Usta oyuncu Füsun Demirel: İyilik, yerini kötülüğe bıraktı, umutlarımız kurudu!

Eskiden fakir ama umutlu insanların olduğunu belirten usta tiyatrocu Füsun Demirel, siyanür içip topluca intihar edilen Türkiye’de insanların umutlarının kuruduğunu belirtti. Askeri darbe dönemlerinde bile sanatçılara bu kadar soruşturma açılmadığına dikkat çeken Demirel, kaygı ve korku duyan sanatçıların iktidarın yanında yerini alma yarışına girdiklerini söyledi.

Muhalif söylemleri yüzünden ambargo uygulandığı için işsiz kalan usta sanatçı Füsun Demirel pazarda tezgâh bile açtı. ‘Bir Yudum Sevgi’den ‘Züğürt Ağa’ya, ‘Memleket Meselesi’nden ‘Geçmiş Olsun’a, ‘Sıdaka’dan ‘Yalan Dünya’ya gibi sinema filmleri ve dizilerde onlarca karaktere can veren usta oyuncu Füsun Demirel, Sözcü HaftaSonu’na çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“SON 20 YILIMIZ KAYIP KUŞAKLAR ZAMANI OLDU”

“İnsanlar nasıl bu kadar kolay şiddet uygulayabiliyor” diyen Demirel, “Ne zaman şiddetin bu kadar meşrulaştığı bir ülke haline geldik? O yardımsever, saygılı halk nerede? Ülke yönetimi şiddeti körükler veya engeller. Linç kültürü, şiddetin bir başka versiyonu. Bu kültür pompalandı. Dil ve üslup ülkeyi yönetenlerde nasıl oluyorsa eğitimsiz halk bundan etkilenir. Hatta eğitimli eğitimsiz fark etmedi, herkes belden aşağı vuruyor. Son 20 yılımız kayıp kuşaklar zamanı oldu” dedi.

“SIDIKA CAMDAN BAKAMAZDI”

Füsun Demirel, “Oynadığınız Sıdıka dizisinden sonra neler değişti” sorusuna da şu cevabı verdi: “Çok şey değişti. İyilik, yerini kötülüğe bıraktı. Dürüstlük gibi bir erdem sadece ahmaklık olarak görülüyor neredeyse. Ülkece yoksullaştık. Siyanür içip topluca intihar eden ailelerin ülkesi olduk. Geçmiş güzeldi, fakir ama yine de mutlu ve umutluyduk. Umutlarımız kurudu. Son yıllarda kadınlara yapılan şiddete bakacak olursak Safiye Saka, Sıdıka’yı camdan baktırmazdı.”

“BAZI SANATÇILAR ERK’İN YANINDA YERİNİ ALMA YARIŞINA GİRDİ”

Tiyatrocu Füsun Demirel’in, “Türkiye’de sanatçılar siyasallaşıyor mu, siyasallaştırılıyor mu” sorusuna cevabı şöyle oldu: “Kaygı ve korku daha ön planda. ‘Hayatımı kazanmam’ lazım fikri insanları daha omurgalı, dik durmaktan alıkoyuyor. Apolitik sanatçı sayısı belki daha fazla. Türkiye tarihinde ilklerin yaşandığı bir dönemdeyiz. Askeri darbelerde bile bu kadar sayıda sanatçı için soruşturma açılmadı. Bazıları da ‘erk’in yanında yerini alma yarışına girdi.”

“DERSİMİ ALDIM, ACILAR YAŞADIM”

“Size uygulanan ambargo günleri geride kaldı mı” sorusuna Demirel, “Sözlerim çarpıtılmıştı. 4 yıl geçti. Beni ve ailemi ayakta tutan en büyük etmen özellikle kadınların benimle dayanışması oldu. Yurtdışından destekler oldu, turneler düzenlediler. Yaşam hep iniş çıkışlardan ibaret. Hep bir ders çıkarırız kazandıklarımız ve kaybettiklerimizden. Dersimi aldım, acılar yaşadım ve çok da kazanımlarım oldu.” cevabını verdi.

 

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin