Ümit Özdağ’dan değil Muharrem İnce’den korkun

YORUM | M. AHMET KARABAY

14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerde cumhurbaşkanlığı yarışına girecek adaylar henüz kesinleşmedi. Ancak, muhalefet blokunu dağıtmaya yönelik çabalar hayli yoğunlaştı. Geçen yıl bu zamanlarda muhalefeti bölecek isim olarak Ümit Özdağ öne çıkarken, bugün Muharrem İnce daha etkili görünüyor. Nasıl oldu, buraya nasıl gelindi?

Ümit Özdağ, akademisyenliği döneminde sivri diliyle tanındı. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde ders verirken kullandığı ifadeler öğrenciler ve aynı fakültenin diğer öğretim üyeleri arasında tartışmalar yaşanmasına neden olurdu.

Siyasete girişi de bir o kadar tartışmalı oldu. Özdağ, Kasım 2006’daki kongrede Devlet Bahçeli’ye karşı genel başkan adayı olacağını açıkladı. Kongreye 2 gün kala partiden ihraç edildi ve “üye olmadığı için” aday olamadı.

Mahkeme kararıyla partiye dönen Özdağ, 2015’te MHP’den milletvekili seçildi. Üstelik aynı yıl genel başkan yardımcısı oldu. 

Meral Akşener ile birlikte hareket ederek MHP’den ayrılıp 2017’de İYİ Parti’nin kurucuları arasında yer aldı. 2021’de İYİ Parti’den ayrılarak Zafer Partisi’ni kurup genel başkanlığını üstlendi.

Toplumda esen yabancı düşmanlığı rüzgarıyla yelkenlerini şişirmeye başladı. Almanya’da “yabancı” denildiğinde nasıl Türkiye’den gidenler akla geliyorsa, Türkiye’de de aynı ifadenin karşılığında Suriye’den gelenler anlaşılıyor. 

Özdağ’ın Suriyelilerle ilgili ilk çarpıcı çıkışı, İzmir’de girdiği bir Suriyeli kuyumcudan kimlik istediği görüntüleri paylaşmasıyla oldu. Zafer Partisi lideri, bunu sosyal medyasından “Tehlikenin farkında mısınız?” notuyla yayınladı.

Özdağ’ın bu çıkışı, bazı kesimler tarafından “ırkçılık”, “yabancı düşmanlığı” gibi nitelense de toplumun önemli bir kesiminden destek gördü. Onun bu yaklaşımı, ekmeğinin Suriyeliler tarafından bölüşüldüğünü düşünenlerin sesi kabul edildi.

Özdağ’ın sergilediği bu duruş, pek çok yerde Suriyelilere karşı tavır oluşmasına yol açtı. Bu çıkış bir rüzgâra dönüştü ve HDP dışındaki bütün partilerde, Suriyelileri gönderme toplumla empati kurmanın aracı sayıldı. 

Sonraki dönemde sığınmacılar konusunda rakamları gizlemekle suçladığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Özdağ arasındaki polemik, düello çağrısına kadar ulaştı. 

Soylu’nun “Ben bunu adam yerine koymam. Hayvandan daha aşağılıktır” tarzındaki çıkışı üzerine, Özdağ, “Bekle geliyorum Süleyman” diye cevap verdi.

 

Ancak, Ümit Özdağ’ın parti içinde tek adamlığını pekiştirip kendisinin dışında kimseye görüş beyan ettirmemesi parti içinde tepkilere yol açtı. 

Ekim 2022’de Genel Başkan Yardımcısı İsmail Türk’ün tepki koyup partiden ayrılmasından sonra Zafer Partisi Kurucular Kurulu ve Genel İdare Kurulu üyelerinden 7 kişi “lider odaklı siyaset anlayışı” nedeniyle partilerinden ayrıldı. (Pertev Kasarcı, Canan Çakır, Bekir Şahin, Şahin Çakır, Orhan Ergin, Ertuğrul Kalafat ve Burak Mengü).

ÖZDAĞ’IN POPÜLARİTE BOŞLUĞUNU MUHARREM İNCE DOLDURDU

Ümit Özdağ’ın 2021 yılında ve nispeten geçen yıl süren popülaritesi yakın geçmişte iyice azalmaya başladı. Dışarıdan Millet İttifakı’na uzanıp aday dayatma çabaları boş çıktı. 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremle birlikte iyice dibe vurdu.

 

Özdağ’ın boşluğunu Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce doldurmaya başladı. Özellikle depremin meydana geldiği 6 Şubat Pazartesi gününden itibaren bölgede dolaşıp felaketzedelerin durumunu yansıtmaya başlaması, İnce’nin popülaritesinin artmasında etkili oldu. 

 

İnce’nin popülaritesini artıran sebeplerden birisi de CNN Türk’te Ahmet Hakan’a deprem öncesinde yaptığı uyarılardı. MP lideri, bu röportajda sorunun büyüklüğünü ve çözüme ilişkin önerilerini ortaya koymuştu.

MUHARREM İNCE, ADAYLIK İÇİN GEREKEN İMZAYI BULUR MU?

Muharrem İnce, 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde aday olacağını açıkladı. Ancak İnce’nin, yasalarda belirlenen kriterlere göre aday olabilmesi için ya siyasi parti grupları ya da bir önceki seçimlerde yüzde 5 oy almış bir parti tarafından aday gösterilme şartını yerine getirmesi gerekiyor. Bu şartları yerine getiremediği için mecbur 100 bin imza ile aday olabiliyor. 

Peki 25 bin üyesi bulunan Memleket Partisi lideri İnce adaylık için gereken 100 bin imzayı bulabilir mi? 

Bu sorunun çok net cevabı var. EVET. AK Partililer, ilk günde bu imzayı toplarlar. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı’na her gün yeni bir tabela partisini alırken karşısındaki blokta yüzde 50’nin üzerinde oy olduğunu çok iyi görüyor. AK Parti, MHP, BBP, Vatan Partisi, Hüda Par’ın oylarının yüzde 45’i aşamadığını bildiği için önünde duran tek bir seçenek var:

Muhalefet bloğunu bölmek

İnce, şimdi temeli hayali verilere dayanan anketlerle oyunun yüzde 28 olduğunu öne sürüyor. Oylarını yüzde 38’e çıkaracağı ve ikinci tura kalacağı iddiasında.

 

Muharrem İnce’nin hitabeti, bilimsel verileri halk diliyle çok rahat ifade edebilmesi, toplumla kolay diyalog kurması gibi sebeplerle bir popülerliği bulunuyor. 

İnce, 2018 seçimlerinde CHP tarafından Erdoğan’ın karşısına aday olarak gösterildi. 24 Haziran seçimlerinde Erdoğan yüzde 52,7, Muharrem İnce yüzde 30,6 oy aldı. Aynı seçimde Selahattin Demirtaş yüzde 8,4, Meral Akşener ise yüzde 7,3 oy toplamıştı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı iki kez genel başkanlık yarışına girişen Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığına aday gösterildikten sonra, bir daha genel başkanlık yarışına girmeme sözü vermişti.

 

Bunlar artıları, ancak MP lideri eline geçirdiği gücü mevcut Tek Adam’dan daha insaflı kullanacağına dair umutları boşa çıkaracak türden bir kişiliğe sahip. Sırtına geçirdiği milletvekilliği gömleği sayesinde yakın geçmişte bunu nasıl kullandığına ilişkin pek çok örnek var. 

Şimdilerde unutulan bir emekçiye telefonda yaptığı küfürler, bir dönem hayli popülerdi. Beşiktaş stadına alınmayan koruması için karşısındaki görevliye söyledikleri, milletvekilliği düzeyinde İnce’nin gücü nasıl kullandığına ilişkin bir fikir veriyor.

 

Ekranda nezaketiyle tanınan İnce’nin karşısındaki kişiye galiz küfürler savurduğuna ilişkin onlarca örnek var. Onları buraya almak gerçekten utanç verici olur. 

Bu tavırlar varken, kamuoyu “depremin daha kırkı çıkmadı” diye Fatih İlçe Başkanı Cemal Arslan’ın gençlerle yaptığı masum dansı “tu kaka” yapıyor. 

 

Dahası, MP yönetimi kamuoyundan tepki gelmesi üzerine Genel Sekreter Halil İlker Çelik imzasıyla “yöneticiler dans etmeyecek” diye genelge yayınlıyor. 

Muhalefetin tek adayla seçime girmesi halinde Erdoğan, kazanamayacağının farkında. Bu sebeple İnce’yi daha popüler hale getirmek için her türlü dolaylı desteği sunuyor. 

İnce ne kadar çok oy alırsa Erdoğan’ın ikinci turda şansı o kadar artacak.

Türkiye'de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

YORUM YAZIN

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin