla Demirören grubunun cebinden bir kuruş bile çıkmadan borcun kapatıldığı iddiası doğru mu? Ödeme yapmadı ise bununla ilgili hukuki bir işlem başlatıldı mı? Borcun yeniden yapılandırılması söz konusu mu? Eğer öyle ise yeniden yapılandırmanın şartları neler?

CHP’li Gökan Zeybek anlatıyor:

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin